Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2017 11:01 - Имитация с борбата за унищожаване на хранителните продукти
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове:
0



Неотдавна по канал «Россия 24» показали сюжет за това, че във Волгоград търговските мрежи изхвърляли хляба[1]. Глас зад кадръра говори, че така правят в цялата страна, че в РФ ежегодно се изхвърлят до 3 милиона тона хлебни изделия, че производителите носят от това огромни загуби. Печално известната мадам Яровая от Държавната Дума в този сюжет лицемерно говори, че това е престъпление. В края на видеото кореспондента прави извод: изхвърлянето на хляб ще изчезне, когато бъдат привти поправки в закона за търговията, съобщавайки, че Думата се кани да ги разгледа тази година. В общия, сюжет е че има проблем и държавата се стреми да реши този проблем.

Но това не е Холивуд, а Думата. Всяко общество (социалистическо или, капиталистическо) живее по свои закони. Законите на капитализма – жестоки, пряко да кажем, човекоядни по отношение към трудещите се болшинството от населението на страната.

В капиталистическото общество винаги ще има такова явление, като изхвърляне на непродадени хранителни продукти. Ако се вярва на СМИ, то само в 2013 година в Русия са изхвърлени 1,93 млрд. тона непродадени стоки. Милиони автомобили[2], милиони тоноведрехи и обувки[3], милиарди тонове храна[4], друга продукция всякаква се изхвърля. За всеки разумен човек е ясно, че това е маразъм — защото на производството на всичко това са били изразходвани материали, суровини и най-важнот — човешки труд на милиони и милиарди хора, които се получава, са работили безмислено!

Но причините за това явление се крият не в това, че богати са всчки до един — циничeн цинизм и стремеж да се използват природните богатства, труда на хората и енергията. Работата е в това, чете са капиталисти, представители на обществената буржоазна класа, а икономическия интерес на буржоазията се състои в получаване на печалба, а в днешните условия, условия на империализъм — в получаване на максимална печалба.

За капиталиста не продал стоката си, да я раздаде безплатно — значи да свали цените и да намали търсенето на тези стоки и така да удари по по своето собствено икономическо съществуване. Защото капиталиста затова и има възможност дазастави работника значителна част от своето време да работи безплатно, защото работника по друг начин не е способен да удовлетвори своите елементарни физически потребности и най-вече потребността от храна. Гладът — ето главното оръжие на капиталиста!!! Гладът за капиталиста е важен, защото води до отчаяние, а ситите работници са горди, уверени в себе си, независими, тях неможеш да ги накараш да  стоят за  шепа хляб, а това може да се направи само с гладни работници, лишени от всичко. И колкото повече е гладен работника, толкова повече може да бъде принуден да работи за капиталиста, а значи да получи и по-голяма печалба последния, който присвоява всички плодове на труда на този работник.

Ето защо капиталиста никога няма да даде на работника просто така, безплатно, никакви стоки, още повече храна. По добре ще я унищожи, но няма да нахрани гладните! Защото иначе той няма да може да ги експлоатира!

Да си спомним годините на Великата депресия в САЩ. В страната свирепства глад, а тонове мляка се изсипват в Потомак. В работническите селища умират бебета от това, че от глад на майките са им празни гърдите, а в градските котелни на Чикаго се изгарят вагони с царевица, пшеница и ечемик. В Нови Орлеан полицаите стрелят по гладните бездомни, които се опитват да откраднат  нещо от огромните купчини с бисквити и бонбони, облети с бензин и запалени.

Но тези истини буржоазните СМИ и буржоазните проститутки — чиновниците и депутатите от Думата на народа няма да кажат. Такава истина за капиталиста е опасна. Но да я разгледаме може, погледнем на тази информация, какво ни предлагат на нас СМИ, с очите на работническата класа.

Нека още един път да погледнем на «новината» за изхвърлянето на хляба.

Дикторът започва с информация за това, че руския съюз на пекарите (отраслеви капиталисти, обединени в съюз) призовават правителството (изпълком на буржоазната класа) да забранят връщането от търговските мрежи (т.е. друга група крупни капиталисти) непродадения хляб. Това ще «позволи да се икономиса до три милиона тона качественно зърно». Ни дума не се казва кой ще спечели от «икономисаното», и най- главното — че основната маса от население не му де до това кой че «икономиса», защото нито зърното, нито хлебозаводите, нито магазините не принадлежат на трудещите се в Русия.

По-нататък се говори за «загуба на отраслите, които са составили десетки милиарди рубли». А ние знаем, че всеки отрасъл не е наш — това е «място», където греят джобовете на едрите капиталисти. «Загуби на отраслите» — това е недополучена от капиталистите печалба. Интересно ли е за редовия пролетарии да знае, колко капиталиста е загубил от потенциалната печалба?  Вижда се че н, защото от това неговия джоб по-пълен няма да стане и на масата му няма да се появи сьомга.

Кореспондентът разказва, че депутатите от Думата «поискали производителите на търговските мрежи да оптимизират заявките». След което се дава интервю с управляващия директор на Владимирския хлебокомбинат, който показва огромно количество хляб, върнат от магазините в комбината. Нещо като нежна критика на определена група капиталисти – търговски монополисти, които цялата си печалба сия слагат в джоба, не позволявайки добре да богатеят капиталистите-производители. Разговорите за това вървят вече десетки години, но нищо реално в това отношение не се прави — капиталистите-производители попадат във все по-голяма зависимост от търговците, които диктуват своите условия. Какво печели от тази информация работническия човек? Нищо! За него хляба по-евтин няма да стане — не този капиталист него го граби както и другия капиталист, а каква е разликата между тях?

