Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2019 22:00 - Антикомунистическият геноцид в Индонезия. Разсекретени документи на ЦРУ и нови под
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

Разсекретени документи показаха, че оказва се САЩ са били прекрасно осведомени за това, как хората са ги «доставяли на заколение» по време на политическата чистка в Индонезия през 60-те години.

Около 500 000 човека са били убити в периода между 1965 и 1966 година, когато армията и мюсюлманското опълчение преминали в безрасъдна ярост след несполучливия опит за преврат.

От година в година оценките варирати от примерно половин милион, до три милиона убити обвинени в симпатии към комунистическата партия. За една година.

Това колене широко се обсъждало по това време, като едно от най кървавите за целия XX век, но Вашингтон мълчал.
image

    «Човекът на годината» според TIME. «Индонезия: Страната, която загубиха комунистите»

Но публикувани през 2017 година документи показват, че политическия елит на САЩ имала подробни сведения за тези събития.

Историческите документи https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/indonesia/2017-10-17/indonesia-mass-murder-1965-us-embassy-files доказват, че сътрудниците на САЩ, описващи ставащото в своите телеграми, като «масово убийство на животни», а понякога и «безпорядъчни убийства», прекрасно са си представляли цялата «особеност» на операцията на индонезийската армия с цел «напълно да се отреже» комунистическата партия и левите организации.

Последвали някакво осъждане от САЩ? Да кажем, не така отдавна Корейската Народно-Демократична Република обвини комисията на ООН по правата на човека, където се намирал Марзуки Дарусман, който продължава да иска ръководството на КНДР да се изправи пред съд. А самият Дарусман въобще не се притеснява, че е от партията Голкар, която и устроила този геноцид по отношение към егалитаристите.

image

    Събитията от 1965-66 година в Индонезия са били табу през последните 50 години

Темата за държавното насилие от такъв мащаб, което е било строго табу в течение на почти 50 години, остава неудобно и днес. Повод за геноцида послужило обвинението към комунистите в убийството на шест генерала в края на септември 1965 година.

Това е било в пика на студената война и борбата за власт между комунисти, военни и ислямистски групировки била в самия си разгар.

image

    1965-11-01 Секретна телеграма от посолството на САЩ до Държавният Департамент. Упоминават се усилията на индонезийската военщина в демонтажа на профсъюза на работниците в нефтената индустрия, чрез разправа с ръководителите на работническото движение " "Дадени за клане"

Макар и след петдесет години. От четенето на циничните американски телеграми ни побиват тръпки.

По думите на сътрудник от посолството на САЩ в Източна Яве от 28 декември 1965 година, «жертвите сега се извозват от гъстонаселените райони, преди да се убият, а телата им сега се погребват, а не се изхвърлят в реките», както това е било преди.

В телеграмата се казва, че затворници, подозирани в комунизъм, се «доставят, като граждански за клане ».

Още един документ, съставен от първия секретар на посолството на САЩ от 17 декември 1965 година, представлявал подробен списък с лидерите на комунистите в цялата страна с указание, били ли са арестувани или убити.

Но документите също така поставят в неловко положение и големите и най-влиятелни мюсюлмански организации в Индонезия.

image

    Студенти-мюсюлмани в Джакарта искат забрана на комунистическите организации. 1965 година

Телеграма от декември 1965 година от консуството на САЩ в Медан (Суматра) докладва, чо проповедници на Мохамед говорили на хората, че е религиозно задължение да «убиваш подозирани комунисти». Те са представени, като най- низшите от неверниците, «пролятата кръв от тях е съпоставима с клането на петел», говори се в доклада.

В американска телеграма се говори, че това се интерпретира, като «общодостъпна лицензия за убийство». Религиозните организации не изпуснали шанса си за «окончателно решение» на въпроса с атеистите в страната.

image
    Погром на Индонезийски вуз от местни черносотенци

В друга телеграма се отбелязва, че хора, нямащи връзка с комунистическата партия, били убити от младежкото подразделение Нахдатул Улама (крупно мюсюлманско-сунитско обединение в Индонезия) заради «лична вражда».
image

    Арест на подозиран в съчувствие към комунистите

  Нарушаване на тишината

Бред Симпсън, основател на проекта по търсене на документация за Индонезия и Източен Тимор, настоявал на публикация на файловете.

