Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2019 12:10 - Съставни части на капитала и тяхната роля в процеса на експлоатация на наемния труд
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 18. Съставни части на капитала и тяхната роля в процеса на експлоатация на наемния труд.

Производствено предприятие не може да съществува без средства за производство (машини, суровини и т. н.) и работна сила. А в създаването на стойност и добавена стойност те имат далеч не еднакво значение.

Производителят например на вълнена прежда не може без суровина— вълна. Суровината в процеса на п­реработка губи своята стара потребителска стойност, но затова пък придобива нова. А что происхо­дит с ее стоимостью? Она полностью переносится на новый товар — пряжу. Например, если 1 кг шерсти стоил 1 долл., то на стоимость пряжи будет перенесена эта стоимость в 1 долл.

Що се отнася до предачните машини в съ­здаването на стойност на новата стока, то тя е аналогична на ролята на другите средства за производства. Машината не може да отдаде на продукта по-висока стойност, отколкото изразходва сама в процеса на своето потребление. Разликата е само в това, че суровината (в нашия пример вълна) изцяло се използва в новия готов продукт и затова и нейната стойност напълно се пренася на новия продукт (преждата). А машината, изцяло участва в процеса на създаване на готова продукция, изполвана не един път, а многократно. Ето защо стойността на машините се п­ренася не на едно, а на всяко количество изделия, които са произведени с нейна помощ.

Да видим сега, каква е в производството ролята на другата част от капитала, изразходвана на покупката на работна сила. Трудът на работника — творец на новата потребителска стойност. Благодаря труду рабочего создает­ся новая стоимость, которая значительно больше стои­мости рабочей силы, поскольку включает и прибавоч­ную стоимость. Кроме того, следует иметь в виду, что живой труд рабочих переносит стоимость средств про­изводства на новый продукт.

И такa, работника със своя труд едновремено създава нова стойност и съхранява старата стойност на средствата за производства, която пренася на новия готов продукт. Това и обяснява двойствения характер на труда. Конкретный труд, скажем, прядильщика на­правлен на то, чтобы переработать сырье — шерсть и создать пряжу. Абстрактным же трудом создается новая стоимость.

Така, стойността на стоката се състои от две части: 1) стара стойност (стойността на средствата за про­изводство, пренесена на нов продукт) и 2) но­ва стойност, създадена от работната сила.

Тази част от капитала, която е изразходвана на придобиване на средства за производства, в процеа на изгтвяне на готовия продукт не изменя своята стойност. Затова Маркс я нарекъл постоянен капитал, обо­значавайки я с латинската буква «с» (от думата «Constans» — постоянна).

Другата част от капитала, която е изразходвана на при­добиване на работната сила, сменя своята стойност в процеса на производство и нарасва за сметка на добавената стойност. Маркс я нарекъл прoменлив ка­питал и я обозначил с латинската буква «v» (от думата «Variables» — променлив).

В състава на постоянния капитал влизат стойността на здания, съоръжения, машини, оборудване, гориво, спомогателни материали и т. н. Променливият капи­тал представлява стойността на работната сила.

Делението на капитала на постоянен и променлив, за първи път въведен от Маркс, има важно науч­но значение, защото показва различната роля на съставните части на капитала в увеличаването на стойността. Но показва, че единствения източник на добавена стойност на променливия капитал е екс­плоатацията на работниците от капиталистите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659083
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031