Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2017 18:55 - Стачка на лекарите в Латвия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 3 юли семейните лекари в Латвия (лекари, водещи първичен прием на болните) решили да започнат безсрочна стачка. Причината за протеста — дългите опашки пред кабинетите, високите вноски на пациентите и малките заплати на персонала. Искането на лекарите — да се увеличи бюджетното финансиране на здравеопазването.

По време на стачката останалите на местата си медицински сестри и помощници на лекарите оказват минимална помощ на жителите на републиката и разяснявайки своите стачни искания.

Властите в Латвия се опитали да спрат стачката с даване изпълнението на задълженията на лекарите на интерни (студенти в горните курове в медицинските вузове), но студентите отговорили с единодушен отказ, защото са напълно солидарни с протестиращите.

Възникналата критична ситуация в здравеопазването в Латвия е — закономерно продължение от различните реформи и «оптимизации», проводими в предишните десетилетия от буржоазните правителства на републиката, заради някаква цел за подобряване на системата за здравеопазване. Но всъщност това се оказало не подобрение, а пълно разваляне на отрасъла. Латвийските реформи в медицинския отрасъл до болка напомнят всичко това, което се провежда днес в Русия: съкращаване на заплатите на медиците, увеличение на часовете на медицинските работници, фиксирано време на прием на болни, максимална бюрократизация на процеса «оказване на медицински услуги», унищожаване на числото лечебни учреждения, най-вече в селските местности, съкращаване на обема на безплатна медпомощ за населението и максималното разпространение на платената медицина, която всъщност се оказала абсолютно бездушна и с крайно ниско качество, а се декларира, както и в Русия, пряко противоположно — «достъпност и качество».

На дело се получило, че е достъпна тя само за тези, у които имат много пари. За бедните (1/3 от латишите се намират на границата на нищетата) услугите на лекарите стават съвършено недостъпни. На работниците в здравеопазването се  увеличава натоварването в пъти, заставяйки ги да работят на износ и съзнателно създавайки такива условия, при които те не са в състояние да обслужват всички, които се нуждаят от медпомощ. «Ако ми е нужно да спасявам една дама, аз не мога да спася друга. Защото аз имам две ръце! Един ще живее, но друг… ще умре! Поради недостиг на ръце ние не можем пълноценно да работим», — медсестра от отдела за интензивна терапия в болница Илга Елере.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660165
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031