«Тези документи показват колко подробно осведомени били американските официални лица за това, колко хора са били убити» — казва мистър Симпсън, отбелязвайки, че «позицията на САЩ в това време е била да пази мълчание».

Изследователят Андреас Харсоно също говори, че неговите обширни изследвания не са открили никакви публични коментари на правителството на САЩ от това време за убийствата. Въобще.

Г-н Симпсън казал, че расте интереса на обществеността към събитията в Индонезия, че иска да узнае накрая истината след много години държавна антикомунистическа пропаганда.

image

    Номинираният за Оскар филм «Актът на убийство» отново ни напомни за антикомунистическия геноцид

«Сега индонезийците могат самостоятелно да прочетат тези документи и да узнаят за тези важни събития от историята на Индонезия в рамките на по-мащабна борба за справедливост и историческа отговорност» — казал той.

39 секретни документа постъпват от колекцията файлове, ежедневни записи и бележки от посолството на САЩ в Джакарта за периода 1964-1968 година.

Те са публикувани от Националния център по разсекретяване, https://www.archives.gov/declassification/ndc подразделение на Администрацията на Националните Архиви и Документация (National Archives and Records Administration) на правителството на САЩ. Други документи, включително файлове на ЦРУ ще бъдат пуснати по-късно.

 Насилието подлежи на нова оценка

Бащата на генерал-лейтенант Агус Виджохо бил един от индонезийските генерали, убити в хода на предполагаемия комунистически преврат.

Когато Би-би-си му показала разсекретените документи, той казал: «Аз не мога да кажа нищо, което да оправдае или отхвърли това, което се обяснява в тези документи, но основното в трагедията от 1965 година е била борбата за власт между Комунистическата партия и армията».

image

    Никой и до днес не мисли да се извини пред роднините на жертвите на антикомунистическото клане. Още повече тази безчовечна месомелачка и до днес се възхвалява в учебниците по история

Той отрича знаенето на съобщенията в американските меморандуми за това, че етническите китайци загиват в резултат от насилие, а техните домове се изгаряли.

image

   

«Аз не знаех, че насилието е достигнало до зверства от такава степен, у мен няма информация от първа ръка от свидетели и очевидци» — казал той.

Но той счита, че страната е необходимо да премине през процес на разяснение на истината.

image

    Фото: Докато двама чакат своята смърт, войник отзад доубива техния другар със щик

«Ние трябва да обединим всички заинтересовани страни, за да си поделим своя опит, но трябва да има едно условие — жертвите, трябва да ги оставим в покой, но е нужно да се движим по-нататък и да гледаме на трагедията от 1965 година от гледна точка на Индонезия през 2017».

Той говори, че индонезийското общество, в това число неговото собственно учреждение- военните, не са готови открито да обсъждат убийствата. Опитите да се проведат семинари, посветени от годишнината от убийствата през миналия месец, били прекратени от насилственни демонстрации от крайнодесни групи.

В 1965 година индонезийските генерали ясно дали да се разбере, че «няма да допуснат свободни партии и свободни профсъюзи».

  Номинираният за Оскар филм «Актът на убийствата» (2012), осветяващ събитията от антикомунистическия геноцид се намира в списъка със забранени за показване в Индонезия.

«Ние не се опитваме да разкрием старите рани, ние искаме да ги излекуваме и да се движим по-нататък», — казал той. «Ние искаме да се съсредоточим на това, че станалото не е така, както в обществото, в което ние можем да проведем такова насилие и такива убийства в такова голямо количество за такова кратко време».

image

    Свидетелство за благодарност от администрацията на Слеман за финансовите пожертвования за ликвидацията на компартията.  

 

 

   

 

 

       

 

   

 

     

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1661289
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031