В репортажа е представен цитат от Ярова, заемаша висок пост в Думата и реакционната буржоазна партия «Единая Россия». Тя разсъждава за колбаса, кефира и изхвърления хляб във Волгоград, заявявайки, че това е «престъпление». Всъщност народа и без Ярова знае, че това е престъпление да изхвърляш всичко за което е изразходвано грамадно количество човечешки труд и че може да се спаси гладен човек от смърт. Но Ярова какво лично е направила за това, че такива престъпления в нашата страна да не стават? Нищо и даже напротив — цялата своя дейност е насочена на такива «престъпления» в Русия да стават повече. Ярова с цялата си душа ратува за капитализма, а при капитализма по друг начин и не може да бъде!

След това във видеосюжета се отива към преход на основната част: магазините заявяват от пекарите повече продукция, отколкото могат да реализират и при това не несят никакви загуби. Контекстът е следния: безпринципните продавачи, освен че изхвърлят хляба са и на печалба, а пекарите не само че произвеждат, но и носят загуби. Телеканалът «Россия-24» ясно отработва задачата по създаване в очите на трудещото се население нужния контраст: «ето ви лошия капиталист, а ето и добрия, работещия. Своя». Само че добри капиталисти на света не съществуват! Защото самите закони на капитализма, неговите икономически закони, ги заставят да действат против трудещите се маси и въпреки техните интереси.

В заключителната част на видеото корреспондента си спомнил за «народа» в лицето на «възмутените интернет-ползватели». Те призовават за «чуждестрания опит». Да бъдат с мнението на народа, а колкото повече стоят в интернет, капиталистите ще започнат да обмислят! А това което се разбира под «чуждестранен опит» – това е да се раздава хляба на нуждаещите се. Само че защо е станал чуждестранен, когато именно в нашата страна — в Русия едно време, когато тя беше социалистическа страна, как и за първи път в историята това се практикувало ( в първите години на Съветската власт, когато в резултат на империалистическата война гладните в страната били десетки милиони, хлябът и другите продукти се реквизирали у богатите и се раздавали на бедните).

Финален акорд станала фразата на кореспондента: «Изхвълянето на хляба ще изчезне, когато бъдат приети поправките в закона за търговията», които «Думата се кани да разгледа тази година». Същността на тези поправки се заключава в забраната на утилизацията на непродадените продукти и предаването им на «благотворителни» организации и фермери за храна на животни. Значи и капитализма може да бъде «с човешко лице». Така ли? Как работят «благотворителните фондове», ние отлично знаем на многочислени примери с «хуманитарни помощи» и «пожертвования», например при кримската трагедия през 2012 година — основната маса «хуманитарна помощ» попадса в търговците, които възползвайки се от тежкото положение на трудещите се маси, одраха три кожи.

Накрая: Един от водещите руски СМИ, телеканал «Россия-24» води типична буржоазна пропаганда, стремейки се да заблуди трудещото се население на Русия. В дадения случай то дава следните мисли:

а) че властта се е загрижила за обикновените хора;

Че това е ужасен проблем, хляба се изхвърля, но чиновниците не дремят! Те са на бойния пост! Ето те вече обсъждат проблема, честно критикуват, а след това ще изгладят нещата и закон добър ще приемат, и тогаваа хляба ще престане да се изхвърля и ще помогнат на бедните. Но не си спомниха защо същите тези журналисти по указание на чиновниците и унищожаваха с булдозери «санкционни» продукти, дори не просрочени, годни, свежи, елитни, качественни! Къде бяха! Не си ли спомниха спомниха и за това, че в тези чуждестранни държави проблема с храненето на бедните защо и досега не е решен и половината от населението на планетата продължава да гладува – и това е при огромното изобилие от храна, при перепроизводството на хранителни продукти в капиталистическите страни!

б) какво е нужно да се направи в корена на проблема, стараейки си да разберем, откъде въобще може да се вземе такова позорно явление като унищожаването на хранителните продукти, когато милиони хора нямат възможност нормално да се хранят.

Указана е лъжлива причина — конкурентната борба на различните капиталисти между себе си, вместо да се каже истината — това е прякото следствие на икономическите закони на всяко капиталистическо общество. Лъжата е била нужна на тези буржоазни пропагандисти за да съхранят съществуващия строй, да подмжат някакви пукнатини (да обещаят да се раздават на бедните, нещо) и в никакъв случай да не се внася в съзнанието на трудовия народ мисълта за това, че този обществен строй е необходимо кардинално да се  измени и че без това такова варварство като унищожаването на хранителните продукти неизбежно ще продължава.

Защо писах всичко това? За да може работницте да се научат да четат истината между редовете, които се пишат или звучат в буржоазните СМИ.

А за изхвърления хляб, гладуващите деца и възрастни в Русия и своята лъжа капиталистите са длъжни да ни отговорят.

Читатель РП-Информ

 

Источники:

[1] https://www.youtube.com/watch?v=fibCgw_20dE

[2] https://www.adme.ru/vdohnovenie/kuda-devayutsya-neprodannye-mashiny-694610/

[3] http://nymag.com/thecut/2010/01/hm_destroys_and_throws_out_per.html

[4] http://remi-meisner.livejournal.com/154456.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1674151
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930