Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06 10:50 - За "упрявляемите" епидемии
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове:
-1Критични забележки могат да бъдат получени по статиите на РП за „борбата“ на фашистите с „коронавирусната епидемия“. Някои от тях, очевидно си мислят, че когато възникнат реални епидемии, буржоазията ще бъде принудена наистина да се бори с тях, т.е. спасявайки се, тя неволно ще защити и спаси работещите в своите страни.

Има логика. Първо- ако голяма част от робите се разболеят, то те ще са нетрудоспособни, физически неспособни да приносят на капиталистите печалби. Ако част от робите умрат, резервната армия от безработни ще намалее, което донякъде ще усложни намаляването на заплатите на работниците и няма да позволи на капиталистите бързо да мобилизират работниците в моменти на известно възстановяване на производството.

Вторo- eпидемиятa так или иначе ще засегне богатите слоеве от населението. Тези слоеве няма да могат да се скрият надеждно от епидемията, освен ако бързо не напуснат инфекциозната зона отивайки на безопасни места. Но първо- може да няма дори и подходящи места в мащабната епидемия и второ- в този случай капиталистите, техните най-близки държавни и управленски служители ще загубят контрол над производството и обществото и ще рискуват да загубят изключителното си положение и в двете

Така могат да твърдят нашите критици.

Но е вредно да се измерва новото състояние на нещата със старата мярка, т.е. безсмислено и механично е да се позоваваме на работата на Енгелс за положението на работниците в Англия и Германия. Опасно e при оценкa нa текущите събития може да изпуснем тятхното развитие и постоянно изменение. Това, което е било невяроятно вчера, става обикновено дело днес. Епидемията ще се счита за грешка само като естествено явление, при което основните обстоятелства и движещи сили са биологични и географски фактори, като свойствата на микробите и условията на околната среда. Такава грешка ще е и ако считаме епидемиите, като стихийни явления, в които човек може да влияе само на последствията, оставяйки в недостъпност на причините и хода. Такива възгледи на епидемията се явяват остарели не само в медико-санитарен и научен смисъл, но и в политически.

Днес буржоазията напълно може да управлява епидемиите, използвайки ги като оръжие в класовата борба. Съвременните средства и методи на борба с епидемиите позволяват това. В края на краищата такива средства са "двустранни", като ракети: те могат да донесат най-големи ползи и могат да доведат до най-големи бедствия, в зависимост от това в каквa класa са тези средства.

Всяка епидемия има три главни съставляващи: източник на зараза, механизъм на разпространение инфекции и възприемчивост на населението към тези инфекции. Тези съставляващи са единни и взаимосвързани. Може ли днешното правителство на развита капиталистическа страна да влияе на тези съставляващи на епидемиите?

Трябва да признаем, че може.

В състояние ли е властта на такава страна бързо да ликвидира или локализира източника на заразата? Да, в състояние е ако е изгодно на финансовия капитал или му се налага по политически съображения към даден момент. Такава ликвидация или локализация струва скъпо и това е истина. Но когато епидемиите заплашват с милиарди загуби, никой няма да помисли колко милиони ще струва локализацията на източника на инфекция. Още повече всички тези милиони ще бъдат прехвърлени на плещите на работници и трудещи се.

Има и обратно положение, когато е нужно да се потисне мощна стачка или възстание и да се проведе за това «ограничена» епидемия в един или друг район. Технически няма специални проблеми, ако сте подготвили държавни органи, средства за борба и хазната. Въпреки че всяка такава група финансов капитал ще разполага с достатъчно средства за подобна „местна” епидемия, ние говорим за десетки или стотици милиони. А такива пари за олигархията са малко пари. С такава „локална“ епидемия техниката и организацията на съвременна развита държава ни позволяват да запазим епидемичния процес в границите на желания регион, а също и да регулираме неговия ход и резултатите в този регион. Това означава, че епидемията става управляема.

Тук могат да възразят, че това касае само отделни епидемии, такива като тиф, туляремия, треска. А как е с холера, чума, които могат да се предават чрез почва и вода? Как е с грипа и ОРЗ, които въообще се предават чрез необятна въздушна обложка? Може ли да говорим за локализация и управление на такива инфекции? Да отнемем горния слой почва? Да спираме реки и подземни води? Да улавляваме и дезинфицираме въздуха над цели страни?

