Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2020 16:30 - "Ню Йорк Таймс" за ролята на руския олигархат в коронавирусната афера
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От редакцията на РП: На 7 май 2020 г. в един от водещите американски вестници «New York Times» излезе интересна статия от Антон Трояновски (Anton Troianovski) със заглавие «As Local Health Systems Buckle, Russia’s Oligarchs Take Charge» (https://www.nytimes.com/2020/05/07/world/europe/oligarchs-russia-coronavirus.html)(«С разпадането на местната здравна система руските олигарси поемат отговорност» — превод oт англ. РП).

В тази статия се привеждат факти и подробности от участието на руските олигарси в коронавирусната афера (https://work-way.com/blog/2020/04/01/bolshaya-koronavirusnaya-afyora/)  и даже не просто участие.

Олигарсите са «централна фигура в националните отговорни действия на пандемията» — твърди «New York Times».

Именно руските олигарси станаха инициатори на провеждането в Русия на глобалната заблуда на народа името «борба с епидемията от коронавируса» и въвеждане в страната на «режим на самоизолация», поставяйки под домашен арест всички трудещи се в страните. Те изискват от губернаторите въвеждането на най-строгите и твърди карантинни мерки, дават им директни указания как да се ограничат нашите права и свободи. А на места самите те ръководят провеждането на „антиепидемиологични“ мерки: организират наблюдение на хората, осигуряват на държавните структури, участващи в този бизнес, необходимото оборудване и софтуер и т.н.

Как тук да не си спомним забележителното определение на Георги Димитров: «Фашизмът — това е власт на самия финансов капитал»! Днес в Русия ние виждаме именно това – как финансовия капитал (олигархата) взема функциите на държавата и непосредствено осъществява своята власт над целия наш народ.

Едно време именно германския монополистичен капитал (Круп, Тисен, Сименс, Манесман, и др.) доведоха до властта Хитлер. Именно в класовите интереси на тези дейци и магнати новопоявилия се «фюрер на немската нация» започнал световна война за завоюване за Германия на световно господство. Милиони животи заплатили за печалбите на стопаните на германските концерни народите в Европа и СССР.

Днес в Русия, във връзка с дълбоката световна икономическа криза, ние наблюдаваме същия процес — стремеж на финансовия капитал (олигархията) да осъществява своята открита терористична диктатура. На олигархията и прези буржоазната демокрация, даже най-жалката и изрязана от всички страни, каквато ние имахме до неотдавна у нас в Русия. Те се стремят към още по-големи печалби и мечтаят да затворят нашите работници в трудови концентрационни лагери, където ще могат да заставят милиони хора да се трудят за къшей хляб. Олигарсите не желаят да носят издръжките на икономическата криза, възникнала в това число и по тяхна вина, и се стремят да я прехвърлят на плещите на трудещите се в Русия. Отлично еазбирайки, че народа ще започне да се възмущава от от този произвол, собствениците на големите руски монополи смятат да лишат обикновените граждани на нашата страна от всички права и свободи, и така да удавят революционното възмущение на пролетарските и трудещи се маси и да укрепят своето политическо господство. (Подробно за това виж в статията на РП «Какво става» (https://work-way.com/blog/2020/04/14/chto-proishodit/).

За да изпълни тези мечти, за да ги превърне в тъжна реалност на нашите дни, е призована коронавирусната измама, същността на която RP пише например в статията „Голямата коронавирусна измама“ (https://work-way.com/blog/2020/04/01/bolshaya-koronavirusnaya-afyora/)и други.

И така, пълния превод на статията от «New York Times» (превод от английски и отделяне в текста от статията – РП) с комментари от РП.

***

С разпадането на местната здравна система руските олигарси поемат отговорност

Растящата роля на бизнес-магнатите в борбата с коронавируса подчертават слабостта на държавния апарат, построен от президента В. В. Путин. (Честно признание, благодарим! «Борбата с епидемията от коронавируса» и особенно «режимът на самоизолация» добре показали, че това е истина. Властта на олигарсите и техните чиновници се държат в Русия на «честна дума», но техните указания народа откровено саботира. А и чиновниците, особено низшите въобще не се стремяха да изпълнят разпорежданията на висшестоящето началство, изискващо строг домашен арест на трудещите се в страната. – прим РП.)

