Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2019 12:00 - Цена на производство
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

31. Цена на производство.

В резултат от междуотраслова конкуренция се натрупват такива цени на стоки, които да осигурят на предприемачите равна печалба на еднаква по размер на капитала. Тази цена се нарича цена на производството. Тя е равна на издръжките на производство плюс средната печалба.

Да видим как се образува.

За нагледност да съставим следната таблица:

imageЦената на производство, както виждаме е равна на 120 (издръжките на производ­ство 100 + средна печалба 20). Но тя не съвпада със стойността на стоката. Почему?

За да изясним при­чината за отклоняването на цената на производство от стойността е нужно да си спомни, от какви разходи на труд се образува сто­йността на стоката. В капиталистическото производство сто­йността на стоката е равна: с + v + т. Поэтому стоимость товара при одинаковой норме прибавочной стоимости будет выше в тех отраслях производства, где больше переменного капитала. Вот почему в машиностроении, где органический состав капитала выше, стоимость то­вара меньше цены производства и, наоборот, в коже­венной промышленности, где удельный вес живого труда больше, цена производства меньше стоимости товара.

По-горе ние писахме (виж ст. 12), че основата на пазарните цени служи стойността на стоката. Сега се оказва, че цената на стоката се определя от цената на производство. Може би са прави буржоазните критици на теорията на Маркс, т­върдящи, че закона за стойността въобще не съществува и че стоките никога не се продават и не могат да се продават по каква да е измислена от Маркс стойност?

Но противоречието е само привидно. На всъщност теорията на Маркс за образуването на цените на производство напълно съответстват на неговото учение за стойността и без теорията на стойността и добавената стойност е невъзмож­но да се разбере, как се образува цената на производство. Закон стоимости действует не только в простом товарном хо­зяйстве, но и в условиях капиталистического товарного производста. Но в последнем случае он действует через цену производства. Доказва се това по следния начин .

Първо- ако стоките, произведени в машиностроенето се продават над стойност (в нашия пример на 10 единици), а кожените стоки — под стойност (на 10 единици), то в маща­ба на цялото общество сумата на цена на производство (360 еди­ници) напълно съвпада със сумата на стойността (също 360 единици).

Второ- цената на производство напълно се опреде­ля от стойността. Стойността се явява основа на всички съставни части от цената на производство. Съдете сами: по­стояния капитал — това не е нищо повече от стойност на из­разходвани средства за производство, променлив ка­питал — стойност на работната сила, а средната печалба представлява форма на добавена стойност, съз­дадена от наемния труд на работниците от всички отрасли в произ­водството.

Трето- печалбата на всички капиталисти (в нашия пример 60 единици) е равна на сумата на добавената стойност, създадена от незаплатения труд на работниците от всичките производствени отрасли (в нашия пример също 60 еди­ници).

Четвърто- цените на производство се изменят в за­висимост от стойността. Ако се увеличи стойността на средствата за производство или работната сила, то това задължително води след себе си увеличение на издръжките за производ­ство, което не може да не повиши цената на производство.

Oт казаното излиза само един извод, че цената на производство е превърната форма на стойността.

Учението на Маркс за образуването на цената на производство и средната норма на печалба има дълбок класов смисъл. Тя свидетелства от една страна, за съюза на капиталистите в търсене на висока печалба, а от дру­га страна, за постоянната конкурентна борба между тях за присвояване на печалба, която те делят по между си по сила, по контрола на капитала на всеки.

Уравнението на нормата на печалба показва, че добавената стойност, създадена от работниците, например в ко­жарската промишленост се  присвоява не само от капиталистите в дадения отрасъл от производството, но частично и от капиталистите в машиностроителната промишленост. Работниците се експлоатират от целия клас капиталисти, независимо от това, в какъв отрасъл на про­изводство се трудят. Колкото е по-висока степента на експлоата­ция на работниците, толкова е по-голяма добавената стойност, толкова по-голяма печалба достигат всички капиталисти.

«…Капиталистите — писал Маркс — откриват не толкова малко братски чувства при взаимна конкуренция по между си, а представляват в същото време наистина ма­сонско братство в борбата с работническата класа, като цяло».

Ето защо кръвните интереси на пролетариата изискват работническата класа да се бори не толкова против отделните капиталисти (собствениците на «своето» пред­приятие), но и против цялата буржоазия, като цяло, против целия капиталистически строй. Само от такава борба може да се достигне до ликвидация на капитализма, освобождаване на всички трудещи се от гнета и експлоатацията.

Далее




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688692
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930