Не, зa това са достатъчни полицейски мерки- да се огради района с източника на заразата и да се въведе там карантина. След това да се премине към въздействие на механизма на разпространение на инфекциите и на възприечивостта към тях от  населението. И тук за буржоазията се откриват широки възможности за терор и принуда.

Но преди всичко трябва да развеем мита за това, че олигархията и нейните висши управленци е необходимо постоянно да се намираме  своите предприятия и учреждения. По време на епидемия, особено ако тя е организирана и използвана срещу работническата класа, не трябва да се намират специфични финансови магнати, президенти и министри в столици и индустриални центрове. Още повече, тузовте на капитала и без епидемии живеят там, където считат за нужно. За да контролират управлението на своите предприятия и банки, те имат интернет, специални комуникации и т.н. Напълно може да се контролират «Роснефть», стоейки в Исландия, а «Нафтогаз Украини»  — стоейки в Тиролските Алпи. Частен, но важен въпрос е в това, на кого принадлежат тези технически средства, чрез които върви такъв контрол. Например, част от спътниците, защитаващи линиите и сървърните възли на специални връзки принадлежат на NASA или Европейската космическа агенция. А кой е стопанин на тези агенции? Правителствата на САЩ, Германия, Франция, Англия. А кой определя политиката на тези правителства и ги назначава? Най-силните групи на световния финансов капитал. Видимите върхушки на тези групи — това са крупните банки и главните кантори на корпорациите. Собствениците на тези банки и корпорации, пряко или чрез редица междинни връзки, чрез фирми, правителства и техните представители контролират цели индустрии и дори големи части от националната икономика на полуколониални и зависими страни.

Втори въпрос. Всеки който представлява тези стопани по места трябва ли да провежда тяхната воля, да приема конкретни решения? Да, трябва. За целта съществува обширен слой от държавни и „частни“ мениджъри на средно и горно ниво. Те живеят, по принцип на места, на които могат да изпитват на себе си цялата вреда от една или друга епидемия. Ще изпълняват ли те в такива условия волята на стопаните, стоящи далеч в планини или на тропически острови?

За отговора е нужно да се изясни, къде и как те получават заплата, %, премии, надбавки и други привилегии. Те могат да получават всичко това на място, а могат част да получават зад граница във вид на пари, акции, недвижимост, отдих и т.н. Но в крайна сметка мениджърите могат да получат всичко това само с разрешението на онези собственици, които живеят далеч и които, може би, тези мениджъри никога не са виждали. Но те добре чувстват на своя гръб невидимата ръка на своите стопани, от които зависи целия материален живот. За това „усещане“ не е необходимо тези собственици да живеят в близост до предприятия, организации и онези места, където живеят служителите.

Ще могат ли най-големите капиталисти и прилежащите към тях висши слоеве да организират местни дейности по такъв начин, че да защитят необходимия обслужващ персонал и част от работниците от епидемии? Да напълно. Тук новия фашизъм ще въздейство на всички три съставящи епидемиите. Правителствата, както и частните корпоративни сили на корпорации, безмилостно ще изолират заразени райони и неограничено да ги обезвреждат. Правителствата и корпорациите вече показаха, че са в състояние да спрат всички видове физическа комуникация на хората в мащаба на цели региони, страни и групи държави. По-нататък тези методи могат само да се усилят и изострят.

По отношение на разпространението на инфекции чрез вода и особено във въздуха, първо- замърсената вода и въздух могат да бъдат почистени и достъпни „от купони“ на известен кръг хора. Второ- този известен кръг лица може да се защитят в группов и индивидуален порядък. Но основното тук е, че буржоазията селективно и целенасочено влияе на третия компонент на епидемията- податливостта на населението към конкретна инфекция. Например, при същия грип, малария или холера, жилищните и индустриалните зони могат да бъдат разделени на условно „чисти“ и условно „мръсни“. «Чистыми» объявляются те районы, где по преимуществу живут состоятельные слои, управленцы, высшая и средняя обслуга, часть силовых органов, ведущие брехуны и т.д. В тези райони се провежда валиден комплекс от антиепидемични мерки, цялостна обработка на водата, почистване и дезактивация на почвата, както и пълна ваксинация на населението. По този начин тези области, по един или друг начин, са изолирани от източника на инфекция, предаването на инфекция е трудно за тях и най-важното - имунитетът на населението срещу инфекциозно заболяване рязко се увеличава.

