Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2017 12:21 - Победа на немските металурзи
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Другари, дойде радостна вест от Германия. Живи са традициите на немския пролетариат!

Всe повече работниците разбират природата на икономическите кризи, все по-малко вярва работническата класа в буржоазно-реформистското бърборене за «случайния характер на кризите» и за това, че «от кризите най-силно страда едрия бизнес». Хаосът в производството и капиталистическата конкуренция все по-силно бие именно по работниците, а не по капиталистите — стопаните на средствата за производства. Затова по-жестока и упорна става борбата на немските работници за своите интереси.

Седем дни стачкували металлурзите от северозападния промишлен район на Германия. На буржоазията не трябва да и се вярва — нито на думи, нито в показваната по нейната ТВ «зрителна картинка», — тя задължително заблуждава. Время обещаний закончено, считают металлурги. Дойде времето на делата. А делата са такива: стопаните на металургичните комбинати се наговорили и намалили тарифните ставки по всички работнически професии в металургията, включително «горещите». «Мрежите» за заплати и пенсий се подлагат на преразглеждане от страна на намаляване, а необходимия привилегирован стаж се увеличава. Затова пред работниците и техния профсъюз бил поставен въпроса не само за повишаването на заплатите, но и за тези пунктове от колективния договор, където става въпрос за досрочното излизане в пенсия. Металурги начали акции протеста.

Капиталистите ще се обесят за всеки излишен цент, отдаден на работниците. «Разорението започва с цента» — именно такъв е девиза на буржоазията, така ги е «възпитал» основния закон на капитализма. Но видждайки, че нарастващия пролетарски гняв може за тях лошо да завърши, стопаните на металургичното производство предложили на стачкуващите добавка — нищожните 1,3 % повишение на заплатите. Това било буржоазно подаване- циничен жест, който само разярил металурзите и те продължили протестите.

В град Зиген 500 работници спрели работа в своето предприятие, а между другото, става въпрос не за кафе, а за непрекъснато производство, на което може да застине метала и да се разруши целия производствен комплекс.

Стачките на работниците продължили в градовете Бохум, Крефелд, Дортмунд.

Проявили солидарност и поддържали своите братя по класа и на изток, в бившата ГДР. Там по инициатива на профсъюза 120 работници-металурзи спрели работа и излезли на акция на протест. Работниците виждат, че властта на капиталистите засега още е силна, но не всесилна.  Врагът се поклаща – нужно е да не го пощадяваме. Затова трудовите колективи приели решение за провеждане на трети рунд от стачки и съпътстващи преговори.

Вицовете свършиха и пред буржоазията се задала перспектива за преминаване на производството в пълна негодност. И металурзите се сдобили със своето: те отстояли своите позиции и след 10 часови преговори с работодателите заключили тарифно съглашение, по което от април 2017 година за 72 хиляди металурзи от северозападния промишлен район ще се извърши повишаване на заплатите и пенсиите с 4 %.

Това не може да е края, но е добър резултат. А главното прекрасен пример е това, че ако работническата класа се обедини и правилно се организира в борбата с класовия враг, ако пролетариата се обедини той винаги ще побеждава!

И няма такава сила, която може да го спре. Защото той «енищо не губи освен своите веригни. Но иначе ще победи целия свят».

Сергей




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687187
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930