Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2020 16:10 - Изкуствен глад...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 280 Коментари: 0 Гласове:
0



Изкуствен глад.
Той не би могъл да съществува, ако го няма капитализмът- или частната собственост върху средствата за производство, която пречи на хората на труда да живеят човешко и навсякъде. USDA позволила милиони фунтове да гният на полето докато търсенето на хранителни продукти рязко скача.

Десетки милиони фунтове произведена продукция в Америка гние по полетата, докато хранителните банки в цялата страна се опитват да посрещнат огромния скок на търсенето, катастрофа с две остриета, която лиши фермерите от милиарди долари доходи, докато милиони нови безработни американци се борят да изхранват семействата си.

Докато други федерални ведомства бързо адаптираха програмите си към коронавирусната криза, на Министерството на земеделието отне повече от месец, за да направи първата си значителна стъпка в закупуването на излишък от плодове и зеленчуци - въпреки многократните искания.

"Това е разочароващо", заявил Ники Фрид- комисар по земеделието във Флорида. Фрид, който е демократ и пред голяма част от делегация на Конгреса във Флорида, помоли министъра на земеделието Сони Пардю да използва широките си правомощия и финансиране преди почти месец, за да накара още фермери във Флорида да се присъединят към федералните програми за закупуване и разпространение на храни, тъй като пазарът на хранителни услуги се срива. "За съжаление USDA не направи нищо [миналата седмица]."

Том Уилсак, който беше министър на земеделието в администрацията на Обама, каза: „Това не е недостиг на храна, а храната е на едно място, а търсенето е на друго място и те не могат да свържат точките. Трябва да галванизирате хората. "

Изминаха шест седмици, откакто президентът Доналд Тръмп и Центровете за контрол и превенция на заболяванията призоваха американците да избягват ресторантите като част от националните си насоки за социално разстояние, за да забавят разпространението на Covid-19- ход, който незабавно намали търсенето на милиони фунтове храна, предназначена за за професионални кухни в цялата страна.

Само на 50 мили от дома на Тръмп в Мар-а-Лаго- Флорида, производителите, повечето от продуктите на които бяха за вериги ресторанти, се изправиха пред непосредствена криза: намиране на клиенти за излишни култури или оране на полетата, за да се избегне привличането на вредители.

Образите на фермери, които убиват домати, трупат тикви, заравят лук и изливат мляко, шокира много американци, които все още се страхуват от недостиг на доставки. В същото време хората, които наскоро загубиха работата си, се наредиха на километрични опашки в някои хранителни банки, повдигайки въпроси защо нямаше координиран отговор на федерално ниво, за да получат излишък от нетрайна храна за повече хора в нужда, дори когато стокови групи, държавни лидери и законодатели многократно призоваваха Министерството на земеделието да се намеси.

Търсенето на хранителни банки нарасна средно със 70%, според Feeding America, която представлява около 200 от най-големите хранителни банки в цялата страна. По оценки на групата, 40% от обслужваните лица са нови в тази система.

В средата на април Министерството на земеделието на САЩ обяви дългоочакваната програма за помощ в размер на 19 милиарда долара, която отпусна 3 милиарда долара за закупуване на излишна храна, която ще покрие значително увеличение на покупките на прясна храна, както и на млечни и месни продукти. Но федералните служители прогнозираха, че ще отнеме по-голямата част от месеца, преди тази храна да бъде опакована и изпратена до хранителни банки и други нуждаещи се с нестопанска цел. В този момент ще е твърде късно за много производители на продукция, които видяли огромно падане на търсенето спрямо пика на своя сезон.

„Докато това се случи, това няма да помогне на Флорида“, казва Бретан Лий-фермерка на боровинки и изпълнителен директор на Асоциацията на боровинките във Флорида. Цените ще са примерно половината от това, което са били миналага година по това време- казала тя.

Министерството на селското стопанство заявило, че то оперативно е отреагирало на кризата.

"USDA се стреми да увеличи нашите услуги и гъвкавост, за да гарантира, че децата и други хора, които се нуждаят от храна, могат да я получат по време на тази коронавирусна епидемия", заяви секретарят на Сони Пардю в изявление пред POLITICO.""Труден момент е за много американци, но е обнадеждаващо, когато президентът Тръмп и нашите американски колеги подхождат към предизвикателствата, пред които сме изправени, за да сме сигурни, че децата и гладните ще се хранят."

