Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 12:00 - Протести и стачки (краят на май 2019г-началото на юни 2019г.)
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Все повече задълбочаващата се световна икономическа криза неуклонно влошава материалното положение на трудещите се, заставяйки ги да водят все по-жалко съществуване. При това монополистическия капитал няма загуби от кризата, той продължава стремително да богатее, присвоявайки за себе си все по-голям дял от продуките от труда на работниците. Естественно, что такое положение дел никак не устраивает наемных работников, противодействие гнету капитала с их стороны усиливается, рабочие и служащие все более решительно начинают бороться за нормальные условия своей жизни.

Сътрудниците на големите международни монополи, на своя гръб чувстват цялата «грижа» на капитала за тяхното благо, активно се противопоставят на опитите да се съкрати за тяхна сметка издръжките на частнособственическото производство.

Ето няколко примера за борба на наемните работници за своите трудови права от последния месец.

***

На 28 май в 6 часа сутринта в Полша работниците в Airbus Poland S.A. започнали безсрочна стачка (https://www.solidarnost.org/news/v-polshe-nachalas-bessrochnaya-zabastovka-rabotnikov-airbus.html) във връзка с отказа на ръководството да повишат заплатите. От октомври 2018 г. продължава колективния трудов спор на профсъюза «Солидарност» с работодателя — световен гигант в авиоиндустрията. Главното искане — добавка към заплатите на всички без изключение работници в зависимост от стажа в размер от 35 до 120 евро на месец. Така също били издигнати искания да се измени кадровата политика (чазбирай: да се прекрати премахването на неудобните под всякакви формални поводи), да се прекрати противодействието на работата на профсъюза и дискриминацията на профактивистите.

На 28 февруари на територията на Airbus Poland S.A. «Солидарност» провела 2часова предупредителна стачка, но ръководството на компанията напълно я проигнорирала. Във връзка с това в края на март се състоял стачен референдум, в който приели участие 411 работника, от които 385 гласували за провеждане на стачка.

***

В Чикаго (САЩ) на 24 май се състоял митинг (https://www.solidarnost.org/news/Rabotniki_McDonalds_gotovy_sozdat__profsoyuz.html) на работници в рестораните на крупнната мрежа за бързо хранене McDonald’s. Исканията на митингуващите: да се повиши заплащането до 15 долара на час, да не се пречи на създаването на профсъюзи, които да позволят ефективно да се защитят трудовите права на работниците, да се сложи край на сексуалните посегателства на работа. В Далласе охранники заблокировали группу работников, которые хотели передать список требований руководству McDonald’s.

Жесткатата експлоататорска политика на McDonald’s, изсмукваща всички сокове от своите работници е общоизвестна. Не по-малко известна е и агресивността на ръководството на тази компания по отношение на профсъюзите на своите предприятия. McDonald’s ведут так себя везде, по всему миру. Но не везде рабочие готовы терпеть произвол капиталистических баронов «быстрого питания».

Глaвнатa администрация нa компанията нагло заявява, че няма да води преговори с работниците и да «търгува» с тях, защото «компанията продава франчайз и не носи отговорност за произвола във всеки от независимите ресторанти». Но «независимостта» е фиктивна. На самом деле политика компании везде одинакова, что у нас в России, что в других странах мира, в том числе в США.

Но упорството на работниците, солидарно и дружно встъпващи за своите искания, им носи плодове. Капиталистът, боейки се от лишаване на печалба, която му създават работниците, против своята воля е принуден да отстъпе.

Например, сътрудниците в австралийските ресторанти McDonald’s се сдобили с повишаване на минималната заработена заплата с 3% и ограничение на продължителността на работната седмица до 40 часа. На 1 юни за съглашение с ръководството на тези условия гласували 59% от сътрудниците, състоящи се в профсъюза на работниците в търговията на дребно, предприята за бързо хранене и складиране (SDA). Им будет увеличена оплата за работу в праздничные и выходные дни, будут введены дополнительные пособия на химчистку униформы, а у временных работников появится возможность перейти на постоянную форму занятости. В дальнейшем профсоюз намеревается добиться сокращения рабочей смены до 4 часов в день с оплачиваемыми 10-минутными перерывами.

***

Във Франция (град Круа, департамент Нор) сътрудниците в една от големите търговски компании Ашан на 23 май пред зданието на главния офис на Auchan Retail провели митинг (https://www.solidarnost.org/news/u-shtab-kvartiry-auchan-vo-frantsii-proshel-miting.html) против съкращаването на работните мест,а защото на 30 април Auchan France обявила за мащабни съкращения (700–800 човека) в своите хипермаркети във връзка с предстоящата продажба на 21 обекта по причина «недостатъчна печалба».

