Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2019 12:00 - "Умен" грабеж
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Представителите на интересите на крупноия капитал от Миненерго отправили в правителството предложение да се отчита разхода на газ в домовете с централно газоснабдяване с помоща на нови, «умни» броячи[1]. Те дистанционно ще предават значенията на обема  на потребен газ в газоснабдяващите компании. В ФАС уже заявили, что «внедрение «умных» приборов учета положительно скажется на плате за коммунальные ресурсы»[2].

А за кого ще е положително? Ето не изминаха и четири години, откакто буржоазията сложи на руските трудещи се установки в квартирите за газови броячи на стойност от 5000 рубл и повече, задължавайки при това да се плаща за ежегодно техническо обслужване не само за броячите, но и за газовите печки, котли и пр. Станет ли население, заимев «умные» счётчики, платить за газ меньше, не успев даже «отбить» навязанные ранее «неумные»? Нет, не станет. А больше? Да, и вот почему:

  • Разходите по установка на броячи монополистите от газоразпределението (или управляващите компании) ще включат в ежемесечните тарифи, които ще нараснат с 5-10%[3].
  • Ще плащат повече жители на домове с установени газови колонки.
  • Ще плащат много повече живеещи в частния сектор и квартирите с индивидуално газово отопление, които днешните капиталисти-строители строят все повече и повече, отказвайки се от  евтиното за населението и следователно, крайно неизгодно за газовите и  енергийни монополисти централно отопление. При това, избор за хората няма – на електроотопление няма да преминеш, защото както след скорошното въведение на «социална норма» на потребление от 300 кВт на включена точка, като  потребявайки повече гражданите ще плащат по повишена тарифя (в някотои региони нормите вече са въведени и действат) да се отоплява с електричество за населението няма да е по джоба. Семейства, с  хладилник, компютър, телевизор, перална машина, вече не  влизат в тази «социална норма»! Не говоря о плите, духовке и пр. Сюда же можно отнести и тех наших соотечественников, кто страдает от постоянных отключений горячей воды (порой до полугода!) и вынужден включать титан или бойлер – а это целые регионы!

Разбираемо, че положително, или изгодно ще е внедряването само за капитала, при това, както за родния, така и за чуждестрания: ООО «Современные радио технологии», принадлежаща на Игор Ротенберг; «Ельстер Газелектроника», руска «дъщерна» на немската група Elster; АО «Газдевайс», дъщерна структура на «Стройтрансгаз» на Тимченко и пр[4].

Освен тези производители на броячи и местни газоразпределители в перспектива ще спечелят и банкерите, защото сметките за газ в частния сектор ще накарат живеещите там хора да се преселят в блоковете, а за да си купят  жилище ще им трябва кредит.

Важно е да се знев, че установката на газов брояч с възможност за дистанционно предаване на данни е само малка част от разорителните за трудещите се иноваций, които готви крупния капитал. Проектът «Умен град», в рамките на т.н. държавна програма «Цифрова икономика» и «Жилищна и градска среда»[5], предполагат внедряване до 2025 г. цял спектър от «умни» технологии (списъкът може да разгледате на сайта «Банка решения»[6]).

Ясно e чe поднeсeната на населението «цифровизация» няма нищо общо с удовлетворяването на реалните нужди и потребности на трудещите се в страната, 1/3 от която и до днес не е осигурена с газ[7].

Тази днешната «цифровизация» е първо- оптимизация на взиманията на данни от трудещите се, защото броячите правят ефективна фискалната система на следене на длъжниците. Второ- предпоставка за уволнение на стотици хиляди служещи в газовата мрежа, освобождаване на монополистите от необходимост да разходват за тях работна заплата. Никто из бенефициаров «умных счётчиков» не позаботится о дальнейшей судьбе (трудоустройстве) этих невольных заложников капиталистической «оптимизации».

Трето- повод да се разшири спектъра от регулярни изнудвания (независимо от това, че установката на брояча е единичен акт), прикривайки се зад великденска открита иновация.

A да не говорим за това, че предадените от «умните броячи» данни ще станат за потребителите-трудещи се съвършенно непрозрачни, а да се контролира колко даден брояч е «предал» и правилно ли е преброил реалното потребление на газ ще бъде съвършенно невъзможно. А да се настрои да «нарисува» завишени цифри на потребление, то това се прави и днес от електроброячите, а за газовите монополисти може и да е по-лесно – това може да бъде въобще заложено  още при производството.

Какъв извод може да си направим? Това, че основния икономически закон на империализма – стремеж на капиталистите към получаване на максимална печалба работи, и че неизбежно води не само до задълбочаване на борбата на капиталистите за нови пазари на външната арена, но и към все по-хитри приоми и способи за вземане на печалби от трудещите се на вттрешния пазар. Российский капитал и далее будет регулярно «радовать» население нашей страны своими «новациями», вытаскивая последние гроши у рабочих и служащих, не позволяя им удовлетворить самые элементарные свои потребности, если российский рабочий класс не лишит его такой возможности, взяв политическую власть в стране в свои руки.

Василий Б.

 

[1] http://vologda-poisk.ru/news/zhkh/novyy-syurpriz-dlya-rossiyan-tarify-na-gaz-mogut-vyrasti-na-5-10-iz-za-umnyh-schetchikov.

[2] https://realty.vesti.ru/gorod/sdelano-s-umom-zaplatyat-li-rossiyane-za-intellektualnye-schetchiki-gaza

[3] https://gorod48.ru/news/1610621/

[4] https://rosregistr.ru/interesnoe/200206.html

[5] http://www.minstroyrf.ru/press/utverzhden-pasport-vedomstvennogo-proekta-umnyy-gorod/

[6] https://russiasmartcity.ru/projects

[7] https://versia.ru/gazpromu-interesnee-sogrevat-inostrancev-chem-rossiyan




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681038
Постинги: 2369
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930