Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2017 12:00 - Църковно-културният въпрос
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От перестроечните времена буржоазията широко пропагандира мита за това, че болшевиките, идвайки на власт, унищожили в страната всички храмове и църкви. Тази лъжа и до днес е много популярна в буржоазните СМИ и те нерядко я изтъкват, като абсолютно доказан факт. Но реалните факти говорят за друго. Стоят непокътнати Николската катедрала, Троицката катедрала, Храмът на Василий Блаженни и много други църкви и прочие религиозни храмове строени из цяла Русия. В една само Московска област са се съхранили тридесет и една църкви и храмове от XV–XVI век, а в самaтa Москвa стоят живи и здрaви 22 храма и мнoгo църкви от тази епоха. Не лошо стоят работите по тези въпроси и в другите градове и области, например във Владимирска област. Тук са се съхранили тринадесет църковно-храмови постройки от XII-XIII век, което само по себе си не е малко, отчитайки отдалечеността на тази епоха във времето.

Възниква закономерен въпрос, ако по утвърждението на либералите антисъветчици, Съветската власт и болшевиките унищожили всички църковни храмове, то откъде са се взели в страната толкова религиозни постройки, че и от най-древни времена? Защото XII-XIII век е много отдавна!

А отговоръ на този въпрос е прост: буржоазните СМИ, антисъветчиците-либерали и на техните подръжници не им е нужна истината, у тях е друга  задачата — да облеят с мръсотия, да очернят, изкривят съветското минало, да намерят и измислят всякакъв аргумент, порицаващ властта на трудовия народ. Наистина болно красноречиво показва у нас в Русия днешната действителност дейността на управяващата олигархическа буржоазна класа по унищожаване на великото съветско наследство. И как тя се оправдава, ето тя какво измисля— болшевиките събаряли църквите, а ние, погледнете — строим! Ние капиталистите сме юнаци, ето за народа мислим, не както болшевиките. А това, че на трудовия народ в Русия не му тярбват църкви, а детски градини, болници, заводи…,  културни домове, където възрастните и техните  и деца да имат възможност да се занимават с нещо през свободното време, с нещо полезно за своето развитие, това буржоазната класа не я вълнува, замо това, което и носи печалби!

Още повече, съвременните СМИ скриват факта, че по време на управлението в Русия на Романови в църквите и храмовете от средновековието и по-древни епохи са били унищожени ценни ръкописи, фрески, мозайки, живопис. Кирка, длето, чук добре работели  у тези деятели, които днес е прието да построят лицето на светите и да леят по тях крокодилски сълзи.

Но да се върнем в началото на двадесети век и да видим, какви са били работите в действителност. След победата на Великата Октомврийска Социалистическа Революция  Владимир Илич Ленин собственоръчно подготовил план за широка пропаганда на национално-историческото наследство в страната. В него, в частност се предлагало да се издигнат в Москва и други градове на страната монументи на изтъкнати писатели, художници и други деятели на великата руска култура.

Ето какво си спомня за В. И. Ленин  В. Д. Бонч-Бруевич. Владимир Илич, изучил книгата на Бартенев С. П. «Московският кремъл», извършил преминаване по Московския Кремъл. Оглеждайки кремълските здания — дворци, палати, катедрали, преминал по стените на Кремъл, той забелязал, че една от кулите била разбита от артиллерия, видял разрушения и на други кули. И отдал разпореждане за възстановяване и реставрация. Това е било първото указание на Владимир Илич по възстановяването на кремълските старинни паметници. След това последвало лично разпореждане за реставрация на храма на Василий Блажени.

В книгата на този Бартенев  Илич прочел, че едното крило на катедралата близо до канбанарията на Иван Великки по времето на Николай I е зазидано и превърнато от царската власт в сарай за фураж. Владимир Илич с негодование казал, че ето каква епоха е била – истинска аракчеевщина, всичко се е обръщало в сараи и казарми, че за Романови е била безразлична историята на нашата страна. Че трябва сега това крило да се открие и реставрира, вижте колко е интересно, съдейки по чертежите, които приложил в книгата си Бартенев.

Обърнал вниманием Ленин и на Успенската катедрала. Работите по нейната реставрация в Кремъл продължила дълго и Владимир Илич често се заглеждал в катедралата, внимателно разглеждал великолепните фрески от XV–XVI век, които неочаквано се появили при реставрационните работи — при царската власт тях просто ги боядисали поради непотребност!

Разбира се, всички тези факти буржоазните СМИ премълчават — защото те свидетелстват за съвършенно друго отношение на Съветската власт и болшевиките към руската национална култура, не такава, за която две десетилетия безпардонно лъже буржоазната пропаганда. Само че истината не е скрита, а е затрупана с лъжа. Но тя все пак ще си пробие път.  Самият живот днес показва, кой цени националното достояние, в това число нашата национална  култура и кой е готов да я закопае и залее с мръсотия, желейки се че нашия народ е забравил своето велико минало.

Завършвайки бих искал да цитатирам част от реч на В.И. Ленин на III конгрес на комсомола, за да повторим неговия велик и верен завет на нашата младеж: «Комунист може да станеш тогава, когато обогатиш своята памет със знанията на всички тези богатства, които е натрупало човечеството!».

Познаването на историята на своята страна, истинската, а не лъжливата, знанието на своята национална култура, цялата световна култура — това е велико дело, без което не можеш да достигнеш до добър живот.

Данил Греков




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660873
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031