Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2018 18:00 - Превод на статията...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Превод на статията "Калифорния плаща на затворниците 1 долар на час за гасене на горските пожари"

От РП: В продължение на темата за горските пожари в САЩ, повдигната от оня ден, публикуваме още един материал по разглежданата тема. У комментаторите имаше съмнение относно фактите. Информацията, приведена в предлаганата статия, трябва да внесе яснота. Втората причина за подготовка на превода се заключава в това, че автора на статията, Абигейл Хейс, се опитва да разгледа (с либерална, общочовешка позиция) обратната страна на станалите събития – използванието на труда на затворници в САЩ. За разбиране предлаганата от Хейс информация, препоръчваме на читателите да се запознаят с тази статя в РП на тема: "Стачка в затворите в САЩ" (https://work-way.com/blog/2016/05/23/zabastovka-v-tyu..) и "САЩ: свобода и демокрация не за всички" (https://work-way.com/blog/2016/05/21/realii-svobody-i..)

---
В Калифорния в момента бушуват няколко опустошителни и смъртоносни пожари.
В окръг Бют жертви (на пожара) Кемп (всеки пожар си има име, което му се дава по топонима на огнището на възникване – преводача) вече станаха 29 човека, и над двеста са без вести. Така Кемп стана най- големия по човешки жертви пожар в историята на Калифорния. Жертви на пожара Вулси в окръг Лос Анджелес и Вентура станали, минимум 2 човека. Вулси вече изгори 85 хил. акра гори и съгласно официалните данни е локализиран само на 15%. (Данните от пожара към момента на превода на статията са стари – сега числото жертви само от един Кемп са 79 човека, а хиляди са в неизвестност + над 15 хил. единици инфраструктура, включително над 11 хил. жилищни дома са уничщжени. Докато се осъществяваше превода, загинаха още двама човека. Съответно нараснаха жертвите и мащаба и на останалите пожари. Данните «в режим на реално време» по мащаб на разрушението и жертвите може да се види тук: https://projects.sfchronicle.com/2018/fire-tracker/ - преводача)
В август пожара в Медосино Северна Калифорния изгоря приблизително 350 хил. акра земя и унищожи 146 дома. Към този момент това бе най-големия пожар за цялата история на щата. Около 14 хил пожарникари водели борба с Мендосино. Сред тях – около 2000 затворници. Съгласно местната ТВ, около 200 затворници-пожарникари помагат в локализацията на Кемп в тази минута.
Привличането на затворници в гасенето на горските пожари се явява част от доброволческата пожарна програма, провеждана от Калифорнийския Департамент по Коррекция и Реабилитация (CDCR). На затворниците им се плаща по 2$ на ден плюс 1$ на час за непосредственното гасене на открит огън. Освен това, участниците в програмата набират точки за досрочно освобождаване. Ето един от туитърите на CDCR от 31.07.2018г.:
«Днес над 2000 доброволци-затворници, включително 58 ненавършили пълнолетие нарушители на закона, приемат участие в гасенето на горските пожари в Калифорния. Затворниците тук играят ключова роля, режейки храсти за да се спре разпространението на огъня.»
Към всеки доброволец-затворник ние използваме индивидуален подход, за да оценим готовност да бъдат членове на команда с "неагресивно поведение", даже ако те са осъдени за насилственни престъпления, заявил в интервю представителя на CDCR Вики Уотърс. Доброволците трябва да са в статус «минимални мерки по пресичане»; ние не разглеждаме кандидатурите на тези, които са извършили изнасилване или друго престъпление от сексуален характер, а така също тези, на които е заведено допълнително дело, или които имат проблеми със здравето.
Доброволците-затворници живеят в природоохранявани лагери и се привличат към физически труд, например към правене на противопожарни просеки, почистване на водните артерии, дренажни системи, а така също правят и пешеходни пътеки.
Тази програма по привличане на затворници към физически труд е стартирала в 1915 година, когато CDCR за пурви път учредила трудови лагери, в които затворниците ги заставяли да строят шосе и прокарват пътища. По-късно в течение на Втората световна война до 1945 година, била приета програма по привличане на затворници в тушенето на горски пожари. Днес CDCR, Пожарните Департаменти на щата Калифорния и окръг Лос Анджелес съвместно управляват 43 лагера с 3400 затворници в 27 окръга на щата.
Съгласно CDCR, програмата помага да се икономисат от бюджета на щата от 90 до 100 млн. долара годишно макар някои критици да изказват опасение, че финансовата изгода от евтиния труд на азтворниците да стимулира «масовост от лишените от свобода». В хода на своята неуспешна предизборна кампания на място губернатора на Калифорния Гейл Маклофлин отишъл толкова далеч в своята риторика, че нарекъл програмата «робски труд».
Още повече че CDCR настоява, че програмата помага както на щата, така и на затворниците. «Програмата по привличане на затворници към пожаропотушаване им помага да приодобият и развият навици на пожарникари, включително позитивен опит на командван труд - заявил Уотерс.- Това може да бъде важен елемент на реабилитация на затворници, отбиващи наказание в рамките на CDCR.»
Но докато някои програми по привличане на затворници към физически труд действително, както показва практиката, способства за намаляване на рецидивизма и подобряват последствията на лишените от свобода след освобождение, програмата, като тази, едва ли позволява трудоустройство на затворника в пожарна команда след освобождение. Болшинството Пожарни Департаменти задължават пожарникарите да преминат специално лицензиране, а сертификационните комисии, по принцип отказват на кандидати с криминално минало.
Така също много критикуват програмата за това, че в нея се рискува живота на затворниците. Точно така, както и профессионалните пожарникари, пожарникарите-затворници са подложени на сериозна опасност, изпълнявайки задачи по изкопаване на противопожарни просеки. Само в август шест пожарникари загинаха в борбата със стихията.
«Когато затворниците изявяват доброволно желание да се трудят, особенно е важно дасме абсолютно уверени, че тяхното желание се явява свободно и искренно изразяване на техния избор. И особенно е важно, когато работата, на която те са пратени е крайно опасна, както в случая в борбата с горските пожари,» - заявил директорът на Националният Затворнически Проект ACLU (ACLU – американски съюз за защита на гражданските свободи – преводача).
Тази статия се явява обновена версия на статията, първоначално публикувана на 14.08.2018 г.
https://www.cnbc.com/2018/08/14/california-is-paying-inmates-1-an-hour-to-fight-wildfires.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659951
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031