Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2017 12:10 - Усилване на вътрешната миграция вместо развитие на страната
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
0



Министерстовото на труда е внесло https://rg.ru/2017/09/24/rossiianam-stanet-proshche-pereezzhat-na-rabotu-v-drugie-regiony.html в правителството законопроект, който, както винаги у буржоазната власт е прикрит с хубави думи за благото на руския народа. Защото правителството се е загрижило за повишаване мобилността на трудовите ресурси в страната, старае се да намали безработицата и за това разширява числото на участниците в специални програми, в съответствии с които работодатели, попаданли в програмата, ще получават по 225 хил. рубли за всеки привлечен от далеч специалист! Не на работника, а на работодателя.

Оригинално наистина? Но това не е новост за буржоазна Русия. Такава практика съществува отдавна, но само за «компаний, реализиращи инвестпроекти», или за крупните монополи, които руската държава усилено изисквало поводи да се изхвърлят заради милиардите влизащи в хазната. Това за образование и здравеопазване за трудещото се население у Правителството на РФ не достигат средства, а за своя брат-капиталист, пари винаги ще се намерят.

Новото във внесения от Министерството на труда законопроект е в това, че сега към участието в програмите се допускат не само «реализатори» на крупни инвестпроекти, но и просто капиталисти, нуждаещи се от квалифицирани работници. Обоснованието е следното-нужни са специалисти, а тях ги няма. Значи трябва да се вземат от други региони на страната, където няма работа и където са нужни на капиталистите кадри. За обучение на хората по места, подразбира се и дума няма — защо да се дават огромни средства за образование на някакви хора! По-изгодно е да се използват от някъде където са вече подготвени, да се вземе от тях прибавена стойност и да се изхвърлят.

В Министерството на труда ще се похвалят, че безработицата намаляват, за работни места и кадри мислят. Но каква е тази грижа — да окъснеш човека от дом, семейство, от другари? А ако у него няма възможност да преживее? Ако личните обстоятелства са станали такива, че не може да напусне своя град? А и къде ще отиде, в какви условия ще живее и пр.? По мръсни квартири десетки години, мотаейки се от регион в регион и безеживот, кола, двор? Защото тези инвестпроекти са ни известни — това са нефт, газ! Нищо ново руското правителство не е измислило, за всички останали отрасли то отдавна е «забравило». А нефт и газ се добиват не в градовете,където има всички условия за нормално преживяване — инфраструктура, културни центрове и пр. Нефтените и газови проекти  винаги са на необитаеми от човека места някъде из Крайния Север и в Сибир, където няма нищо, освен ледена бяла пустиня или безкрайна тайга.

Минтруд съставил списък от региони, където ще се поощрява привличането на работници от Правителството. В него 16 субекта, в това число 7 в Далечния Изток (освен Якутия и Еврейската автономна област). От една страна, това е добре, че Правителството мисли да развива Далечния Изток. А от друга страна, так ли трябва да е? Мигрантите от другите региони на страната ще поработят няколко години и ще се приберат у дома, ще се върнат в своите краища, при роднини и близки. А регионът, както и преди ще си остане пуст.

Aкo сериозно се мисли, значи в Далечния Изток трябва да се създават нови предприятия, заводи и фабрики, да се строят нови градове, да се създава в тях инфраструктура — да се строят училища, театри, спортни съоръжения и пр., за да може хората да живеят тук постоянно със своите семейства, за да станат тези места за тях родни. Нужно е да се прави това, което е правил Съветския Съюз, когато е усваявал Севера, Сибир, този самия Далечен Изток. Защото е необходимо огромни пари да се дават от буржоазното Правителство за миграция на хора от регион в регион, вместо да се вложат тези средства един път, и сле това много години да няма проблем с кадри, нито с населеност на територии.

Но на капиталистическата власт това не е нужно — тя не иска действително развитие на страната, нея не я интересува бъдещето на Русия. Капиталистите се интересуват само от печалба тук и сега. Те не искат да влагат в бъдещето. Буржоазната власт в тези самите региони, които днес иска да  «оживи», сама разорила от създадените в СССР градове, унищожавайки съветската промишленост в угода на чуждестрания капитал.  Тя самата изгони ценни и квалифицирани кадри, които нямаше нито една страна в света. Сега се е хванала за главата, от къде да ги вземе.

Но кадрите не растат, като трева на пасище сама по себе си. Те трябва да се създадат, да се създадат с дълъг труд и дълги години. Без огромни вложения в бъдещите кадри нищо няма да се получи. И да се прекупят също не се получи — защото в света има много ловци и то много по-богати. Нужно е не да се поощряват с огроми суми вътрешната миграция, а действително да се развива страната, нейната икономика, наука и образование. Да се влагат средства в Човека, а не да се лъже, вече 25 години!

За кого говорим? За тези които смятат човека за боклук?…

Т.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1690023
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930