Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2019 12:00 - Митове за октомврийската револщция
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Митове за октомврийската революция

Добро утро другари! В тази работа аз искам да рабия митове за Октимврийската революция. Съществуват много митове за октомврийската революция, но ние с вас предстои да разбиема само най-популярните от тях.

image

Октомвриската революция — кървав преврат. Съществува мит, че октомврийската революция е отнела множество животи, но  това не е така. Революцията е отнела живота на около 200 човека от пасивното съпротивление на временното правителство, а Февруарската «безкръвна» революция около 300 човека. На фона на войната загубите по време на революцията не са толкова същественни. Но следва да отбележим, че мита се е образувал не на празно място, защото революцията е достигнала до гражданска война, която е отнела живота на много хора.

image

Ако не беше Ленин, то Русия щеше да бъде демократична.  Това е малко вероятно. След установяване на временното правителство се образува република, но авторитетът на временното правителство е започнало стремително да пада. За времето на неговата работа то не започнало да решава актуални проблеми. Земята не се дала на селяните, армията е била на границата на краха.

image

Немците организирали, спонсорирали революцията. Митът възниква от следното твърдение: «РИ почти спечелила ПМВ, а изведнъж дошъл Ленин и подписал мир с врага и от това следва, че той е съучастник на немците», следва да се помни и това, че РИ не била готова за война, в страната и така било много вътрешни проблеми. А към 1917 година армията била изтощена и някои войници започнали да дезертират. А и до ден днешен не са намерени никакви официални документи, подтвърждаващи връзката на германското правителство с болшевиките.

Октомврийската революция направила народа беден. Крайно глупаво твърдение, че при царя народа е живял по-добре. След революцията индустриализацията вървяла много бързо, започнало началото на електрификацията на страната. В РИ имало имало неистова неграмотност ( около 80% ). След установяването на съветската власт неграмотността била 15% — 20%

Популярен, но крайно глупав мит — « В резултат на октомврийската революция бил свален царя». Така могат да говорят хора, не запознати с историята на нашата страна. Царят сам се отказва от престола след февруарската революция. По-късно е бил отправен в Тоболск.

Ленин унищожил църквата. Докато е бил жив Ленин болшевиките са водели умерена политика на противодействие на църквата. Основните гонения на църквата започнали след смъртта на Ленин. Друга работа е била самоуправството по места и смътното време от гражданската война. Имало е и свещенници, преминали на страната на белите - с тях са постъпвали твърдо.

Болшевики заробили селяните. Колхозниците нямали паспорти и не могли да излизат от селата. Първо- на колхозниците не бил нужен паспорт, за да излязат от село. Второ- статистиката показва, че милиони селяни са напуснали селата си през 30-те години и отишли в града - да се учат, да строят, да работят на построените заводи. Това е и сталинската индустриализация.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659748
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031