Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2017 19:31 - Работническото движение-февруари, март 2017г.
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове:
0



 Великобритания и Ирландия
  • Служителите от компанията  Arriva  North  train,  която обслужва северните територии, заблашват със стачка във връзка с намерението на ръководството на компанията да съкрати работничте места. Arriva се е отказала  от  своите предишни  намерения да  прави бригада от  2  човека  —  машинист  и  помощник.
  • Организираните в профсъюз работници от компанията БМВ (7000 члена) мислят да обявят стачка поради решенията на стопаните да изменят системата на пенсионното осигуряване на своите работници. На тях се предлага от  юни тази  година вместо схеми за начисления на пенсии от разчета на  последната заплата да се  премине  на  пенсионни  фиксирани  вноски.
  • Продължават борбата за своите права работниците от Британските авиалиний.   2900 сътрудници на компанията, влизащи в обединен профсъюз, в началото на февруари са провели  11-дневна стачка, а в края на февруари —  четириседмична,  искайки увеличение на работната заплата.
  • Сътрудниците на британските  ядрени  въоръжения- 600 човека,  работещи в   Управлението  по  ядрено  оръжие  в  Олдърмайстоун,  Бурфилд,  Биркшир, през февруари стачкували цели денонощия, протестирайки  против  плановете на  правителството да премине  на  пенсионна  схема с  постоянни  вноски въпреки обещанията да се съхрани пенсионната схема с  определен  размер  пенсия  по  последната заплата.
  • На 11 февруари стачкували работниците в 4  Лондонски  кина, борейки се за подобряване на своето материално положение. Те искали увеличение на дневното заплащане до 9,75 долара на ден и да се осигурят социалните плащания, в това число заплащанията на болничните, да се дават пособия  при отглеждане на  дете  и за прослужени години.  Подобни акций на протест в тази сфера на икономиката никога не са се наблюдавали. Преди персонала на кино  Brixton Ritzy с  няколко стачки се сдобили от своя работодател повишаване на  заплатите с  26%. Сега работниците от сферата на киното са решили да действат заедно и да се сдобият с повече — съответствие на получаваните запплати с нивото на жизнения  минимум в страната.
  • Работници от системата на ирландското  здравеопазване  (3000 медицински сестри от 39 болници) почти единогласно решили да  продължат от 7 март стачката, искайки от Департамента по  здравеопазване изплащания на задължения по оценка на  заетостта на медицинския персонал,  увеличение на  заплатите  и  др.
  • Работници от 11 магазина  Теско на  2 март започнали  безсрочна  стачка, протестирайки против намаленото ниво на заплащане. Собствениците на Теско, както и другите капиталисти в страната, се опитват да «прехвърлят» на своите сътрудници пенсионните вноски, които ще се приспадат от заплатите, вместо старата система на пенсионно осигуряване, основана на последната заплата. Tака заплатата на персонала,  приет на работа  до  1996 година (а това са 250 човека), ще падне с 15%.
  • Работниците от автобусната компания  Eireann планират да обявят стачка, борейки се против намаляването на заплатите обявени от работодателите. В интерес на стопаните на компанията действа Комисия  по  трудови  отношения, която се опитва да предотврати стачката, разбирайки, че тя сериозно ще удари по транспорта, защото Eireann експлоатира  складове  съвместно  с  ирландската  железопътна  компания.

Германия

На 6 март работниците-металурзи от  големия световен концерн Тисен-Круп обявили стачка. Участват в нея 3000 човека. Причината за протеста на работниците е отказ на ръководството на концерна, имащ огромна печалба (това е водещ производител в света по производство на листове неръждаема стомана, асансьори и ескалатори) да повиши работните заплати. Профсъюзът, провеждащ преговори от името на 72 хил. работници в концерна, настоява за повишение на заплатите на 4,5%.

Италия

На 8 март, в чест на Деня на борба за права на жените в Италия се състояха многохилядни стачки и демонстрации против дискриминацията и насилието по отношение на жените. Активно участие в тях са взели италианските профсъюзи. В акците на протест в Рим, Неапол, Торино и Милано са участвали десетки хиляди човека. Не  е работил обществения транспорт (метро, градски транспорт), работниците на които обявили всеобща стачка в цялата страна. Към стачката са се присъединили и италианските медици и учители, много училища и медицински учреждения в страната били затовени.

Македония

В края на февруари стачкували македонските  журналисти,  работещи  във вестниците  Utrinski  и  Dnevnic. Те са недоволни от многомесечното неизплащане на заплати. Работодателите не са плащали от  декември 2016 г. Профсъюзът на  журналистите  и  медийните  работници в  Македония ги поддържа.

Малта

Медиците в Малта заплашват правителството със стачка, ако до 14 март 2017 година те не се откажат от плановете за приватизация на малтийското  здравеопазване, което трябва да бъде твърдо уговорено в новия договор между Медицинската  асоциация на  Малта  и правителствения  департаментам. Срокът на действие на предишния договор е изтекъл през декември миналата година.

