Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2019 12:10 - Докато не изгорим
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 176 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството на капиталистическата РФ за пореден път показа своята неспособност а най-главното — пълното нежелание да се заеме с проблема за обикновените хора. От година на година на територията на Сибир (д и не само!) горят колосални площи гори, значителна част от тези площи е заета от ценни видове дървета. А власти не предпринимают ничего, чтобы как-то справиться с этой бедой, чтобы сохранить национальное (народное!) достояние нашей страны.

Не стана изключение и 2019 година. Към този момент е въведен режим на извънредна ситуация на територията на Иркутска област и Красноярския край, в два района на Бурятия и пет района в Якутия. По официални данни(разбирай — по официално занижени данни!) площа на горските пожари превишава 2,8 милиона хектара! (За сравнение: площа на Владимирска област — 2,9 милиона хектара). Хората в градовете не могат да дишат, димът достига вече столицата на Монголия — гр. Улан-Батор! А деревни, села и поселки вообще находятся под угрозой уничтожения. Тысячи людей в опасности!

Как реагира на това държавната власт?

Губернаторът на Красноярския край А. Усс заявил, че да се гасят горските пожари на част от територията в Сибир е безмислено, защото «спасителите ще бъдат подложени на опасност». Цитат:

«Има категория, която у нас  се нарича контролна зона— там, където пожар не се гаси и охранителна зона, където пожарите се гасят (излиза, че «контролната зона» се явява почти цялата територия на РФ — за това по-долу. — РП)… Ето ако у нас зимата е студена и възникват виелици, никому не идва в главата… да топи айсберги… че у нас да стане по-топло. Нещо подобно мисля си може да се използва и при горските пожари в контролната зона. Работата е в това, че това е обикновено природно явление и да се борим с него е безмислено, а може, даже и д е вредно».

По данни на ФБУ «Авиалесохрана» към  31.07.2019 г. «работата по активното тушене»  се води само на площ 107 хил. ха, а «намират се под постоянно наблюдение и контролиран от космически мониторинг» (разбирай — бездеятелно се наблюдава!) 321 горски пожара на площ 2,9 милиона ха, където са прекратени работата по потушаването, т. к.

«отсъства заплаха за населените пунктове и обектите на икономиката и прогнозираните разходи на тяхното потушаване превишават прогнозируемата вреда, която може да причини».

804 населени пункта, намиращи се в зоната на пожарите се оказват, «отсъствие на заплаха»!

А милионите хектари гори — считай един само милион кубметра ценна суровина — дървесина, народно достояние, което се разпродава от «ефективните собственици»  и тяхната власт направо и наляво за милиарди долари, юани, евро и пр. – то ва не е «обект на икономиката», която днес пред очите на целия народ на страната се унищожават от огъня! И това унищожение също не се оказва, «заплаха за икономиката», от гледна точка на руските чиновници, готови да лъжат само и само да получат благословия от своите стопани – капиталистите-олигарси.

Тези подлеци от «Авиалесохрана» заявяват, че «разходите за тушене на пожари превишават вредите, които могат да бъдат причинени». За какви вреди се говори тук? За кого са вреди? Защо господата-буржоа са готови за съхранение на своите капитали да продават майка родина? Или речь о вреде для народа России, который думает не только о стоимости кубометра древесины, но и о том, как ему жить потом на погорелых землях, о загубленой экологии вокруг, об исчезнувших животных и птицах, о будущих поколениях, наконец, которым при таком «хозяйствовании» останутся в России только пустыни?

Както виждаме, класовата гледна точка и класовите икономически интереси и тук централна част от всичко – и думи, и действия. Гиганското противоречие е налице: това, което е нужно  на народа, не е нужно на буржоата и техните слуги, това което е желателно  за капиталистите, то за народа — нож в гърлото.

На 1 август Роскосмос публикувал «спътникови снимки от пожарите в Сибир» — на дело всъщност от общата карта на малко парче с размери примерно 90 х 60 км (любимият приом  на буржоазната пропаганда: ако за произшествието вече не може да се мълчи — нужно  е да се изведе от общата картина малък участък, където не е толкова лошо и основавайки се на него да се направи извод за общата картина, и виждате ли нещата не са толкова лоши, както изглежда!). На това фото две оглища на пожара — всеки примерно на 20–25 км в диаметър.

imageНо истината да се скрие този път се оказало не така просто. Катастрофалната ситуация в Сибир бързо станала известна на «широката общественост» — трудеящте се на страната. Вал возмущения нарастал, угрожая вылиться в протестные выступления (тем более, что причин для них стало в России хоть отбавляй, не только пожары). Пришлось власти пошевелиться.