В такива условия мениджърите и персоналът са оборудвани с ваксинации, чиста вода, витамини, качествена храна, лекарства, лични предпазни средства и стационарни мерки за защита от инфекции (санитарни брави в сгради, системи за пречистване на вода, UV дезинфекция и филтриране на въздуха в помещения, периодични системи за обработка аерозолите, които намаляват % на патогенните микроби и др.) получават възможност да действат в работни зони и в печеливши предприятия.

Teзи управленци и обслуга, очевидно ще получават някаква доплата. Но при епидемия подобно „доплащане“ от собствениците може да бъде истинска ваксинация за себе си и семейството, предпазни средства (напоени антимикробни дрехи, дрехи, респиратори, превантивни лекарства и др.), пасивни условия на живот, които предпазват от епидемията (добро жилище, курорт , достъп до чиста вода, близост до иглолистни гори, климатизация и климатизация, строга санитария и хигиена в частни детски градини и др.).

Да, осигуряването на такава епидемична чистота също че отнеме печалба от капиталистите. Но тази част е сравнително малка и не може да се сравни с печалбите, които капиталистите се надяват да получат с помощта на фашизма и епидемичните оръжия.

Що се отнася до работниците, тези мерки ще бъдат приложени към тях избирателно, превръщайки се в ръцете на буржоазията в средство за разделяне на работниците, в средство за потушаване на класовата борба, в средство за получаване на послушни роби. Така на работниците в епидемична обстановка може да се предложи животоспасяваща ваксинация, достъп до чиста вода и др. за тях и техните семейства - в замяна на редица условия, благоприятни за работодателя. Искаш да живееш и да съхраниш децата си от болести — съгласяй се на най-робски, лагерни условия.

Тук може да не се изисква намесата на държавата в захранването: разединените и уплашени работни маси в условията на истинска епидемия ще бъдат принудени да се предадат. И ако една епидемия в такива условия се превърне в биологично оръжие, тогава средствата за борба с епидемията се превръщат в нови средства за класовата борба на буржоазията с пролетариата.

Ясно е че навсякъде буржоазията ще може да използва епидемията против работниците, ограничавайки се до по-традиционни фашистски  методи. Ясно е също така, че капиталът ще избере най-подходящите патогени на болестта и онези форми на тяхното разпространение, които ще отговарят на ситуацията, мястото и времето като оръжия на биологичния им клас.

Днес имаме все по-малко основания да считаме, че всичко това казано е фантазия. Буржоазията в своето развитие към историческия край задължително ще отиде на всякакви безпрецедентни престъпления. Не можете да познаете какви конкретни престъпления срещу народите ще извърши утре и в близко бъдеще, но суровите закони на развитието на капитализма го водят да използва всички средства в борбата срещу революцията и следователно да използва епидемии и да ги управлява за собствени цели.

Тук не трябва да считаме, че буржоазията е толкова глупава и че първите и игри с заразните болести ще я загробят самата. Епидемиите няма да я съсипят, но могат да играят срещу нея само когато класовата борба на работниците и другите трудещи се се повиши. При това не е изключено, конкретен повод към революционен взрив може да стане някакво незначително събитие, свързано с епидемия.

Също така не е необходимо да се смята, че този кратък план обхваща подробностите за биологичната война на капитала срещу труда и дава конкретен сценарий за развитието на нашия живот през следващите месеци и години. Заслужава си да поговорим за подробностите отделно и животът е много по-богат и неочакван от най-добрите и правилни теории. Тук само се показва, че буржоазията има основания и възможности да отиде на биологична атака срещу работническата класа. От своя страна, пролетариата и останалите трудещи се за така възможност да имат в предвид и да я разглеждат, като една от новите форми на класова борба.

М. Иванов
Гласувай:
0
1Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 705854
Постинги: 1683
Коментари: 221
Гласове: 349
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30