На митингa работниците в Ашан искали да се използват получените от френската държава субсидии за съхраняване на работните места (в периода от 2013 г. до 2018 г. собствениците на  Ашан получили облекчени кредити от правителството на Франция на сума над 500 млн. евро).

***

На 28 май провели еднодневна стачка (https://www.solidarnost.org/news/aerolineas-argentinas-otmenila-330-reysov-iz-za-zabastovki-gossluzhaschih.html) сътрудниците на Aerolineas Argentinas, крупен аржентински авиопревозвач.  Тази акция на протест преминала в рамките на общонационалната стачка, обявена от профсъюзите на държавните служители. Причина протеста — политическая. Госслужащие возмущены экономической политикой президента Аргентины Маурисио Макри, который под прикрытием слов о ликвидации дефицита бюджета к концу 2019 года урезает субсидии на электроэнергию и отопление.

***

На 21 май в течение на денонощие стачкували (https://www.solidarnost.org/news/AlItalia_otmenila_bolee_poloviny_reysov_iz_za_zabastovki_personala.html)
 сътрудниците на летищата в Италия. Организатори на стачката били четири държавни профсъюза, представляващи пилот, стюардеси и наземен персонал. Ръководството на профсъюзите, опитвайки се да не се кара с бизнеса, встъпило против спирането на работа, но под натиска на редовите членове на  профсъюза се съгласили на спиране на работа.

Основната причина на стачката една и съща, както навсякъде — ниска заработена заплата и влошени условия на труд. Протестиращите също така били обезпокоени от«неопределеното бъдеще» на компанията, която за две години сменила няколко собственика. Следующая забастовка запланирована на 24 июня.

***

На 7 юни в 4 часа сутринта започнала крупна стачка ( https://www.solidarnost.org/news/sotrudniki-sluzhby-bezopasnosti-shotlandskih-aeroportov-provodyat-12-chasovuyu-zabastovku.html) на работниците от службата по безопасност в летищата на Глазгоу и Абърдийн (Шотландия). В стачката участвоали около 700 човека. Руководил акцией протеста профсоюз Unite.

Причината за стачката — отказ на компанията AGS,  собственик на летищата за повишаване на заработената заплата на сътрудниците и да съхрани пенсионните отчисления, които били неотдавна отменени «във връзка с нарасналите разходи на компанията». Но по данни на профсъюза, кампанията не е на загуба: в 2017 година летището в Глазгоу е получило печалба в размер на 74 млн фунта стерлинга, а летището в Абърдийн увеличило своя доход практически  двойно в сравнение с 2016 година.

Переговорите на профсъюза със собствениците на  предприятието успех не донесли. Затова Unite призовал наземния персонал на летищата към серия еднодневни стачки, в течение на целия месец.

***

На 28 май в Париж (Франция) пред зданието на Националната ассамблея се състоял митинг (https://www.solidarnost.org/news/profsoyuzy-frantsii-protestuyut-protiv-prinyatiya-zakona-o-gossluzhbe.html) на държавните служители. Причината за протеста — намерението на властите да проведат «реформа в държавната служба». Но протестующие сотрудники государственных учреждений Франции отлично понимают, что под красивыми словами об «оптимизации работы госаппарата» скрывается подлая антинародная суть «реформы»: сокращение числа госслужащих на 120 тысяч человек до 2022 г., контрактное (временное) трудоустройство взамен постоянного с целью уничтожения особого статуса госслужащего и сокращения издержек на выплату зарплаты, социальных льгот, отмена пожизненной гарантии занятости и проч. В чьих интересах такая «оптимизация» — очевидно: от экономии выиграет государственная казна — общая касса класса крупнейших капиталистов Франции.

Този въпрос е много важен за френските трудещи се, защото в държавните учреждения (централния апарат, местните органи на власт и болниците) работят около 5,5 млн човека — 1/5 от всички трудоустроени в страната. Днес в  държавните учреждения на временни договори работят 1,3 млн човека. Особенностью такого контракта является возможность увольнения «по обоюдному согласию с работодателем» (читай — под давлением верных слуг хозяина-капиталиста), как на частных предприятиях.

