Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2019 13:00 - Епидемия от уволнени лекари. Кой е виновен и какво да се прави?
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 273 Коментари: 0 Гласове:
0



Безплатната медицина, която наследи капиталистическата РФ в наследство от СССР, се явява за буржоазната власт крайнo неизгодна. Защото толкова пари от общия фонд на всички капиталисти – бюджета е необходимо постоянно да се отделят без намек за печлаба. Затраты и на фонд обязательного медицинского страхования (примерно по 8 тыс. рублей в месяц на работающего россиянина), и на врачей, и на медицинское оборудование, и т.д. и т.п. Капитал ставит во главу угла только прибыли, а потребность в медицине для людей – ну уж «извините», не в том суть буржуазного строя, чтобы удовлетворять потребности каких-то там трудящихся! Поэтому постепенный процесс развала и разрушения бесплатной социалистической медицины – это вещь вполне закономерная для власти денежных мешков.

В края на юли 2019 година в Демидовската болница в Нижни Тагил закрили хирургическото отделение , защото напуснали специалистите. Това заради голямо натоварване на лекарите и мизерното зплащане на труда им. Затем, весь штат хирургов Первой городской больницы Нижнего Тагила, состоящий из шести специалистов, 19 августа написал заявление об увольнении.

Завеждащият отделениеето по хирургия в градската клинична болница (ГКБ) №1 в Нижни Тагил Юрии Изотеев пояснил, че в момента в цялата болница има шест хирурга, между които се разпределят 30 денонощни дежурства месечно. Тъй като на едно дежурство на работа трябва да се намират едновременно двава лекаря, на всеки хирург се падат по 10 нощни дежурства месечно. После того, как врач отработает сутки в больнице, он не уходит домой, а вынужден заступать на дневную смену. Один из врачей рассказал, что:

«Ние и до тогава работехме на предела на силите си, а сега лекари не достигат катастрофално. Гнойна хирургия в целия град е настъпил. Заплата от 22 хил. рубли, заработваме основно от дежурства».

(Забележка от автора на статията: по «майския указ» на президента лекаря трябва да получава 60 хил. рубли на месец, а получава, както виждаме 22 хил. руб., работейки при това на ставка и половина и още явяващ се завеждащ отделение! Ето как на дело работят всички тези гръмки укази и разпореждания на «гаранта на конституцията»!)

Нижнетагилските лекари се обръщали със своите проблеми и към ръководството на болницата, и в Минздрав, но никаква помощ от никъде не последовала, от хората просто се отмахнали, като от досадни мухи. Жизнено важните проблеми на трудещите се никого не интересували, което още един път подтвърждава старата истина, че всички органи на буржоазната държава служат само за интересите на господата капиталисти и висшите чиновници.

И едва след като в две болници в града масово напуснали лекари, свердловският Минздрав създал комисия с привличане на обществени организации за изясняване на ситуацията, включил към комисията и прокуратурата, която започнала финансова проверка на болниците, в които работели лекарите за да видят правилно ли се разпределят средствата от фонда по стимулиране на медперсонала. И едва след целия шум, огласен в СМИ на лекарите обещали положените по трудовото законодателство на РФ плащания за подобно натоварване. Заметьте, пока только пообещали и еще ничего никому не выплатили. А выплатят или не выплатят, то неизвестно. В общем, все как всегда в буржуазной Рфии.

В резултат в Нижни Тагил настъпила катастрофална ситуация: днес в града работи само една болница, в която има хирургичен щат – това е ГКБ №4 (Четвърта градска клиническа болница). Град с население от 300 хил. човека останал без хирурзи! При това «почти», защото лекарите от ГКБ № 4 също сериозно мислят да напуснат, защото в момента те оперират три пъти повече пациенти! А тази работа е на предела на физическите сили и възможности на лекарите.

Местните власти, разбирайки, че могат да се сблъскат с масово недоволство на населението, обещават на хирурзите от ГКБ №4 да разгледат въпроса за доплащането за надработка (отново само обещават!). Самите надработки се предлагат да се устроят по пътя на привличане на специалисти-хирурзи от други градове и райони на Свердловска област, т.е. по сменяем метод. При этом врачам-вахтовикам сулят зарплаты в 1,5-2,5 раза больше, чем у уволившихся хирургов, требовавших повышения зарплат. Им также придется оплачивать проезд туда и обратно, где-то их размещать и платить за проживание. То есть общие расходы на «вахтовых» хирургов будут значительно выше.

Противоречие? Властите нещо не са добре с главите си? Отнюдь! Лакеи правящего класса толстосумов готовы на все, только не на выполнение требований протестующих тагильских врачей об улучшении условий и оплаты труда, ведь тогда и другие врачи, глядя на своих товарищей, смогут выбить себе некоторые улучшения. Ну уж нет, лучше взять кого-нибудь со стороны и платить им побольше, т.е. действовать методом штрейкбрехерства, даже если в итоге это обойдется дороже.

Но с временни мерки — привличане на лекари от областта на смяна на уволнилите се постоянни хирурзи възникналия проблем няма да се разреши. От ден на ден даже се влошава положението, защото и при лекарите от другите специалности ситуацията не е по-добра.

Епидемията от уволнения доведени до отчаяние лекари стремително се разпространява из цяла Русия.

Травматолозите от ЦГБ в Пятигорск заедно със завеждающия своето отделение Роман Алфимов написали заявление за уволнение.

