Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 17:08 - Стачка на работниците от BMW в Англия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageВчера, 20.04.2017 г. 3500 работници в автогиганта «BMW AG» във Великобритания провели първата за повече от 20 години стачка в знак на протест против плановете на стопаните от корпорацията да намали пенсиите на работниците, наети от 2014 година. Работниците един път спрели работа в четири завода на концерна — в градовете Оксфордшир, Чичестер, Бирмингам и Суиндън. Профсъюзът «Unite», където влизат работниците от «BMW», провежда серия от осемдневни стачки в поддръжка на исканията на работниците.

Ръководството на «BMW» вече е призвало профсъюзните босове да се върнат на стола за преговори. Тези босове, се придържат към съмнителни, колебаещи се позиции: «…искаме да достигнем до съглашение, което устройва и бизнеса и работната сила.» [1].

Впрочем, този профсъюз вече е показал своята предателска същност през януари тази година, когато неговото ръководство фактически принудило работниците от корпорацията «Tata Steel» да приемат тежките условия на  корпорацията. Този профсъюз в 2014 година одобрил нова, неизгодна за работните схема от пенсионни начисления, за отново наети работници в «BMW AG». И ето от юни тази година корпорацията иска да вмени тази схема за всички тези, които са се устроили да работят тук до 2014 и не изглежда, че профсъюза силно ще се опира.

На завода в гр. Оксфорд около стотина работници в нарушение на закона, ограничаващ количеството протестиращи до 6 човека (Не само в Русия са фашистски законите, във Великобритания също! От «напредналите» западни страни са вземали руските власти пример.), не се притеснили и затворили портала. Преминаващи граждани също изразили своята поддръжка. Разпространявали се и обсъждали листовки, обясняващи същността на акцията и въззвание в поддръжка на работниците в «Maruti Suzuki» в Индия.

По подобен начин преминали и акциите в другите заводи на корпорацията.

Ще приведем думите на една от участничките в протеста — работничка на завода «BMW» гр. Оксфорд: «Някои говорят, че условията в завода са напълно нормални — порядъчни паузи за хранене, празнични дни, нормални тоалетни и т.н. — но, вие сте се загрижли за пенсиите, а това е отделна история. Аз не съм съгласна. Те забравят, че всичко това не ни е дадено даром. Всичко което е днес е защото в миналото работниците са се борили за тези условия. А днес всичко ни отменят. … Аз съм съгласна с това, че от 2014 година новите ги приемат с по-лоши условия, и това е вина на профсъюза. Колкото повече аз мисля за това, толкова повече се убеждавам, че профсъюзните началници работят със стопаните на фирмите».

Ясно, чe за победата работниците в BMW трябва да се обединят с работниците в заводите на другите ТНК в Британия и Европа (Vauxhall, Nissan и т.н.), защото проблема у тях е един и същ.  Ясно е също така че за успеха работниците ърябва да се обединят за да се борят за своите права в пълна сила, престъпвайки през изкуствено създадените от профсъюзните босове рамки в угода на промишлените кръвопийци и избирайки сред себе си лидери, способни твърдо да стоят на класовите позиции на работническата класа.

М.К.

http://www.bbc. com/news/business-39456072

https://www.wsws.org/en/articles/2017/04/20/bmws-a20.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1690086
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930