Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2018 12:00 - Новите технологии в служба на буржоазен Китай
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 368 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китай се явява днес  най-главната световна промишлена страна. Именно тук след обявяването от Дън Сяопин на «политика на реформи и откритост» империалистическите страни от Запада пренесли своите предприятия.

Многомиллионната маса бедно население в Китай идеално подхожда за западната буржоазия за безпощадна експлоатация и изстискване на последните сокове. Работниците в САЩ и Европа вече не удовлетворяват капиталистическите монополи: десетилетия те водели упорита борба за своите права, и управляващата класа трябваше да отиде на колосални отстъпки за своите трудещите, до създаване на «държава на всеобщо благосъстояние» или «социални държави». Достатъчно високи пенсии, относително достойно образование и медицина, които впрочем не достигали по качество и достъпност за населението със съответната система в СССР, тежката бременост се стоварила на капиталистическата икономика, доказвайки нейната неспособност да удовлетвори най-насъщните потребности на цялото население даже в най- «развитите» капиталистически страни в света.

Капиталът отчаянно се нуждае от печалби, а значи от работници, при това работници непритенциозни, необразовани, неспособни да отстояват своите права и много,  много евтини, готови да работят за къшей хляб (паничка ориз). И той ги намерил в Африка и Азия, преди всичко, в Китай, който след смъртта на Мао Цзедун преминала във властта на опортюнистическата, предателска клика на Дън Сяопин  на пълно разпореждане на световния империализъм.

Започнала мощна индустриализация на Китай, която закономерно закономерно довела до висока пролетаризация и в резултат на което китайската работническа класа станала най-големия национален отряд на световната работническа класа. Намираща се по д непощадна експлоатация  (типичен пример за това, как тя изглежда е приведена статия на РП https://work-way.com/blog/2013/01/02/kitaj-rabochie-microsoft-kak-zaklyuchennye/ ( предприятията на Майкрософт в Китай) работническата класа в Китай все повече се революционизира, все по есто и мощно протестира против усилването на гнета и безжалостната експлоатация. Растяла неговата съзнателност и боевоготовност, и това класово съпротивление започнало да представлява реална заплаха, ако още не капиталистическия строй в страната, който усилено се подава от идеолозите на КПК като «социализъм с китайска специфика», то, от гигантските печалби на западните и китайски капиталистически корпорации. Не е удивително, че китайския крупен капитал заедно с правителството на страната започнало стремително да се фашизира, ограничавайки гражданските права и свободи в страната, и естественно, призовали на помощ технологиитте по следене и контрол над гражданите.

Използването на освоените практически от всички капиталистически страни камери по видеонаблюдение в Китай, отчитайки огромното население на страната и остротата на натрупаните в нея социални проблеми, довели до почти глобални размери.

«Страната е най-голямата в света с мрежа от камери за видеонаблюдение – 20 млн. Над технологиите по разпознаване на лица работят такива компании, като Hikvision, SenseTime, Megvii Face++ и LLVision. Последната е разработила технология, която стилно е вградена в очите за полицаите. Най големите играчи привличат финансиране от транснационалните корпорации, китайските интернет-гиганти и правителства», — съобщават (https://www.vedomosti.ru/technology/articles/2018/03/23/754767-kitai-raspoznavaniya-lits) буржоазните «Ведомости», при това възторжено отбелязвайки, че «те [технологиите по разпознаване на лица — прим. А.Б.] облегчават живота и гражданите, и следящата за тях държава».

В тези думи се крие завист на руските буржоя към своите китайски колеги, които така ловко успели да осъществят това, за което в капиталистическа Русия само и мечтаят. Процесът на «цифровизация» на РФ е пуснат (https://regnum.ru/news/2406205.html), но до такова ниво, като в Китай, буржоазна Русия е още далеч.

Още повече китайците не спират, а отиват още по-далеч в степента на фашизация на страната.

На 14 юли 2014 година правителството на КНР публикува план и цел по внедряване на т. н. «системз за социален кредит» (по-коректен превод — «социално доверие»). За координация на изпълнението на този план се създава специална комисия при Политбюро на ЦК КПК. В 2015 година осем крупни китайски компании получили лицензия на пускане на пробни системи.  В 2017-2018 году система начала действовать более чем в 30 городах Китая, например, в Жунчэне, где живут около 670 000 человек. Лудите китайски «темпове на ръст» са и тук, когато работата пряко касае укрепването нда държавата на капиталистическите експлоататори!

В град Цзянсу провинция Суйнин на всички жители бил присвоен първоначалрн персонален рейтинг от 1000 бала. За «добро поведение в обществото» баллове се добавят, за «лошо» — се отнемат. Единен информационен център събира информация от 142 учреждения, обслужващи гражданите: банки, магазини, съд, болници и т. н. Сбор информации происходит и при помощи персональных смартфонов китайцев — мобильные телефоны настолько глубоко вошли в жизнь обычных людей в КНР, что они уже не могут без них обходиться. Помимо мобильной связи и виртуального общения в соцсетях, обыватели совершают через смартфон все больше и больше операций, например, осуществляют платежи, регистрируются в государственных учреждениях для получения бюрократических услуг и пр. Буржуи довольно потирают руки: трудящиеся массово и абсолютно добровольно покупают у них за деньги устройство беспрерывного слежения и контроля за самими собой!