Испания

На 20  февруари са стачкували работниците от  испанските пристанища, протестирайки против  плановете на  правителството да се  изменят  заплатите и условията на труда на докерите. Същността на конфликта е в това, че до сега испанските докове са можели да наемат работници само със съгласието на местния испански профсъюз (и работа получавали смо членовете на това профобединение), а работодателя желае да приеме решение за прием на работа на нови работници самостоятелно, без да уведомява профсъюза. Но за испанските докери това означава, че работодателя, получавайки такова право, може да намали нивото на  заплащане на  докерите и да влоши  условията на  производство. Бедата е в това, че капиталистите се поддържат в това искане от Европейския  профсъюз, ратуващ за «демокрация» при приемането на работа.

Гърция

  • На 3 март персонала на гръцката  железопътна  компания  провел 3  часова  всеобща стачка. Тя  бе последна  в  продължаващата  серия от стачки  против  приватизацията на  железопътната мрежа на Гърция. Била спряна работата на междуградските и градски линии.
  • На 2 март пред сградата на  гръцкия  парламент  в  Атина провели акция на протест гръцки  фермери. Те са  възмутени от мерките на антинародното правителство  Сириза,  което ще повлече след себе си  увеличение на данъците  и плащане на  социални застраховки.

Израел

  • Израилските пилоти на  компанията ЕлАл заплашват с масови  уволнения. Работата е в това, че ръководството на авиокомпанията е решило да се намали заплащането на пилотите на възраст  от  65  до  67 години. По международното право такива пилоти не трябва да осъществяват полети. Но в Израел пилотите са принудени да работят до 67 години, защото само при достигане на тази възраст те имат  право  на  пенсия. Собствениците на компанията веднага решили да се възползват от ситуацията и заставили пилотите над 65 години (40 човека) да преминат на друга работа — контрольори и  инструктори, работата на които се заплаща с по-малко. Пилотите не са съгласни на понижение на заплат,ите защото тогава те ще загубят и в размера на пенсиите. Те искат заплащане на заплати при прехода на друга работа в  предишен  обем. На 1 март пилотите провели митинг, където заявили, че ако техните искания не се удовлетворят те ще се уволнят заедно. За авиокомпанията това ще бъде катастрофа — тя ще трябва да отмени полети и да търпи огромни загуби, защото в отсъствието на контрольори  и  инструктори полети не се извършват. А бързо местата на уволнилите се висококвалифицирани сътрудници не може да се запълнят веднага.
  • В град Рама на 2 март са стачкували водачите на обществения  транспорт  (компания Golan), протестирайки против лоши  условия на  труд.

Катар

На 1 март стачкували водачите на  такси (Юбер) в  знак на  протест  против намаляване на заплатите, заплащане за маршрут в  такси  и  вземане на предплата преди тръгване. Юбер намалява плащането за време, опитвайки се да се конкурира  с  местните  фирми. Водaчите говорят, че  предоплатата  може да ги удари по джоба, ако клиента поискат например внезапно спиране.   Много  водачи на  такси  в  Катар се явяват емигранти от Етиопия, Непал, Индия.

Кения

Чиновници от профсъюза на лекарите в Кения са в затвора.

  • 7 чиновника от  Кенийския  профсъюз на практикуващите лекари, фармацевти  и  стоматолози на 1 март били затворени в затвора заради решение да се продължи стачка, която местните власти чрез съда признали за незаконна. Причината за стачката е в това, че властта се отказала да изпълнява сключения в 2013  година договор за значително повишаване на лекарските заплати. Получават в Кения лекарите много малко и затова много имащи медицинско образование се отказват да работят, като доктори. При това в  страта се наблюдава остър дефицит от лекари — 1 на 17 000 човека, в това време Световната организация по здравеопазване препоръчва 1 на 1000 човека. Стачкуващите лекари се поддържат от болшинството население в страната.
  • Преподавателският състав на Кенийския университет трета седмица продължава стачката, протестирайки против намаляването на заплатите, заявява правителството на страната.

Кот д’Ивоар

Профсъюзите предали стачкуващите работници. Работниците от нефтените сонди в републиката, протестират  против  вредните  условия на труд  и използването на контрактен труд, от 1 февруари обявили безсрочна стачка. Но профсъюзното ръководство, не посъветвало се с протестиращите работници на 15 февруари обявило за прекратяване на стачката и призвало работниците да се върнат на работа, заявявайки, че е достигнало съглашение с представителите на властта. В какво се състои това съглашение, работницте-нефтеници и до сега не знаят — профлидерите не счели за нужно да посветят работниците в детайли от своята сделка с работодателите.

Аржентина

На 6 март десетки хиляди аржентински преподаватели обявили двуседмична стачка и провели мощни протестни акции в цялата страна, изисквайки увеличение на заплатите с 30-35%. Организатори на тези акций станали водещи профсъюзни организации в страната. Основни лозунги на протестиращите на митингите и демонстрациите били «Достойна заплата на учителите!», «Не на мизерните заплати!», «Когато учителя се бори за своите права, той също преподава!».

Перевод  с  английского  Нелли  Гавриловой

Отредактировано С. Агапченко




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687810
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930