Поради факта, че през пролетта на тази година в Русия набираше обороти пандемията от коронавируса, стоманения милиардер-магнат Алексей Мордашов извикал 4 регионални губернатора и ги призовал да затоврят градовете, в които той работи. (Или попросто им заповядал да затоврят градовете, лишавайки така жителите на тези градове (и не само!) от права да се предвижват по своята страна. Губернаторите, протежета на Мордашов и неговите верни слуги, естествено, веднага изпълнили заповедта на своя стопанин. — прим. РП.)

За Андрей Гуриев- наследникът на империята на торовете, било още по-леко да ограничи пътуванията в двата арктически градове с население 80 хил. човека, в които той управлява мини добиващи фосфати. Неговата компания владее летището и местните ски курорти, които привличат туристи.

«Ние ги закрихме» — говори Гуриев. «Това беше наше лично решение».

(Тук е още по-интересно. Тук самия милиардер пряко е взел функциите на държавната власт и със свое еднолично решение отнел демократичните права и свободи у минимум 80 хил. човека, считайки ги за свои роби, с които може напълно да се разпорежда. — прим. РП)

Влиянието на руските магнати, известни като олигарси, отслабнало в началото на този век, когато президента В. В. Путин консолидирал властта, превръщайки ги от враждуващи кланове във фантастично богати семейства, зависещи от доброжелателността на Кремъл. (Тук автора явно лъже, с идването на Путин властта на руските милиардери нарасна стократно. Те се превърнаха в олигарси, защото олигархията е срастване на финансовия капитал с държавата. Путин — първоначално им е протеже и верен слуга, за което с открит текст говорил един от руските милиардери О. Дерипаска в своето «феноменално» интервю. — прим. РП.)

Сега коронавирусната криза поставя ново решаващо изпитание за тях - да преодолеят най-голямата икономическа заплаха през последните десетилетия, като доведе до огромен тест за държавата, която прави възможно тяхното богатство(Обърнете внимание на казаното за „икономическата заплаха“, а не за някакъв природен катаклизъм, с който се е сблъсквал големият капитал, а след него и цялата руска икономика. Тази «икономическа заплаха», всъщност е световната икономическа криза. За «епидемия» няма и дума! И тук авторът на статията декларира, че тази „икономическа заплаха“, т.е. икономическата криза ще удари силно върху буржоазната държава, която предвижда гигантските печалби на руските милиардери. Какви са тези удари? Това е не само рязко изпразнената държавна хазна, но и революционен натиск на работници и трудещи се, възмутени от влошаването на материалното си положение и именно този удар трябва да издържи руската буржоазна държава според руските олигарси и техните колеги от САЩ— прим. РП)

И така олигарсите, с милиони работници и много руски градове в зависимост от техните предприятия, се превърнаха в централни фигури в националния отговор на пандемията. (Това не ние, това заявява централно СМИ в САЩ — вестник New York Times, че именно руските олигарси и техните комерчески интереси са станали главна причина за развятата от руските власти «борба с епидемията» и «режима на самоизоляция», те и се явяват централно звено и заявител на цялата тази коронавирусна афера. При това, както ще бъде показано на фактите по-долу в статията, приемат в нея най-активно участие. — прим. РП.)

В Русия са регистрирани над 177 000 случаи на коронавирус и над 1600 починали. Примерно половината от случаите се намират в Москва, което позволява да се предположи, че останалата част от страната още се намира на ранни стадии на пандемията.