Тя разбира се не се разбързала. Само направила вид, че е започнала да води борба с огъня. В тушении лесных пожаров задействовано на сегодняшний момент аж 2 720 человек и 390 единиц техники! На авиамониторинге — 34 воздушных судна, на тушении – 28 воздушных судов. Смешно читать, с какой гордостью объявляется в СМИ о таких крохотных «силах», едва способных контролировать 130-ю часть территории, охваченной пожарами. Не удивительно, что возмущение трудяшихся России, не прекратилось, а стало нарастать еще больше.

На все по-нараствощото недоволство на гражданите, накрая е отреагирал самия президент Путин: той се «загрижил» за ситуацията и поръчал на Министерството на отбраната да се присъедини към потушаването на пожарите. Министерството веднага отреагирало и съобщило в СМИ, че е готово да отправи в регионите на Сибир двадесет (да-да, вие правилно сте разбрали, само двадесет!) въздушни съда:

«десет самолета Ил-76 и десет въртолета от военно-транспортната авиация, оборудвани със специални водоизливащи устройства».

Каквие «грандиозни» обеми работа може да изпълни това нищожно количество техника — може да си представим. Видимо, засега народа в Русия докато не вземе отново властта в свои ръце, не организира сам потушаването на пожарите нищо няма да остане-ще си изгорим.

А защо всяка година в РФ горят гори, падат мостове, наводняват се градове и селища, загиват хора, а останалите трябва да се разплатят за вредите, нанесени от разгърналата се стихия? Природата, говорите е виновна? Бессилен человек перед ней? Да допусне, че е така. Но защо така не е било в СССР? В СССР люди были сильнее и могущественнее, что ли?

Именно така! Силно и могъщо. И они легко справлялись с теми бедами и невзгодами, которые сегодня стали непреодолимыми.

Защо? Защото хората тогава живели в СОЦИАЛИСТИЧЕСКА страна, действали заедно, движени от общия интерес, преди всичко, интерес икономически. Не было в СССР эксплуататорсих классов, не было частной собственности, и всё в стране – всё её национальное достояние — принадлежало всему советскому народу. Вот этот советский народ хранил и оберегал свою собственность — свои леса, свои реки, свои каналы, свои заводы, свои электростанции и т.п. Использовал их по уму, на благо всех, а не в интересах узкой группки лиц, как сегодня в РФ.

Днес ние живеем в КАПИТАЛИСТИЧЕСКА страна, където управляват капиталистите, частни собственици, заедно те в страната управляват крупните монополи. Железный закон капитализма: прибыль — основная цель, основной мотив всей деятельности буржуа, следовательно, забота о потребностях трудящихся для капиталиста стоит на 101-м месте, да и то лишь в том смысле, что трудящиеся должны получать минимум жизненных средств для того, чтобы выжить и быть способными к труду, увеличивающему капитал частных собственников. Всё что сверх этого, те же противопожарные или противопаводковые мероприятия, охрана природы и т.п. — это неоправданные издержки, которые снижают прибыль капиталистов. Потому так наплевательски относится к нашим проблемам — проблемам всего трудового народа России — ничтожная горстка сегодняшних владельцев страны — дерипаски, миллеры, абрамовичи, потанины, роттенберги, путины и пр. — и их верные слуги — чиновники буржуазного государства.

И така ще е докато капитала виси на нашата шия, изсмуква нашия пот и кръв. Единственият изход от положението за нас, ако ние не искаме да потъваме или изгаряме, не искаме да живеем в нищета и безправие, то трябва да вземем властта в свои ръце. Друг изход няма!

 

Источники:

https://ria.ru/20190729/1556969481.html?in=t

https://aviales.ru/popup.aspx?news=5495

https://ria.ru/20190731/1557052289.html

https://russian.rt.com/russia/news/655098-roskosmos-sputnikovyi-snimok?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

https://www.krsk.kp.ru/daily/27010/4072226/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659800
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031