Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2019 14:00 - Как от добавената стойност се образува печалбата
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 319 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

27. Как от добавената стойност се образува печалбата.

Печалбата е излишъка на доходите спрямо разходите, т. е. известен прираст, увеличение на стойността на самия ка­питал. Тук въпроса се състои в това, как се получава този излишък.

Ще дадем пример. Да допуснем, че за изготв­янето на партида тъкан капиталиста е изразходил 1 млн. руб., като от тях 100 хил. рубли са амортизационни разходи, 600 хил. рубли — разходи за суровини, материали, гориво и т. н. и 300 хил. рубли — заработената заплата  на работниците. При норма на добавена стойност, равна на 100%, сто­йността на всички партиди тъкани ще бъде равна:

1) стара стойност (стойност на постояния капитал, пренесена на стойността на новата стока) — 100 хил. рубли + 600 хил. рубли = 700 хил. рубли.;

2) новата стойност— стойност на възпроизведения променлив капитал — 300 хил. рубли + добавената стойност 300 хил. рубли = 600 хил. рубли.

Така, стойността на всички партиди тъкани ще е равна: 700 хил. рубли+ 600 хил. рубли = 1300 хил. рубли.

Тези 1300 хил. рубли изразяват количество то общест­вено необходим труд, изразходван на производ­ството на дадена партия тъкани. Но 300 хил. рубли (добавена стойност) е продукт от незаплатен труд. Для производства ее капиталист не затратил и лома­ного гроша! Стоимость товара для капиталиста состоит из затрат на оборудование, сырье и рабочую силу, т. е. в нашем примере она равна 1 млн. руб. Тези разходи и са капиталистическите производствени разходи, които са равни на сумата на постояния и пременлив капи­тал.

«Тази част от стойността на стоката — писал К. Маркс — е обещетена цена на потребляваните средства за производ­ство и цената на използваната работна сила, която обезщетява само това, което струва в стоката за самия капиталист, и затова образува за него разходи по производството на стоката«.

От гледна точка на капиталиста, разходите и постоянния и променливия капитал са еднакво необходими. Него го интересува само получаването на доход. Затова излишъка на добавената стойност от 300 хил. рубли., встъпва като резултат от разходите на целия капитал и приема форма на печалба за капиталиста. Създава се обменна видимост, че печлабата от 300 хил. рубли е породе­на от целия капитал, както променливия, така и постояния и се явява резултат от капиталистическите издръжки при производството.

В действителност печалбата е добавена сто­йност, създадена от труда на наемните работници в произ­водството, но встъпваща, като породена от целия аван­сиран капитал. Ето защо Маркс нарича печалбата превърната форма на добавената стойност.

Печалбата маскира обществените отношения в капи­талистическото общество. В предприятията капиталиста произвежда стоки. В них воплощена стоимость (в том числе прибавочная стоимость), созданная тру­дом наемных рабочих. Капиталист продает товары, вы­ручает деньги, сумма которых превышает первона­чально авансированный им капитал. Кажется, что полученная им прибыль возникла якобы в процессе обращения — в результате обмена товаров на деньги: 1 млн. руб. капиталиста после продажи товаров превратился в 1 млн. 300 тыс. руб. Но на деле она была создана трудом рабочих, тех самых рабочих, которым капиталист не заплатил за товары на сумму в 300 тыс. рублей ни копейки! А капиталистом только эти товары были всего лишь превращены в денежную форму. Получава се че тези 300 хил. рубли изразяват отношения та между капиталистите и наем­ните работници, те са резултат от добавения труд на на­емните работници.

Има още един интересен момент, който трябва да отчитаме. Капиталистът може да получи печалба и в този случай, когато стоките се продават под своята стойност. В нашем примере он получит прибыль, если товар будет продан за 1250 тыс. руб., 1200 тыс. руб. и даже за 1050 тыс. руб. Т. е. всяка надбавка към капиталистическите из­дръжки на производство (към 1 млн. рубли) ще бъдат за капиталиста печалба.

Работата е в това, че в условията на капитализма има големи колебания на пазарните цени нагоре и надолу от нивото на стойността. Затова величината на печалбата в даден конкретен момент у даден конкретен капиталист мо­же рязко  да се колебае в зависимост от колебанията на цените на пазара и така печалбата да бъде повече или по-малко от сумата на добавената стойност, произве­дена за него от наемните работници.

В тези условия истинския източник  на печалба — добавената стойност още в по-голяма степен се замъглява, маскира. Затова е много важно да се умее да се отличава външната видимост на наблюдавания в обичайния живот явления от тяхнта действителна същност, от техните дълбоки процеси, които стават всъщност в икономиче­ския живот на капиталистическото общество.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658743
Постинги: 2344
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031