Едновременно грабят колосални печалби от пазара на смартфони и прочие играчки  произвеждани от капиталистическите монополи. Господата са доволни — тяхното състояние расте, доволна е и буржоазната власт — никакви протести от страна на населението по повод следенето няма! А значит можно давить еще и еще. Что капиталисты и делают.

Засега «добро поведение» се счита от буржоазната власт вежливо и уважително поведение на човека в общественние места, грижовно отношение към старшите родственици, добра репутация на работата и сред съседи, и други положителни качества в бита. Но можно не сомневаться, что в самом скором времени к этим пунктам добавятся и другие, классового порядка: лояльность по отношению к представителям власти и правящему классу, отрицательное отношение к оппозиционной деятельности, нежелание участвовать в протестах и др. Съответно, към тези, които проявяват противоположна обществена позиция — нетърпимост към несправедливост и всяческо угнетение,  протестна активност, стремеж за борба и защита на своите права, т.е. всичко това, което капиталистическата власт именува «екстремизъм», бала на «социално доверие» ще пада рязко. Както заявява съответстващата програма на Държавния съвет на КНР, такива ««загубили доверие» няма да могат да направят и стъпка».

Към «загубилите доверие» (не у президента ли на Русия китайците позаимствали този термин?) граждани на КНР ще се използват следните санкции:

  • загуба на работа в държавни учреждения;
  • отказ от соцосигуряване (!);
  • особено внимателно следене при плащане на данъци;
  • забрана на заемане на ръководни длъжности в хранителната и фармацевтична промишленост;
  • отказ от авиобилети и спално мясте в нощните влакове (!);
  • отказ от луксозни хотели и ресторанти;
  • забрана на обучение на деца в скъпи частни училища.

Отношението в обществото към «загубилте доверие» ще са най-негативни — те ще са в прекия смисъл на думата изгонени от обществото: с тях ще престанат да си общуват другари и родственици, за тях ще донасят в репресивните органи съседи и познати. При това доносничеството ще се поощрява, т.е. доносниците ще бъдат награждавани с допълнителни балове за «добро поведение».

Може да не се съмнявате, за съпротивяващи се работници и политическа опозиция ще се използват по-строги санкции. Системата още се тестира. Ее явно будут совершенствовать в интересах класса господ. А значит дополнения и изменения в ней, разумеется, в худшую сторону, в сторону ужесточения гнета, вполне логичны и закономерны.

И за десерт — вече е планирано намаляване на социалния рейтинг за тези, които извършват малко електронни плащания в различни капиталистически предприятия и организации — банки, магазини, държава и пр. А обратното, тези които плащат често и много, то рейтинга им ще се повишава, те за китайската буржоазна държава са желани.

Надяваме се че вече и най- неразбиращите вече разбират в чии класови интереси действа тази система, на кого и защо тя трябва.

В края може да кажем, че за подрастващото поколение китайски граждани в КНР следят не по-малко внимателно. В град Ханчжоу в училищата установили устройства, следящи и оценяващи концентрацията на ученици в занятията. Засега това нововъведение се тестира само в един клас, но за новата учебна година такива устройства ще се поставят във всички училища. Тзи система на надзор се състои от видеокамери, които  по изразяване на лицата на учащите се определят концентрацията им на внимание на урок. И если кто-то из ребят отвлечется, учителю сразу придет уведомление с фамилией проштрафившегося ученика. Учащиеся, естественно, будут сортироваться на «прилежных», не часто отвлекающихся на уроках, и «безответственных», постоянно мечтающих и думающих о чем-то постороннем. Как это отразится на дальнейшей судьбе учащихся, пока неизвестно, об этом китайское правительство умалчивает, но ждать от него чего-то хорошего, учитывая все вышесказанное, как-то не приходится. Для этих детей, не проявивших себя с детства послушными винтиками буржуазной власти, скорее всего, будут закрыты последние «социальные лифты», позволяющие им выбраться из беспросветной нищеты.

Ние искрено желаем на китайския пролетарият мъжество и изобретателност в борба за своята свобода и своето човешко достойнство, за своето неотменимо право на личен живот. И сме абсолютно уверени в това, че те ще намерят способи да обходят и неутрализират тази безчовешна система на следене и надзор за всяко тяхно движение, за всяка казана дума и стъпка.

Китайските работници и селяни задължително ще си спомнят великото революционно минало на своите деди, които под ръководството на истинската комунистическа партия на Китай наело с Мао Цзедун свалили капиталистите и помешчиците и изпъдили чуждестранните империалисти-окупанти. Те непременно ще вдигнат революционното знаме против презиращите човешката свобода и достойнство буржоа и покварили в лъжи и предателство ръководители на КПК. Многомилиардните редици на китайския пролетариат ще се влеят в редиците на великата революционна армия на световния пролетариат, и  ще завършат това, което започнали техните деди и прадеди — ще погребат ненавистния капитализъм- последното в историята на човечеството експлоататорско общество.

Александр Быков




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1690856
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930