В условия, когато местните системи на здравеопазване са отслабени, много олигарси насочват милиони долари собствени средства, а така също логистични и закупуващи възможности на своите компании на борба с разпространението на болестта, призовавайки при това бавно действащите регионални власти да действат по-решително(Не призовават видимо, а изискват — така трябва да бъде казано честно! Авторът на статията, стоейки на страната на буржоазията, се стреми да смегчи подлостта на своите съратници по класа. Но стопанина няма да «призове» слугата да направи това лили онова, той просто ще заповяда това да се направи — други отношения между стопани и слуги няма. Тук е важно да разберем какво точно изисква руската олигархия, финансовият капитал от президента и губернаторите, а след тях и от целия държавен апарат на Руската федерация, да „действат по-решително“ при минимизиране на правата и свободите на руските граждани. Именно олигархията инициира унищожаването на буржоазната демокрация в страната и преминаването към фашизъм, тъй като само фашизмът, само откритата терористична диктатура може да им осигури допълнителни печалби, а липсата на демократични свободи сред руския народ може да помогне за защитата на властта и имуществото им от посегателствата на революционния народ.— прим. РП.)

В същото време те разкриват слабостите на руската държава, както и доколко системата за управление на Путин все още се основава на неформални съюзи на влиятелни бизнес магнати. Натрупаното от олигарсите богатство им позволява да оцелеят от пандемията - за разлика от парализирания руски малък и среден бизнес, което означава, че влиянието им ще нараства през следващите години.  (Т.е. пряка и открита диктатура на олигарсите (финансовия капитал) или, иначе казано, фашизмът само ще се усилва! — прим. РП)

„Работим в интерес на онези хора, които не са достигнали до мерките на държавата“, казва Людмила Гусева, която участва в прилагането на част от помощта за стоманения гигант на г-н Мордашов -"Северстал", във връзка с коронавируса.

(Интересно, до кого «не са дошли мерките на държавата»? Може би до работниците в «Северстал», където царь и бог е Мордашов? Той възнамерява ли да „зарадва“ работниците и техните семейства с „карантинни“ мерки, като казарма, за която се твърди, че са въведени в техните интереси, на работниците? Ние такива лъжи вече чухме не един път, когато изгодата за капиталистите се прикрива от техните лакеи уж в интерес на работниците. Само че на работниците е нужна свобода, истински демократични и трудови права, и не фалшива грижа от олигарсите, която подло се прикрива с неукротима жажда за обогатяване, присвояване на незаплатен труд от работниците. — прим. РП.)

Металният магнат Олег Дерипаска, пострадал от американските санкции в 2018 година, плаща строителството в Сибир на три центъра по лечение на коронавируса със 160 легла ( общо взето). Близкият съратник на Путин Генадий Тимченко, също намиращ се под санкции, заявил, че ще даде около 17 милиона долара за поддръжка на благотворителни организации, свързани с коронавируса и закупуване на апарати ИВЛ (апарати за изкуствено дишане), компютърни томографи и средства за индивидуална защита за руските болници.

Владимир Потанин, считан за най-богатия човек в Русия и неговия гигант «Норникель» отделили около 150 милиона долар на борба с коронавируса.

(И защо интересно, така се расщедрили? Отпуснати от техните трилиони рубли (милиарди долари), няколко милиона крадени от работниците за три десетилетия капитализъм в Русия, въпреки че са готови да се удавят за една копейка. Има само едно обяснение: за капиталистите парите винаги са капитал и това изисква непрекъснат оборот, „работа“, т.е. растежът на нов допълнителен капитал върху него. И ако капиталистите харчат пари, това означава, че инвестират в друг „бизнес“, те очакват да получат много повече от тези разходи, отколкото са инвестирали. Тоест, олигархията възприема цялата тази „корнавирусна епидемия“ като вид финансова операция, ефективна инвестиция на капитал, която ще се върне многократно. Как? С рязко падане на стойността на работната сила във вид на колосален ръст на безработица. (https://work-way.com/blog/2020/04/14/chto-proishodit/)— прим. РП)

И в края на март - началото на април, когато Путин реши да не се намесва в борбата срещу пандемията, Мордашов помогна за проектирането на изолацията на Череповец-град с население от над 300 000 души, където в "Северстал" и разпръснатият му металургичен завод работят един от четирима души в трудоспособна възраст(Е, Путин, да речем, по никакъв начин не се е отстранил от „борбата срещу епидемията“, но активно участва в нея - дава указания на регионалните власти какво и как да правят. Просто буржоазните медии започнаха по-малко да отразяват дейността му, очевидно, за да му запазят някакъв „рейтинг“ и да се опитат да го реабилитират в очите на руското население.Ето защо медиите постоянно подчертават, че уж „режимите на самоизолация” и формите на тяхното прилагане са дело на управляващите, които трябва да бъдат отговорни към хората, ако нещо се случи. А Президента на РФ при това остава чист, за нищо не е виновен. Да, само че хора не са глупави, те разбират основното - местните власти няма да направят крачка без инструкции от Москва. Та нали самия президент ги е назначавал, отменяйки преди много години изборите за губернатори.

