Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2017 12:00 - Младежите в САЩ избират социализма
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 770 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Буржоазните СМИ публикували резултати от допитване https://www.golos-ameriki.ru/a/us-millennial-socialism/4104360.html, проведени сред граждани на САЩ през октомври тази година от социологическата службой YouGov по поръчка на «Мемориален фонд за памет от жертвите на комунизма» и резултатите се получили не много утешителни за буржоазията и нейните подмазвачи от «фонда».

В хода на въпроса 53% от младежите (родени през 80-те години на XXв. и първите години на новото столетие т.е. от 17 до 30 години), заявили за високо ниво на недоволство от икономическата система в САЩ и считат, че американската «система на свободно предприемачество» работи против тях.

44% oт американските младежи предпочели да живят в социалистическа страна, 7% даже при комунизма, а в същото време, капиталистическата страна избрали 42% от запитаните.

Фондът и социологическата служба утвърждават, че популярността на социализма сред младежите е свързана не толкова с тяхното разбиране на «идеологията на социализма», колкото с недоволството от днешната икономическа система в САЩ, вина за недостатъка на която те възлагат на «капитализма на свободния пазар».

Но това не е нищо повече от примитивна демагогия, опит да се направи «красива мимика при лоша игра». За какво «свободно предприемачество» и «капитализъм на свободния пазар» може да се говори в 2017 година, когато човечеството вече над 100 години живее при империализъм – последния стадии от развитие на капитализма, където господстват монополите и свободен пазар не съществува — последния е заменен от монополната политика? Фондът за защита на буржоазията и буржоазните СМИ искат да преподнесат неутешителните за капиталистите резултати от допитването в максимално изгодна за своите стопани светлина: че младежта всъщност не е за социализъм (тя не знае, какво е това), а просто против «свободното предприемачество», т.е. младежта е за… монополистически капитализъм!

По информация https://tsargrad.tv/articles/socialisticheskie-shtaty-ameriki-jeto-uzhe-realnost_94555 на руските СМИ, опиращи се на това запитване (макар че ние, внимателно разгледали резултатите на запитването, тези данни не намерихме!), степента на младежите, предпочитащи социализъм пред капитализъм е два пъти по-висок, отколкото сред по-възрастните: 75% от по-старите американци възприемат комунизма негативно, а сред младежите не отнасящи се добре към комунизма се отнасят само 34%. Представяйки тези цифри, буржоазните журналисти в РФ се опитват да го обяснят с глупостта и наивността на младите, а възростните са по-умни и много по добре разбират живота. Пряко те за това не говорят, но явно намекват.

Но всичко това са уговорки — истинските причини на тези цифри са съвсем други (количествено те могат да бъдат други, но ние не изключваме самата тенденция, че сред по-възрастните хора в САЩ може действително да има повече хора, които се опасяват от социализма и които са готови все още да вярват на капитализма).

Първо- възрастното поколение много десетилетия е подлагано на масирана антикомунистическа пропаганда, основа на която винаги е била тоталната лъжа и преди всичко, хвърлянето на греховете на капитализма на социализма. И сега тази пропаганда в САЩ е в ход. Но въздействието и на младото поколение американци много слабо, отколкото преди.

Зщоа? По една проста причина: възрастните американци «зациклили» на телевизора, те до толкова са приучени към него, както за съжаление и руските пенсионери, които просто не си представят живота си без телеекрана. И това позволява на буржоазните пропагандисти «да им промиват мозъците» с такава сила и в такова направление, каквато иска господстващата в страната класа на крупния монополистически капитал. Съвсем друга е ситуацията с младежите в САЩ — те са същите, като в Русия, телевизор почти не гледат, а предпочитат Интернет, в която да влияе със своята идеология на буржоазията е много по-сложно (подробно РП писал за това явление тук https://work-way.com/blog/2017/08/10/televidenie-i-internet-kak-oruzhie-v-klassovoj-borbe/).

От друга страна, днешното икономическо положение и най-главното — перспективите у младите американци, независимо от това, че страната им е най-богатата в свта, немного се отличава от перспективите пред младежите в колониалните и зависими страни от света, и вече няма никакво сравнение с това положение и перспективи, които били едно време с техните родители.

Защо? Защото едно време в САЩ и другите страни от капитализма били принудени да осигурят относително сносно съществуване за своите трудещи се, капиталистическите монополи били принудени да делят с трудовия народ своите печалби. Капиталът в САЩ откровено се боял, че имайки пред очите великия пример на СССР с неговите непостигнати в човешката история социални блага за всички свои граждани и примерите от другите социалистически страни, пролетарските  и трудещите се маси в развитите страни от капитализма, в това число и в САЩ, също решат да махнат от своята шея капиталистическите паразити, не позволяващи им да живет като хора и да имат пълна възможност да удовлетворяват всички свои човеческие потребности. От тук са и високите заработени заплати у работническата класа в САЩ, някои социални гаранции и най-главното — надеждата, че утре ще бъде п-добре: заплатата е по-висока, а социалните блага повече, и трява само малко да се почака — капитализмът сам ще се «социализира», ще стане комфортен за живот за всички слоеве от населението. Или за американската буржоазна пропаганда, разпространявваща сред трудещите се маси в предишните десетилетия, докато е бил жив СССР,  утопични илюзии по отношение на бъдещето при капитализма, имали известни материални основания: малки, но все пак увеличаващи се помощи за населението, известен ръст на заплати, растяща достъпност до образование, определена възможност за кариерен ръст и т.н.

