Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2018 22:00 - Мислим си че...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мислим си че за много информацията в една от групите на ВК ще е неочаквана, даже за бившите съветски граждани, които са чували и сами нерядко са употребявали израза "декретен отпуск", но защо е "декретен", а не друг, не знаели, и често за това даже не се и интересували.
А зря, как выясняется. image . Зеркало истории Nov 30, 2018 at 11:00 am СОЦИАЛНИ ЗАВОЕВАНИЯ НА СъВЕТСКАТА ВЛАСТ
Или защо отпуска по бременост се нарича ДЕКРЕТЕН?

Малко хора знаят, че отпуска по бременност и раждане своето название "декретен" е получил в далечната революционна 1917 година, защото за първи път в света се установил с Декрет на Съветската власт още на 20 ден след победата на Великата Октомврийска социалистическа революция - 27 ноември (н.с.) 1917 година.

Удивително - не минал и месец след революцията, напрегнатата ситуация в страната ще си кажете, че изисква отделяне на внимание на отбраната, войска, натрупване на въоръжение, и съвсем не отвличане на такива дреболии, като отпуск по бременост. Но защо Съветската власт не е мислила така и тя от първия ден на своето съществуване се заела с огромното число социални проблеми на трудещите се.

И така, Съветът на Народните комисари приел декрет «За пособия по бременост и раждане». Така жената получила право на съхранение на работното място и заплатения отпуск от 112 дена (8 седмици до раждането и 8 седмици след раждането). При желание от майката и с решение на местния Съвет можело да се удължи «декрета» до година.

Но във връзка с това, че в онези времена да се стои с детето било по принцип не прието, болшинството родители отдавали бебета още в детска градина. В «Голямата медицинска енциклопедия» от 1929 година наред със съвети по хранене на малки деца се е казвало, че в СССР има 2 вида доучилищни учреждения: обикновени детски градини и тези, които са се намирали в заводи или фабрики.

Благодарение на втория вид детски градини майки са могли спокойно да пристъпят към ударна работа и при това да продължават да кърмят детето от гръдта си. Днес това е трудно да си го представим, а тогава е било норма. Кърмещите майки и жени, имащи деца на възраст до 1 година им предоставяли (освен общата почивка за отдих и хранене) допълнителни почивки за кърмене на деца не по-рядко от 3 часа с продължителност не по-малка от 30 минути всяка.

При наличие на две или повече деца на възраст до 1 година продължителността на почивката се установявала на не по-малко от час. При това почивката за кърмене на дете се включвало в работното време и се заплащало по средно заработване.

С течение на времето декретния отпуск постепенно го увеличавали — до половин година, година и половина. Изминал и повече от месец след първия декрет и ВЦИК пуснал нов - от 4 януари 1918 година, в съответствие с който,на бременните и родените им се предоставяло пособие и отпуск вече и за грижа за детето.

Да, не минало и два месеца от момента на вземане на власт от болшевиките и ето на известния "русофоб" Я.Свердлов подписва декрет, в който (за първи път в света!) бременните и родените им се предоставя заплатен отпуск за грижа за децата.

 Не стига ами създателите на документа се загрижили за това, че и след завършване на отпуската майката да може да кърми бебето от гръдта си. (Ще напомним, че в дореволюционна Русия именно по причина на недостатъчно или отсъствие на гръдно кърмене детската смъртност била много висока).

Ето такъв оригинален и главното, действителен геноциден способ над руския народ намерили проклетите болшевики.

Извлечение от документа .
Декрет ВЦИК за застраховане в случай на болест

22 декември 1917 г. (4 януари 1918 г.):

1. Действието на това положение се разпространява на цялата територия на Руската Република и на всички лица без различие на пол, възраст, вероизповедание, националност и раса, заети по наем във всички отрасли на труда (како: фабрично-заводско, минно, занаятчийско, строително, търговско-промишлено, транспортно, селскостопанско, горско-промишлено, рибо-промишлено, домашна промишленост, лични услуги, лица на свободни професии и пр.).

  Забележка 1. Всички указани категории подлежат на застраховане независимо от характера или продължителността на работата, а така също от това, у кого те работят по наем: в държавни, общественни, частни или акционерни предприятия или учреждения, или у отделни лица.

25. Болничните каси да дават парични пособия:

б) по случаи на раждане на участниците - бременни и жени, които им предстои да родят;

30. Парично пособие в случай на раждане се установява в размер на ПЪЛНА ЗАРАБОТКА.

Пособието се дава в течение от ОСЕМ СЕДМИЦИ ДО РАБДАНЕ и ОСЕМ СРДМИЦИ СЛЕД РАЖДАНЕ. В течение на това време на работодателя се ЗАБРАНЯВА да допуска жената на работа.

31. Болничната каса, по постановление на делегатското събрание, предоставя право да се увеличи размера на пособие, разгледано в чл. 30, до половината заработка на участниците.

32. Работничка, КЪРМЕЩА ОТ ГРЪД дете, болничната каса по постановление на делегатското събрание дава от момента на прекратяване на правата на пособие след раждане особенно пособие в размер ОТ ЧЕТВЪРТ ДО ПОЛОВИНАТА ОТ НЕЙНАТА ЗАРАБОТКА в течение на ДЕВЕТ МЕСЕЦА след раждане.

33. Работничка, КЪРМЕЩА ОТ ГРЪД дете, трябва да и се дава ПОЧИВКА НА ВСЕКИ ТРИ ЧАСА, по не по малко от половин час. За кърмене трябва да има особенни помещения (ясли).

34. РАБОТНИЯТ ДЕН за КЪРМЕЩА майка (в течение на 9 месеца след раждане) трябва да бъде НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 6 ЧАСА на ден.

75. Работодатели, допуснали бременна на работа в течение на първите 8 седмици след раждане, се подлага на глоба в полза на болничната каса в размер от 100 до 1000 руб. за всеки случай.

Председател на Централният Изпълнителен Комитета
Я. Свердлов.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681517
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930