Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2019 12:10 - Норма на печалба
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

28. Норма на печалба

Капиталистът влага своите пари в производството на стоки само за да получи печалба. На него му е безразлично, какво произвежда: автомобили или дъвки, самолети или напиток кока-кола. Единственное, что его интересует -сколько прибыли он получит на каждую вложенную «в дело» единицу своего капитала.

Отно­шението на добавената стойност към целия авансиран­ капитал е нормата на печалба за капиталиста.

Oт формулата на нормата на добавената стойност  леко се извежда формулата на нормата на печалбата (p’). Тя изглежда по следния начин:

Обикновено тази величина се изразява в проценти.

Колебанията на нормата на печалба е обусловена от два основни факто­ра.

Първият фактор е нормата на добавената стойност. Ако предположим, че два капиталиста разпо­лагат с еднакъв капитал (900 с + 100 v), то нор­мата на печалба ще бъде по-висока при този, който има по-висока норма на добавена стойност. Например, ако у първия капиталист нормата на добавената стойност е 200%, то стойността на стоката ще бъде равна на 1200 единици (900 с + 100 v + 200 m). Сега не е труд­но да се определи и нормата на печалба: тя е 20% ( . При норме прибавочной стоимости, равной 300%, стоимость товара у второго капиталиста будет равна 1300 единицам (900 с + 100 v + 300 m), а норма прибыли — 30% ( . Получается, что норма прибыли повышается с увеличением нормы прибавочной стоимости.

Вторият фактор, влияещ на величината на нормата на печалба е органичния строеж на капитала. Да видим, как неговия размер влияе на нормата на печлабата.

Акo органичния строеж на капитала в 1000 руб. е равен на 9 : 1 (900 с + 100 v), то при норма на добавена стойност от 100% нормата на печлбата ще е равна на 10% . Но ако капитала със същия размер има органичен строеж 800 с + 200 v, то при еднаква норма на добавена стойност нормата на печлбата ще е вече 20% ( ). Следовательно, норма прибыли будет ниже, если органическое строение ка­питала выше. Получается, что увеличение доли постоянного капи­тала понижает норму прибыли.

Какво правят капита­листите, за да съкратят разходите на средствата за производ­ство? Те съкращават разходите по охрана на труда, намаляват разходите на вентилация, на средства по техника на без­опасност и т. н. Тази икономия е една от многото при­чини за бързия ръст на производствения травматизъм, многочислените смъртни случаи сред работниците (виж. цифрите в статия 26). Вот поэтому в буржуазных газетах приходится часто читать о взрывах газа в шахтах из-за плохой вентиляции, об обвалах и о других несчастных случаях на производстве. И всегда у капиталистов в этом виноваты рабочие, которые якобы «не соблюдали технику безопасности», а вовсе не они сами, усиленно экономившие на средствах, обеспечивающих безопасность работы людей. Капиталистическият строй, казвал Маркс, «се явя­ва прахостник на хора, жив труд, прахостник не само на тела и кръв, но и на нерви и мозъй».

Нормата на печалба показва степента на доходност на ка­питалистическото предприятие. Затова за получаване на висока норма на печалба и от тук на още по-висок доход капиталиста отива на всичко. К. Маркс в I том на «Ка­питала» два подходяща характеристика на капитала, дадена от Т. Дънинг- английски профсъюзен дея­тел:

«Капиталът избягва шума и се брани и отличава с боязлива натура. Това е истина, но още не цялата. Капиталът се бои от липса на печлаба или много малка печалба, както природата се бои от пустотата. Но разполагайки с достатъчна печалба, капитала става смел. Осигурявайки си 10 процента и капи­тала е съгласен на всяко използване, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е положи­телно готов да си постави главата, при 100 процента  не го интересуват всички човешки закони, при 300 процента няма такова престъпление, на което той да не рискува, макар и от страх пред бесилото».

Капиталистическата действителност е пълна с фак­ти, подтвърждаващи тази истина. Няма такова престъпление, на което да не се реши капитала заради високата печалба!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660722
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031