Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2018 12:20 - Капитализмът и в курортите е капитализъм
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Германия: работниците от горската и пластмасова промишленост в Баден-Вюртемберг четири месица искали от работодателите си повишение на тарифните ставки. Съгласно колективните договори, които се съставят за година в съответствие с местния трудов кодекс, разценки и тарифни коефициенти при начисление на заработена заплата се индексират (повишават) съответно ръста на цените поради инфляцията. Но тъй като за буржоазията собствените и закони са писаныи само тогава, когато са и изгодни, защото баденските работници са получили повишение на своите заплати само с 2,6%. При това обезценяването на евро то привело в Германия на ръст на цените на продуктите от първа необходимост и средно на 4,7%. А с отчитане на факта, че земя Баден-Вюртенберг се счита за европейски планинско-горски курорт, цените на дребно там нараснали още с 2,3% в сравнение със средногерманските. Това означава, говорят работниците, че 2,6% повишение — това е жалко подаванеа, което не компенсира даже тримесечния ръст на инфлацията в региона.

Работата по обнищване на баденския пролетариат се задълбочава и от това, че в Баден-Вюртемберг неравномерно са разположени крупните промишленни възли. При това, че в централните части на федералната земя се намира Щутгарт и други градове, в които са разположени заводите на концерна «Даймлер», «Ауди», «Порше», САП и други крупни предприятия, на юге в предпланинските райони на Алпите (Тюбинген, Шварцвалд, Лора, Зигмаринен), основа промишленост се явяват малки предприятия от дървообработващата, целулозно-хартиената промишленост, и фабрики по производство на рециклирана целулозна пластмаса. Ако заводите на Порше и Даймлер са способни «да погънат» на един път 150 -250 хиляди работници, то малките фабрики в южните райони на земята в сезона на бичене привличат на работа едва ли не 80 хил.човека. А миграцията на безработни вътре в самата Германия проблема за за не решава, защото предпланинската част на Баден-Вюртемберг се явява един от районите с най-голяма безработица.

Друго обстоятелство, пряко влияещо на абсолютното осирумашяване на баденския пролетариат се явява страшната скъпотия на жилищата и високите комунални плащания, изяждащи над 1/3 от средната заплата на работника.

В такива условия всеки «официален» процент инфлация води до падане на фактическите доходи на работниците на 2,5 – 3%, а понякога и повече. Стопаните от баденската горска и пластмасова промишленост не искат да признаят тези плащания и дават на работниците трохи – вместо да компенсират обесценката на заплатите от своите огромни печалби.

Такава позиция на буржоазията довела до това, че 600 работници от пет заготовителни и целулозни предприятия обявили стачка. При това трудещите се от три фабрики по производство на екопластмаса проявили солидарност със стачкуващите и не отишли на работа за първа смяна. Поддържане на своите другари оказали работници от отрасли и в другите региони на страната – Долна Саксония, Бремен, Хесен. Общо в стачката взели участие около 3000 човека. Главното искане: заплатата да не изоставя от инфлацията, при това трябва да отчита и местните нива на цени, които може да бъдат (както е в Шварцвалд, например) по-високи от средногерманските. В предпланините на Алпите — говори члена на стачната комисия Корнелия Милтенбергер — живеят не само паразити-милионери, там живеят стотици хиляди честни трудещи се, които не могат и не искат да плащат за необходимите стоки и услуги толкова, колкото с лекота плащат тези, които живеят за сметка на нашия труд.
В списъкът на своите основни искания работническите колективи включили и искания за вдигане на заплатите с 6 % за работещите младежи, които след училище отиват в заводите и фабриките от горската и пластмасови отрасли и сменят там своите бащи и майки.

В отговор на стачката стопаните на предприятията от отраслите образували своя преговорна група, където се включили хитри юристи и продажната върхушка на профсъюзите. Тази група губи време, хули, отминава острите въпроси на работниците. На справедливите искания на стачниците буржоазията не се съглася и затова просто разрушила първия рунд от преговори.

Но да отстъпват от своите позиций трудещите се не смятат. Следващият етап от преговори е запланиран на 22 януари в Саксония-Анхалт.

Сергей, специалный корреспондент в Германии.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681832
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930