Съвсем друго е положението у днешната американска младеж. С унищожаването на СССР и страните на социализма заплахата от пролетарска революция в САЩ отишла на втори план, следователно изчезнала и жизнената необходимост за господстващата буржоазна класа на САЩ да осигури по-комфортно жизнено ниво на американския пролетариат и трудеща се маса. Социалните гаранции, които американските работници си спечелили с класови битки в предишните десетилетия, започнали да ги режат, заплатите да падат, а безработицата да расте, защото стремежа на американските монополи към свръхпечалби доведе до унищожаването в страната на много промишленни отрасли — производството се пренесло в страни с по-евтина работна сила, и т.н.

И така се получило следното: в най-напредналата капиталистическа страна проблемите на трудещето се население сега са практически същите, както и в другите капиталистически страни: неувереност в утрешния ден, неосигуреност пред бъдещето, страх от безработица, отсъствие на достъпно жилище, достъпно качественно медицинско обслужване, безправие на бедните и всевластие за богатите, невъзможност да се излезе от нищетата и т.н.

Това ударило най-вече младото поколение американци, едва започнали своя трудов път. Виждайки всеки ден пред себе си несъответствието на лъжливите обещания на американското правителство с капиталистическата действителност на САЩ, младежта не вярва в буржоазната пропаганда, тя търси изход от положението и напълне закономерно се обръща към страната на комунизма, като единствена възможност да се измени ситуацията кардинално — действително да подобри своето материално положение и удовлетвори всички свои потребности.

Ето по-пълни данни https://www.google.ru/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi5nuXNnLvXAhXSb1AKHUvIA2wQFggvMAE&url=https%3A%2F%2Fvictimsofcommunism.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F11%2FYouGov-VOC-2017-for-Media-Release-November-2-2017-final.pdf&usg=AOvVaw3PsUpr9xF7xnzh3QV__f2D от това социологическо изследване, за което ние говорим и резултатите от които широко се обсъждат днес от много буржоазни СМИ, опитвайки се да разберат, какво следва.

На стр. 29 са представени резултатите от изследването на социалното положение на  американците, предпочитащи съответно капитализъм, социализъм и комунизъм, по възраст и пол.  Оказва се че общата степен на тези, които са за социализъм и комунизъм, са 2,5-4 пъти повече, отколкото привърженицте на капитализма. При това най-голяма разлика —  4 пъти е сред хората от 21-29 години! А това е най-бойната и трудоспособна възраст.

По нататък от тези данни става ясно, че социализъм и комунизъм с голяма разлика предпочитат, първо, белите американци (те са 2 пъти повече от другите раси) и второ със средно образование (училите в евтини колежи цифрите са ниски, в скъпите колежи — още по-малко). От тук може да се направи извод, че за социализма встъпват преди всичко белите работници на САЩ.

Защо ние правим извод, че са именно работници? А защото именно белите граждани на САЩ по-леко намират работа, в това число на големите предприятия, отколкото представителите на другите раси и от друга страна, именно тази обществена класа в своята маса се ограничава от средното образование, защото на получаване на образование на по-високо ниво — колежи и още повече университети у тях елементарно не достигат средства. В колежите се учат преимуществено децата на дребната буржоазия или средни служещи, имащи по-високи в сравнение с работниците доходи. В университетите са децата на още по-състоятелните родители, на обикновени граждани на САЩ университетите не са по джоба (в тази страна няма безплатно висше образование).

Друго буржоазно СМИ акцентира https://thefederalist.com/2017/11/01/study-nearly-half-millennials-prefer-socialism-capitalism/ на още едно интересно явление, проявяващо се в хода на социологическото питане. Оказва се че 23 % от американците на възраст от 21 до 29 години считат Сталин за герой.

За какво говори това?

За това, че капиталистите и техните прислужници — и американските и руските —  могат колкото си искат да се утешават, трактуейки резултатите от социологическото изследване в изгодна за своятао обществена класа светлина, но факта си остава факт — американската буржоазна пропаганда, независимо от всички усилия на господстващата класа и нейните идеолози, престава да работи, работниците и трудещите се маси в САЩ все повече започват да мислят с главите се и да се насочват към комунизма. Революционната вълна явно нараства, при това нараства не къде да е а в най-главната страна на капиталистическия свят — в САЩ. И да се спре е невъзможно — нито с въоръжена сила, нито с лъжливи обещания, защото корените и са коренните класови интереси на многомилионните маси, които може да се удовлетворят само с един способ — коренно сваляне на капиталистическата система.

З., Т.




Гласувай:
2



1. sande - Ами да ходят при Путин !
23.12.2017 12:25
Там спокойно и необезпокоявано могат да си пукнат!
цитирай
2. radostinalassa - ре
28.12.2017 19:16
Да дойдат тук, няма толкова ГМО и негри.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1680154
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930