***

На 1 юни във Варшава (Полша) пред зданието на Министерството на здравеопазването се състояла многохилядна манифестация (https://www.solidarnost.org/news/v-varshave-prohodit-mnogotysyachnaya-manifestatsiya-medikov.html) на медици от различни региони на Полша. Причината за протеста — стремително влошаване на качеството на здравеопазването в страната.

Проблемите на полските трудещи се са добре познати на нашите съграждани: ниско финансиране, ниска достъпност на медицинско обслужване, ниска квалификация на кадри, съкращение на местата във  медицинските учебни заведения, отток на най-добрите специалисти зад граница, катастрофален дефицит на младши медицински персонал (средната възраст на полските медицински сестри днес е 50 години!). Като резултат — влошени за последната четвърт век показатели по ръст на продължителност на живота на населението (в периода 2014–2017 гг. тя съставила едва 0,2 години), значителна разлика в продължителността на живот в сравнение с другите европейски страни.

По данн фонда Watch Health Care, средното време на очакване на визита за доктор в Полша от 2013 г. до 2019 г.  нараснало два пъти– до 4–5 месеца. При това записването за лекар на някои специалности е зад границата на реалното: консултация за полски ендокринолог се налага чакане 24 месеца, а детски кардиолог – 12 месеца!

Лидерите на Общонационалния профсъюз на лекарите побързали да заявят, че «тружениците са излезли на улицата не за пари, а за да обърнат внимание на правителството на трагедията в системата на здравеопазване». Честно изпълнявайки своята главна функция —да слеят протеста, да го вкарат в безопасна «посока» — профсъюзниците след манифестацията организирали подаване на петиция в Сейма с искане да се проведе реформа на националното здравеопазване и да се осигури обещаното финансиране на  отрасъла.

***

В Украйна вечерта на 6 юни миньорите от мина «Степная» и «Межиричанская», които влизат в ГП «Львовуголь» се отказали от спускане в мината и обявили стачка (https://www.solidarnost.org/news/ukrainskie-gornyaki-grozyat-perekryt-trassu-v-polshu.html). На 7 юни към стачката се присъединили миньорите от мина «Лесная».

Причината за протеста — неизплащане на заплати от март месец. Исканията на миньорите — до 10 юни да им се плати. В противном случае они готовы перекрыть международную трассу «Львов — Рава-Русская».

Сумата по задлъжнялостта по заплатите в «Львовуголь» превишава 200 млн гривни (почти 500 млн рубли). Под натиска на протестиращите още на 7 юни правителството, поровичкало в  държавната хазна, намерило за изплащане на дълга по заплатите 295 млн гривни. Однако поскольку полностью задолженность перед рабочими погашена не была, шахтеры 10 июня, как обещали, перекрыли трассу (https://www.solidarnost.org/news/ukrainskie-shahtery-perekryli-trassu-na-polshu.html) на Польшу.

***

В края на тази седмица работниците от полската ветеринарна инспекция обещали да започнат (https://www.solidarnost.org/news/polskie-veterinary-ugrozhayut-golodovkoy-i-blokadoy-dorog.html) стачка. Техните искания — незабавно изпълнение на обещанията на  правителството за увеличение на ветеринарите на заплатите, а така също участие в разработката на законопроект, касаещ правилата на функциониране на ветеринарния надзор.

Ако властите не отреагират на исканията на работниците от ветинспекцията, те заплашили да затворят с трактори шосетата с национално значение и да обявят гладна стачка.

***

Във Франция продължават (https://www.solidarnost.org/news/politsiya-primenila-slezotochivyy-gaz-i-vodomety-protiv-zheltyh-zhiletov.html) протестите на «жълтите жилетки», за които не един път писал РП https://work-way.com/tag/protesty-zheltyh-zhiletov-vo-frantsii/.

На 8 юни в поредна събота в протеста участвали над 10 хил. човека в цялата страна, в това число в Париж и  градовете-спътници — 1100 човека (данни от полицията). Както съобщават буржоазните СМИ, като цяло «мероприятието преминало спокойно», но в някои градове е имало сблъсъци с полицията.

В демонстрациите в гр. Монпелие (Южна Франции) участвали около 5 хил.. човека.  Полицията се опитала да разгони демонстрантите със сълзотвовен газ и водомети. В резулата пострадали двама човека.

Сълзотворен газ бил използван от полицияа  против демонстрантите и в град Дижон (Източна Франция). Работата стигнала до сблъсци със служителите на «порядките», 13 протестиращи били арестувани.

Н.З.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1679972
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930