Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2017 16:16 - Бизнесът е измислил нов начин да ограбва работниците
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове:
0



На териториите на Башкортостан, Удмурти, и Оренбургска област, действа мрежа от бензиностанции и хранилища на нефтопродукти, принадлежащи на ООО «Башнефть-Розница». От известно време работниците в това предприятие започнали да изпитват проблеми с глоби — получавайки в средно на месец 26 000 рубли, те можели да изгубят от глоби до 20 000 рубли месечно.

Работата е в това, че на работниците, работещи на бригаден метод и носещи колективна материална отговорност, започнали да изписват недостатъчното от реализацията ГСМ, възникнали от отдавна остарялото и вече неизправно измервателно оборудване, което собствениците на ООО, икономисвайки своите капитали, да сменят не искат. За своята жадност те решили да прехвърлят своята отговорност на работниците, на които капиталистите просто прехвърлили всички недостатъци от своите финансови отчети.

В 2014 година в бензиностанциите на ООО «Башнефть-Розница» заменили използваната преди система за измерване на нивото «Струна» на системата «Veeder Root», което позволило да се управлява отчетността дистанционно. Ако преди, когато колонката в бензиностанциите са се чупили, бензинджиите веднага разбирали, чрез програмата на своя компютър и са можели да предприемат каквито и да било мерки. С въвеждането на «Veeder Root» информацията за неизправностите получавал, само този който се намира на далеч. Така у последния се появила възможност да внесе изменения в отчетните документи, за които не подозирали работниците в АЗС.

За машинациите на счетоводството на предприятието с отчетните данни работниците  на бензиностанциите разбрали не изведнъж. Те започнали да забелязват, че след «модернизацията» случаите на недостатъчно нефт и нефтопродукти рязко зачестили. А след недостатъците се превръщали в глоби, хитро вписани в договорите за колективна материална отговорност. По тези договори недостатъка се разхвърлял по цялата бригада, работила в периода, непосредствено предшестващ забелязания недостатък.

Всъщност недостатъка се е образувал не по вина на работниците в бензиностанциите, а по вина на техните работодатели от ООО «Башнефть-Розница» — поради грешка на измервателните прибори на колонките, на които отдавна е изтекъл експлоатациония срок, като се получавало така, че водачът на автомобила е можел да зареди пълен резервоар, а да заплати за по-малко количество.. Бензинджиите това не могат да видят на своите компютри. А ръководството не може да вземе разликата от шофьорите и  затова я прехвърля на работниците: те просто взема и «закача» образувалата се разлика на недоплатени парични средства на работниците на тази смяна, в която забелязали недостатъка!!!

Малко мошеничество, но много показателно. Колективната материална отговорност на работниците се оказала разменната монета! Работниците — без панталони, а капиталистите — в шоколад!

Нашите работници следва да запомнят отдавна доказаната историческа практика от капиталистическия живот, че в условията на капиталистическо производство капиталиста извършва модернизация, само настъпвайки на правата на работниците. При всеки удобен случай те прехвърлят на работниците всички свои издръжки и недоочети, стараейки се в това число широко да използва глобяващата система, да съдере от кожите на работниците повече. Това е типичен способ за ограбване на работниците, които се оказват винаги виновни за всичко, даже за това, което трябва да  отговаря самия капиталист — организатор на производствения процес. За това преди почти 150 години е писал В.И. Ленин в своята работа «Обяснение на закона за глобите, вземани от с работниците във фабриките и заводите».

От тогава до сега нищо не се променило — методите на грабеж на работниците от капиталистите са останали същите. А значи и средствата за борба с капиталистите работниците трябва да използват така както тогава — тези, които помогнаха преди 100 години на нашите деди и прадеди да се избавят от капиталистическата експлоатация и угнетение.

J.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659131
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031