Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2017 12:00 - Масови съкращения на работници в "Магнит"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 20 октомври 2017 година акциите на компанията АО «Тандер», владееща всички магазини на известната търговска мрежа «Магнит», паднали ценово примерно на 12%. Toва се случило веднага след публикуване на финансовия отчет на компанията, съгласно който чистата печалба на АО «Тандер» в третото тримесечие паднала на 53,3%, до 6,9 млрд. рубли[1]. Негативните данни от отчета само за един ден довели до загуби от 606 милиона долара [2].

Финансовият директор на АО «Тандер» така обяснява причиние за намалената доходност на компанията:

  • изменение на външния вид на магазините – били «Универсам Магнит», станали «Магнит у дома»;
  • разходи на откриване на нов завод по производство на гъби в селището Дорожний гр. Краснодар[3];
  • разширение на търговската мрежа — от началото на 2017 година са били открити 1638 магазина[4].

Стопанинът на АО «Тандер» Сергей Галицкий- един от най-крупните капиталисти в Краснодарския край и Русия, неотдавна станал почетен гражданин на град Краснодар[5]. Той вижда се намаляването на печалбата на «Тандер», независимо от разширеното производство не му се харесало. За да се вдигне печалбата, този «почетен гражданин» започнал да уволнява част от работниците в АО «Тандер», прехвърляйки тяхната работа на останалите сътрудници, т.е. просто започнал да съкращава разходите на заплата (променлив капитал), увеличавайки при това експлоатацията на тези, които не уволнил. Това съкращение е преминало по всички региони на страната[6].

Но съкращението е на практика в реалния живот. Официално съкращението на персонала с всички положени по закона плащания на съкратените работници съгласно член 178 от Трудовия кодекс на РФ — обезщетения и пр. не се оформят. Тези, които в АО «Тандер» решили да ги уволнят, просто с всякакви способи ги заставят да  пишат в заявленията «по собствено желание», за да не им изплатят нищо и така да икономисат. Получавайки милиарди печалби в тримесечие и десетки милиарди (долара, не рубли!!!!) годишно, крупния капитал нагледно показва, че той е готов да се хване за жалките хиляди за тези, които му създават тези милиарди.

Фактът на масовите уволнения АО «Тандер» се старае да не афишира и действа акуратно — по-малко вземат от всеки отдел. Но някои отдели ги «събличат» прилично, намалявайки числеността на персонала на неа 1/3 и даже на 2/3. Така  уволнили от 10 до 30 %, а на всички останали понижили заплатите с 6%.

Пред ръководителите и началниците на отдели била поставена ясна задача: да намерят в нужно количество тези работници, които са «най-продуктивните», които може да се натоварят, а ако не ги намерят се уволняват първите срещнати. Например, в различни отдели на главния офис в гр. Краснодар уволняват първите попаднали им. И не е важно, че у уволнените работници не е имало никакви нарушения на трудовата дисциплина или че те добре и добросъвестно изпълнявали своите задължения. Икономия — значи икономия. Печалбата на капиталиста е по-важна от всичко! И се хващат за хората.

Тези, които останат да работят, трябва да поделят между себе си задълженията на уволнените и орат вместо тях. За своята предишна или даже по-ниска заплата.

Ако работник започне да се противи на уволнението и още си помисли да се бори за своите трудови права, то с такива не се церемонят, действайки решително: отначало се опитват да го успокоят със заплахи, а ако не разбере, то  му «стоварват» измислени несъществуващи в природата нарушения на трудовата дисциплина и след това го уволняват «по член».  (Ръководителите на отдели и подразделения, подчинени на олигарха Галицкий, наричат такъв способ «сложно уволнение»).

Особено много работници уволнили в АО «Тандер» в отдела по закупуване, счетоводство, съкратили инженерите, еколоьите. «Зачистката» обещали да я продъжат и след Нова година. «Своите», «блатните», постъпили на работа «по блатото», или с довереността на началството, не се трогват, те продължават да работят, все едно нищо не е било.

Една от жителките на Краснодар разказала, как в АО «Тандер» уволнили мъжа и[7]. Ръководителят извикал мъжа му в кабинета и му заповядал да подпише заявление на уволнение «по собствено желание». Той отказал. След което започнали да го «притискат» — използвали нецензурни думи искали от него да подпише заявление, заплашвали го в противен случай да го натоварят с неизпълними задачи и да го лишат от материална база. Никакви плащания при съкращение не му дали, даже разговор за това нямало.

Играят заедно с крупния търговец и банкерите и застрахователите. У много съкратени по такъв способ работници имат кредити и ипотеки, в които формално има застраховка «от загуба на работа», но уволнените «по собствено желание» банките и застрахователните компании не считат за застрахован случай.

Във филиала на АО «Тандер» в Санкт-Петербург в някоих отдели уволнили до 70% от щата, в различни пропорции съкратили  работниците във филиалите в Кемерово, Томск, Новосибирск, Барнаул.