Тук в цитата има още една важна информация, любезно предадена ни от New York Times, че градовете с една индустрия, напълно зависими от функционирането на индустриалните предприятия, цялата „борба срещу епидемията“ и създаването на „карантина“ се ръководи от олигарсите - собствениците на тези предприятия. Те планират всички действия в рамките на тази «борба» и контролират техните изпълнения. – прим. РП)

Мордашов казал на губернаторите на регионите, че те трябва «по-бързо да организират ограничителните мерки» и предложил помощ от своята компания, казал Александър Шевелев- изпълнителен директор на «Северстал». ("Колкото е възможно по-скоро", защото "фитила е подпален", печалбите се губят всеки ден и те трябва да бъдат компенсирани от бруталната експлоатация на работниците в "Северстал" и кражбите на техните семейства по всякакъв начин и това трябва да бъде осигурено чрез "борбата срещу епидемията". — прим. РП)

«Северстал» предоставил на полицията респиратори и доставил мобилни карантинни контролно-пропусквателни пунктове. Сътрудници в компанията били привлечени към участие в патрулирането заедно с полицията. Инженери-програмисти разработили услуга, позволяваща в града да се контролира съблюдаването на карантината. Според администрацията на "Северстал" компанията закупила 20 вентилатора за градските болници и отпуснала корпоративни жилища, за да изолира всички пристигащи в града. (Това е всъщност цялата „карантина“, този домашен арест на работнически семейства и цялата „борба с епидемията“, се осигурява от организационната и финансова сила на капиталистическия монопол. Терорът, установен в Череповец, е преди всичко нейно дело.– прим. РП)

Ограничените мерки на Кремъл по оказване на помощ малко помагат на безработните, предизвиквайки растящо недоволство. Но в Череповец «Северстал» провела собствена кампанию по оказване на екстрена помощ. Компанията заяви, че ще предостави ваучери за хранителни стоки на стойност 80 долара на член на семейството на жителите, загубили доходи поради кризата.. Минималната заработена заплата в Русия е около 160 долара на месец.

«Ние носим отговорност за социалната стабилност на регионите, където присъстваме» — казал Шевелев.

(Звучи красиво, но само че с такива обещания хората „хапваха“ през годините на капитализма в изобилие. Необходимо е да се докладва какво вече е направено, а не какво ще бъде някога и дали изобщо ще се знае. Всъщност знае се че тези обещания ръководството на «Северстал» да изпълни не възнамерява. Това е просто лъжа за успокоение на работническите маси в гр. Череповец. Защото много по-добре е да се вдигнат заплатите на хората, отколкото да се правят такива непонятни плащания. Но заплатите на работниците в «Северстал» да вдига никой няма да направи. Защото цялата тази «карантина» с нейната «епидемия»  в създадена за друго- за да намали заплатите и увеличи печалбите на Мордашов и компания». (https://work-way.com/blog/2020/04/14/chto-proishodit/)— прим РП.)

Тясното участие на олигарсите в борбата с коронавируса в Русия хвърля светлина на техния неписан контракт с Кремъл. (По-скоро, неявен, скрит, публично не афиширан, но все пак отдавна известен. — прим. РП) Пребиваването на милостта на Путин им помогна да извлекат огромни ползи от огромното природно богатство на Русия. Независимо от многогодишните санкции и икономическата стагнация, Русия все още има 99 милиардера, по данни на Forbes, пето място сред страните. (Това означава, че грабежа в Русия на работници и трудещо се население е организирано много добре. Дере се последна кожа. — прим. РП)