Същата е картината и в медсанчаст в закрития град Трехгорний в Челябинска област – там също заради високото натоварване и ниските заплати напускат всички хирурзи. Ситуацията в града е критична: медсанчаст — единствена болница за целия град с 35 хилядно население. История там е като две капки вода сравнима с нижне-тагилската: работата е невъзможна — в ден на половин-две ставки плюс нощни дежурства.

Буржоазната държава отделя трилиони за здравеопазване, но принципно не се променя нищо. Тези пари отиват за каквото е угодно, само не и за заплащане труда на лекари и медсестри. С 2019 по 2024 год в России вроде как начал реализовываться нацпроект «Здравоохранение», призванный «снизить смертность, модернизировать медицину, повысить доступность лечения». Правительство не поскупилось: отрасли выделят 1,367 трлн рублей. Только все это мы уже проходили. В 2006 году тоже был шестилетний нацпроект, назывался он «Здоровье», и цели преследовал те же самые. Тогава на него също заложили гиганска сума — 1,033 трлн рубли, но какво от това? Парите ги отделили, но къде отидоха? Да основната част е отишла за закупуване на чуждестранно медоборудване, или в джобовете на задграничните капиталисти! Да на внедряването на идиотски клиентски системи в руските болници, където днес не лекуват, а на болния «оказват услуги».

Буржoазните СМИ дават факти, показващи цялата античовечност на капитализма: за първата половина на 2019 година в РФ смъртността превишила раждаемостта с 27%. Това е пряк резултат от дейността на капиталистическите управленци. Тази цифра е рекорд за последните години, а самата тенденция към намаляване на населението се е установила отдавна. Фактически, население капиталистической РФ вымирает и скорость вымирания ежегодно увеличивается.

Днес в първичния сектор на медицината не достигат 25 хил. лекари, а заедно с медицинските сестри дефицита достига 130 хил. човека. Поради недостатък на кадри лекарите се въртят: нощните дежурства преминават в дневни смени, пълноценни почивни дни се случват рядко, медиците се изтощават и не са способни нормално да работят, нормално да «обслужват» да дават помощ на хората.

Примерно 500 населени пункта в страната нямат достъп до първична медпомощ. Почти 8 хил. здания от първичното звено (1/10 част от всички медучреждения (!)) се намират в аварийно състояние — те са толкова окаяни, че даже не подлежат на реконструкция!

С оборудването също има проблеми: 20 хил. най-важни диагностични апарата изискват замяна. Рентген, УЗИ (ултразвуково сканиране), флюорография, анализи, ендоскопично изследване в много лечебници се извършва на старо и едва работещо оборудване. Последствията са понятни: изкривени резултати, неправилно поставени диагнози и грешно назначено лечение, нови болежки или най-лошото– гибел на хора по причина на ненавреме оказана медпомощ.

Ето ги реалните факти, които може да подтвърди всеки работещ в градска или районна болница лекар. Но това още не са всички факти, на дело ситуацията е още по-плачевна. Но и по това е достатъчно нагледно видно, в какво състояние се намира днес медицината в капиталистическата РФ. Тя не просто деградира, а по-скоро въобще може да изчезне като икономически отрасъл. И это при громадных выделениях на здравоохранение из бюджета!

Какво може да се  направи? Та този проблем касае всеки трудещ се, всеки гражданин на нашата страна.

Ето защо, защото въпроса за качественната и своевременна медпомощ касае всички, всички и трябва да решават проблемите на здравеопазването, а не само лекарите и медсестрите. Тяхното материално положение и условия на труд – това не е тяхно лично дело, а е всеобщо дело, дело на целия трудов народ на Русия. Врачам в условиях капитализма очень сложно отстаивать свои трудовые права. К примеру, самое эффективное средство экономической борьбы — забастовка для них не выход, так как бьет она не по буржуазной власти – главному виновнику сложившегося печального положения, а по трудящемуся населению страны – по людям труда и их родным и близким, обратившимся в больницы за медицинской помощью. Это значит, что за права врачей и медсестер должны бороться те, кому они прежде всего нужны и необходимы – рабочие, служащие, пенсионеры, студенты, т.е. все трудящиеся России.

Солидарността и взаимната поддръжка на трудещите се по между им – ето какво може да реши проблема! Една само заплаха за стачка на работниците в голямо предприятие ще застави местните и федерални власти да се разшетат и удовлетворят изисквания на лекарите.

Работническата класа може да се сдобие с всичко, което поиска. Тя е единствената сила, от която безумно се бои капитала. И пора этой силой начинать пользоваться – организовываться по своим трудовым коллективам и выступать единым фронтом вместе со всеми трудящимися своего города, района, области, страны против каждой попытки капитала ухудшить хоть на каплю материальное положение трудящихся, урезать их права и свободы.

Ф. Свободин

Источники:

  1. https://360tv.ru/news/tekst/delo-hirurgov/
  2. https://ria.ru/20190828/1557989699.html
  3. https://360tv.ru/news/obschestvo/pjatigorskie-vrachi-massovo-uvolilis-vsled-za-nizhnim-tagilom/
  4. https://www.gazeta.ru/social/2019/08/28/12606667.shtml
  5. https://www.mk.ru/social/health/2019/08/26/massovye-uvolneniya-nizhnetagilskikh-khirurgov-pokazali-strashnuyu-iznanku-mediciny.html
  6. http://www.interfax-russia.ru/Ural/view.asp?id=1059939
  7. https://www.bfm.ru/news/423106



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682354
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930