Чиновници  от департамента отклонили молбите да се обсъди подхода на правителството към борбата с излишната бързоразваляща се храна. Прес-секретарят отбелязал, че департамента ежегодно разпределя около 2 млрд. дол. на селскостопанска продукция за училища, продоволственни банки, племенни организации и други организации. Този брой се удвои до 4 милиарда долара миналата година, когато USDA купи повече стоки, за да помогне на компенсиращите земеделските производители, засегнати от търговската война.

Коронавирусната катастрофа обаче разкри колко обвързана в бюрократичната лента може да бъде Системата за пазаруване на стоки от Министерството на земеделието на САЩ. Този процес обикновено заема месеци от началото до края. А отделът исторически се фокусира върху закупуването на продукти, които могат да се съхраняват за дълъг период от време - например консервирани плодове, месо и сирена, поради което не се използва за преработка на притока на пресни продукти.

Внезапно падане на търсенето

През март, около седмица, след като по-голямата част от страната затвори ресторанти, събития и други заведения за обществено хранене, няколко производствени групи писаха до USDA, призовавайки ги да купуват бързоразвалящи се стоки, тъй като поне 1 милиард долара „застояват във веригите на доставки".

"Няма причина тези висококачествени, питателни храни, отглеждани от фермери, да се оставят в институции, за да изгният, когато има толкова много американски семейства, които изведнъж са изправени пред продоволствената сигурност", пише Perdue group. "Тези производители и компании вече даряват средства на хранителни банки и други нуждаещи се хора и ще продължат да го правят ... но те също са изправени пред собствените си икономически кризи."

Департаментът не направил никакви нови покупки в отговор на тази молба, съгласно данни на USDA records. Пардю още не е отговорил на това писмо.

Затварянето на ресторанти, круизни кораби, хотели и училища може да е от решаващо значение за спиране на разпространението на вируса, но бързо се превърна в катастрофа за хранителната система. Секторът на хранителните услуги представлява около половината от изразходваните долари за храна и една четвърт от консумираната храна в страната. Около 40% от свежата храна в страната отива за хранителни услуги, тъй като потребителите все повече предпочитат да ядат зеленчуци, ако някой друг ги готви.

Рязък спад в търсенето остави на много производители нищо друго, освен да изхвърлят излишната храна или да ги оставят на нивите, защото разходите за събиране, опаковане и съхранение на реколтата само ще ги вкарат в ямата. Някои, с повече ресурси в ръце, сами поеха разходите за събиране на реколтата и даряването на храна, но сърцераздирателната реалност е, че културите са оставени в безпрецедентен мащаб.

Няколко щата, включително Флорида и Калифорния, създадоха онлайн центрове за обмен на информация, за да се опитат да съпоставят излишната храна с нуждите на своя район, но големи количества излишна храна често не могат да бъдат усвоени само от местните хранителни банки, което прави националното разпространение важно за равномерно изхвърляне.

Пол Алън- съсобственик на RC Hatton Farms, в момента ора стотици декари зеле - процес, който раздробява културите в почвата, защото просто няма пазар за това. Това е сърцераздирателна гледка, но зелето, което той отглежда, обикновено се използва за саламура в ресторанти вериги като KFC. По оценки на Алън, той е оставил на полетох около 8 милиона фунта зеле и 4,5 милиона фунта зелен фасул.

“Ние сме разорени - казал Алън. Неговата компания вече е дала стотици хиляди фунта зеленчуци в продоволственни банки. Компанията също изпратила контейнери с храна на Бахамските острови и платила разходите за реколтата, за да се случи това.

Сега, казва Алън, той трябва да реши колко от културите му е най-добре да останат недокоснати, без да знае кога по-голямата част от клиентската му база ще може да се отвори отново за бизнес"Продължавам да нося нови загуби?", каза той, отбелязвайки, че зеленчукопроизводителите вече са изхарчили няколко хиляди долара на декар преди реколтата. “Но ако аз престана да отглеждам продоволствие за нашата страна, това ще е още по-голям проблем.”....=>

Ссылка:
https://www.politico.com/news/2020/04/26/food-banks-coronavirus-agriculture-usda-207215
#сша #сверхдержава #стабильность #продовольствие #кризис #этастрана #карты #american_dream



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660517
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031