Но се очаква също олигарсите да подкрепят по-мащабните проекти на Путин, както зимните олимпийски игри 2014 г. в Сочи. (Отново автора взема «честта на мундира» и не говори пряко за нещата. Не «да подкрепят», а да вземат повече! За това и се организират всички тези «мащабни проекти». — прим. РП)

Всъщност олигарсите, останали в Русия след пристигането на Путин, така тясно интегрираха дейността си с държавата, че понякога ги наричат ​​не частни предприемачи, а ръководители на звена на по-голямо предприятие — «Корпорация Русия». (Добре казано! Това именно е което се нарича вече не просто олигархия, а фашизъм — «власт на самия финансов капитал» (виж определението за «фашизъм» дадено от Г. Димитров). Руските милиардери НЕПОСРЕДСТВЕНО вземат функциите на държавата – апаратът за насилие и потискане на експлоатираните. — прим. РП)

През изминалите години западни служители обвиняваха някои олигарси, че са протегнали ръка за помощ, за да се намесят в избори и да спонсорират военни авантюри в чужбина, играейки ролята на сянка на държавата. Днес насъщната необходимост е да се контролира вируса. («New York Times» напълно подтвърждава със своите признания това, което говори РП (https://work-way.com/blog/2020/04/14/chto-proishodit/). «Епидемията» и «борбата» с нея в Русия е напълно изгодна на руския олигархат, капиталистическите монополии, измислена от тях и провеждана от тях за свои интереси. И войните, които води Руската федерация извън страната, са империалистически войни, за преразпределение на пазари, суровини и работна ръка. Те се провеждат от руската държава по поръчка и в класовите интереси на руските монополи, желаещи да получат по-големи печалби, отколкото сега. — прим РП)

През март собствениците на Алфа-Банк- голяма руска частна банка, пожертвали 13 милиона долара на борба с пандемията. Парите са изпратени не в благотворителна организация, а директно в коронавирусната група при правителството на Руската федерация. (По-скоро за подкупи за чиновниците. За да може по-активно да «работят», държейки хората под домашен арест. Защото днес те са на конвейра изобразени като коронавирусни болни. — прим. РП)

«В Русия бизнес-сообществото на особено крупния бизнес — традиционо изпълнява по-големи социални функции, в сравнение на Запад» — казал Владимир Верхошинский- генерален директор на Алфа-Банк. (Не толкова бизнеса, колкото буржоазната държава РФ. Но за факта, че все още имаме някакви социални гаранции за трудещите се в Русия, явно не трябва да благодарим на „големия бизнес“, който с радост би се отървал от тях и не на руската буржоазна държава, която би отхвърлила с голяма радост от шията си всички социални задължения към народа на Русия, а на СССР и нашите големи революционни деди и прадеди, които показаха и доказаха, че държавите наистина може да е социална и че тази държава е само пролетарската държава, държавата на диктатура на пролетариата. – прим. РП.)

Но много ръководители стигнаха до извода, че даренията не са достатъчни, което подчертава слабата здравна система на страната и хвърля неумолима светлина върху мудния отговор на руското правителство. На 14 март, когато руските служители все още омаловажаваха заплахата от коронавирус, Дерипаска призова правителството да затвори границите си и да въведе 60-дневна карантина. След това минаха повече от две седмици, преди да влезе в сила частичната карантина в цялата страна. (Ето и вече е наречено конкретното лице, което поизкало от руската буржоазна власт да отхвърли последните остатъци от буржоазна демокрация, да се отменят всички демократични права и свободи и да се осигури пълен домашен арест за всички граждани на страната. Това е г-н  Дерипаска, видимо най-инициативния и нагъл от всички руски олигарси. Указан е и срока на действие на «режима на самоизолация», трябва да предположим минимален — 2 месеца. А правителството на РФ, ако се вярва на «New York Times», не е искало да разиграва тази коронавирусна афера, отлично разбирайки, че то может рязко да увеличи революциоността на трудещите се маси и да удари по буржоазната власт. — прим. РП).