Ето как описва безчинствата на управленците на «Тандер» една от сътрудниците във филиала в Санкт-Петербург[8]:

«Нашият отдел е съкратен почти на 70%, и не се съкращава с «няма съкращения», просто «смяна на функционала». Затова всички са длъжни да пишат заявление по собствено желание или могат също да бъдат уволнени по взаимно съгласие без всякакви плащания! Ето как ръководството ни дава информацията. И много пишат! Тези, които не искат да се подпишат ги принуждават да го направят с всякакви заплахи — уволнение по член, отрицателни характеристики и т. н. Мен ме извикаха на 26 октомври, цяла комисия от 4 ръководители. И ето какви варианти ми предложиха: да отида да работя в магазин, да напиша по собствено желание от 30 ноември (в това време мен безпрепятствено ми обещаваха да ме пуснат на всички събеседвания), или нищо да не пиша, но тогава аз ще получавам заплата без премиални части и ще бъде проведено внимателно разследване на моята дейност с цел откриване на грешки. Ето така! И на мен ми е много обидно, защото аз за 2,5 години работа в компанията нито един път не съм си взела болнични, никога не е било аз да не съм ходила на работа! На мен много ми харесваше работата и аз с огромна отговорност винаги подхождах за изпълнение на поставените задачи, оставах и след работно време често. И ето такова «благодаря» получих. Затова аз нищо няма да пиша, ако против мен се изфабрикува изфабрикуван донос, или незаконно ме лишат от част от премия, аз ще се обърна към трудовата инспекция!»

Ето еще една история от уволненията:

«Мен ме уволниха (по взимно съгласие) един ден (в първия ден след отпуска). Просто ме извика началника и ме постави пред свършен факт. На мой въпрос: «в какво е причината», отговор не последва, а по-точно ми бе казано: «Ти не пиеш, на работа идваш на време — за това не мога да те уволня, затова просто така. По нататък не виждам смисъл да говоря». Колегите ми са в шок, аз съм в шок. Опитвам се да се възстановя, но не виждам смисъл. Просто ме «изядоха» и аз самата полудявам».

При това, на фона масовите съкращения и падения на печалбата на своята компания, Сергей Галицкий купува търговск мрежа в Сибир (магазин «Красний яр» в Красноярския край и Хакасия)[9], която разполага със 153 универсални магазини и три хипермаркета с обща площ 62 417 кв. м. Купил Галицкий и новосибирската търговска мрежа ХК «Холидей»[10] — една от най-крупните в Сибир (500 магазина в седем региона на Русия — Новосибирска, Омска, Кемеровска, Томска и Тюменска област, Алтайски и Красноярски край с ориентировачна обща стойност от 46 до 59 млрд. рубли). А персоналът «новите», скоро ще им разбере акулските зъби, като започне «оптимизация», до ликвидация на половината щат от сътрудниците.

И какво се получава: пари за наемни работници за заплати у Галицкий «няма», а за разширение на «бизнеса» — има!

Няма съмнение, че Галицкий и такива, като него и по-нататък ще съкращават заплатите и уволняват своите работници, увеличавайки експлоатацията на останалите, ако самите работници позволяват сами това! Ако многохилядния наемен персонал на АО «Тандер» не разбере, накрая, че съкращенията и «оптимизацията» — това е беда обща, и да се борим с нея е нужно обединение!

Някои уволнни работници планират да се борят за своите права, в частност, те мислят да се обърнат в трудовата инспекция и пр. На такива управляващите в подразделенията на АО «Тандер» честно предупреждават, че у тях нищо няма да се получи[11]. И това е действително така, в този случай стопанските лакеи не лъжат — бившите сътрудници на АО «Тандер», уволнени «по собствено желание», нищо в съда или трудовите инспекции не доказват. Защо? Защото законите в нашата страна са такива — те служат само за интересите на буржоазията, интересите на такива капиталисти, като Галицкий и подобните му! Формално стои «собствено желание», има собствен подпис на работника в заявление — какви претенции? «Сам сваляш глупака — сам и се оправяй!» — ето какъв ще е отговора на буржоазната държава. А  да доказваш, че са те принудили и заставили е невъзможно, когато има най-доброто доказателство — хартията, прикриваща гърба на Галицкий и неговите придворни.

Всеки наемен работник при капитализма трябва да запомни: единично да се бориш против капитала е невъзможно, против обединените в държавата капиталисти е нужно да се действа само колективно. Армия против армия! Армия от наемни работници — против купчина обединени капиталисти. И никак иначе. Иначе ще бъде както сега — уволнения, съкращения, безработица и прогресираща нищета.

Как именно се действа колективно, за това е разказано в много материали на РП.

Федор Свободин

[1] https://www.kommersant.ru/doc/3446688

[2] https://new-retail.ru/novosti/retail/v_magnite_nachalis_massovye_sokrashcheniya_personala4157/

[3] https://kuban.rbc.ru/krasnodar/freenews/59e5db0c9a79478c431bb3e3

[4] http://krasnodarmedia.su/news/635652/

[5] http://www.kuban.aif.ru/society/details/sergey_galickiy_stal_pochetnym_grazhdaninom_goroda_krasnodara

[6] http://www.rosbalt.ru/russia/2017/10/30/1657050.html

[7] http://bloknot-krasnodar.ru/news/v-magnite-ne-sokrashchenie-a-massovoe-uvolnenie-kr-900267

[8] https://pikabu.ru/story/sokrashchenie_v_tander_5420137

[9] https://new-retail.ru/novosti/retail/magnit_obyavil_o_pokupke_ploshchadey_sibirskogo_krasnogo_yara4541/?sphrase_id=225032

[10] https://www.retail.ru/news/145800/

[11] https://pikabu.ru/story/kak_ao_tander__on_zhe_magnit_sotrudnikov_kak_byi_sokrashchaet_no_kak_byi_i_net_ch2_5499633




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659637
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031