В изолираният арктически град Норилск, «Норникель» на Потанин взел инициативата в свои ръце(Инициатива на провеждане на коронавирусна афера (https://work-way.com/blog/2020/04/01/bolshaya-koronavirusnaya-afyora/). — прим. РП) Той закупил хиляди тестове за коронавирус, милиони маски и 46 апарата ИВЛ за регионите, където се осъществява неговата дейност. (И успешно продал езии маски на населението на многократно завишена цена! – прим. РП) Той прекратил вземането на наеми от десетки предприятия и увеличил пропускателната способност на Интернет мрежата, която той предоставя на операторите на мрежова връзка, обслужващи града, където живеят 180 000 човека.

«Трябва да избавим правителството от известно главоболие» — казал Потанин във вестник «Комсомолска правда». (Не правилството, а себе си, своя собствен задник е нужно да защити Потанин. Защото народа може и да не послуша и да не иска да стои под домашен арест, а не да иска права. Какво може да направи тогава Потанин, абсолютно зависещ от своите собствени работници, които и създават със своя труд гигантските печалби? Нищо просото да ги убере. Ако успее. — прим. РП)

Една от причините, по които олигарсите играят централна роля в отговора на Русия на пандемията, се заключава в това, че около 10 процента от населението живее в такива отдални «моноградове», като Норилск, където доминира един работодател или отрасъл. Те също участват в някои големи, отдалечени строителни обекти, които се превърнаха в една от най-големите огнищни точки в страната. (Ако е възможно да се измисли „епидемията“ и да се превърне коронавирусната измама през медиите, тогава очертаването на колко „пациенти“ са необходими и къде е особено необходимо за затваряне на хора в трудовите лагери, не е трудно. — прим. РП)

Например, над 1900 човека са получили положителен тест на коронавирус в арктическото село Белокаменка, където енергетичния гигант «Новатек» строи база за добив на сгъстен природен газ, където хиляди работници живеят в тесни бараки. (За което говорихме по-горе! Как да не «видиш» ковидни болни, когато сам бог е казал? – прим. РП).

Председателят на борда на "Новатек", милиардерът Леонид Михелсън, известен играч на световната арт сцена, не предприе никакви мерки по време на пандемията и компанията му не отговори на искането за коментар.

В арктическите еднопромишлени градове Кировск и Апатити, Гуриев-торовият магнат, се опита да предотврати огнището на вируса, когато коронавируса бе открит при човек, дошъл от Куба през март в резултат на тест. Гуриев изпратил самолет на компанията на 1600 км, за да вземе 100 теста и специалист и ги изпратил в Aпатит, за да направи тест на всеки, който имал контакт с пациента. (Може да се просълзите от такава «грижа», ако не разберете, че цялата тази коронавирусна афера носи огромни печалби на олигархата. — прим. РП)

Компанията на Гуриев «ФосАгро» също съобщила, че е закупила автомобили за бърза помощ, апарати за обдишване и средства за индивидуална защита за медицинските работници. В някои случаи, според Гуриев, публичният сектор не може да действа с необходимата скорост - „за тях това е бюрократичен процес“.

«Ние приемаме решение тук, често това е мое лично решение» — казал Гуриев. «Лично аз се занимавам с покупката на тестове. Лично аз участвах в личните предпазни средства и лично аз участвах в апаратите за обдишване, защото всичко това трябваше да се направи вчера».

(«Лично аз» защото, лично на Гуриев се пече задника. И така бяга с тази «епидемия», като опарен. На Гуриеви им трябва фашизъм заради свръхпечалбите, при това на всяка цена. Иначе те на световния пазар просто ще бъдат изядени от чуждестранните олигарси, които са по-нагли, цинични и разтропани. Конкурентна борба, нищо не можеш да направиш!

Но нас за гуриевци и мордашовци не ни е жал. Работната класа и нейните интереси са важни за нас, борбата за които се основава на съществуването на най-широките буржоазно-демократични свободи сред работниците и трудещите се в Русия. Имат ли свободи у нашите работници, ще има и надежда на освобождаване от експлоатация и гнета на капитала. А ако не отстоим своите права и свободи, то все повече ще ни е болно да гледаме децата си в очите. — прим. РП)

Anton Troianovski

«New York Times», May 7, 2020




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658706
Постинги: 2344
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031