Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2020 13:10 - За загубите на СССР във Великата Отечествена Война. Част 2
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Публикуваната на сайта на РП на 21.06.2020г. статия «За загубите на СССР във Великата Отечествена война» (https://work-way.com/blog/2020/06/21/o-poteryah-sssr-v-velikoj-otechestvennoj-vojne/) получи массов отклик у читателите. По принцип, разбира се, хората напълно разбраха и приеха неопровержимите аргументи на статията, въпреки че редица читатели признаха, че информацията, че тези загуби на СССР възлизат на „само“ 7 милиона, вместо „обичайните“ 20 милиона, 27 милиона и т.н. беше някак необичайна.

Някои читатели писаха, че вече започват да гадаят, че „тук нещо не е наред“, че просто така, в тетрадките са излъгани за съветското минало, няма да се състезават за изчисляване на безбройните загуби на живот на съветския народ във Великата Отечествена война. Критично мислещите трудещи се резонно започнаха да си задават въпросите: «Какво се крие зад тези лъжи? В крайна сметка тези фашистки пропагандисти, садистично надуващи загубите на СССР във войната, не крият своето злорадство над тези и други загуби на съветския народ, те лъжат на всяка крачка, палмират фалшиви интерпретации на реални събития, изкривявайки значението им точно обратното. И тогава изведнъж има директна конкуренция на принципа „който брои най-много”».

Това минимум е подозрително. Но за 60 години лъжи за загубите на СССР във ВОВ едва неотдавна започнаха да се появяват опити да се преразгледат от контраъа цифри[1]. За съжаление, нито един от тези опити не може да се каже че е удовлетворителен. Никой от тези автори не си спомни условията за изчисляване на загубите на СССР по време на войната, не проведе историческата едновременност на Нюрнбергския трибунал и Сталин в изразяване на съветските жертви, не обърна внимание на факта, че предположението, че Сталин уж подценява загубите, е глупост, защото означава, че Сталин е играл заедно с нацистите. А това е прословута глупост. Нещо повече, повечето от тези изследователи все още не са имали смелостта да разпознаят фигурата на 7 милиона като правилна и въпреки че с основание смятат, че фигурата на Хрушчов е невярна, те все пак се опитват да търсят истината "някъде по средата" ...Никой от тях не направил правилния извоф, че всъщност не СССР е «хвърлял трупове» Третият Райх и техните съюзници, или обратно фашистите не щадили своето «пушечно месо» на бойните полета. Този извод е единственото логично обяснение на неудържимото желание на нацистите и техните последователи от Хрушчов до Путин да фалшифицират загубите на СССР във Втората световна война.

Ето какво пише един от читателите:

«Статията е забележителна. И наистината е необичайна да се чете, че именно германците хвърляли трупове - от училищната скамейка беше предложено нещо друго. Но няма абсолютно никакви основания да се счита, че Червената армия не е умеела да воюва. Кога тези империалисти ще си прочетат загубите на своите войници? И заградотрядите у хитлеристите не просто така са се появили.»

Абсолютно понятно е това непривично чувство уважаеми читатели. Но всъщност това е чувство на облегчение. То навярно, обхваща всеки, който незаслужено е считал предател своя някога най-добър приятел, а след това узнал, че е излъган. Нещо от рода на «слава богу, това се оказа неправда!» или «аз знаех, аз чувствах!» и т.н.

От друга страна статията предизвика и определена реакция у профашистската разпропагандирана аудитория. Сред тези хора се намериха и активисти, които, прочели фашистските статийки[2] и уикипедий и наивно предполагащи, че поддържането и развитието на тази гьобелсова лъжа е тяхна свята мисия, цепят се на различни аргументи в полза на «хрушчовските» (и по-високи) цифри на загуби на СССР. Всички тези аргументи бяха развенчани в част първа от нашата статия, затова ние няма да се върнем към нея, считайки тяхното отрицание за очевидно. Например, към разглеждане няма да бъдат приети присланите от читателите «цифри на Кривошеев», «цифрите на Земсков» и прочие контра — те се опират на фантазиите на техните автори, и макар че на места те дават единични истински цифри, но техните изводи нямат нищо общо с историческата действителност. Никакви търсещи работи нито на групата на Кривошеев, нито други «изследователи» по този въпрос за загубите не са произвеждали. Всички те до един, включително хрушчовските счетоводите, са използвали «статистически разчети»:

«БИЛО» МИНУС «СТАНАЛО» = ЗАГУБИ.

Много при това още и считат

«ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ» МИНУС «СТАНАЛО» = ЗАГУБИ.

Всеки един от "изследователите" по свой начин оправдава изваденото и намаленото, получавайки "желаното" шокиращо въображение на разликата на средностатистическия човек.

В първата част (https://work-way.com/blog/2020/06/21/o-poteryah-sssr-v-velikoj-otechestvennoj-vojne/) от статията ние обяснихме, какво е имал предвид под загубите Сталин. Но, съдейки по коментарите към нея както на сайта на РП, така и на другите интернет-ресурси, далеч не всички са разбрали, в какво именно се състои фалшификацията на Хрушчов. Тя действително е много финна за идеалиста! Затова ние считаме за необходимо да извършим допълнително разяснение по този въпрос.

Работата е в това, че спада на населението на СССР е било по-високо от ПРЕКИТЕ ЗАГУБИ, котио са и същността на загубите на страната във военния конфликт. Така хрусчовците преброили сумарния демографски спад на населението на СССР (обръщайки го, разбира се!) и го дали за загуби.

Формално такъв подход за неподготвения човек изглежда като правомерен: СССР загубил Х милиона човека, поради което съветските граждани станали с Х милиона по-малко в края на войната, в сравнение с началото. Този спад бил обезпечен, като преки загуби, т.е. тези, които преброил Сталин, така и косвени, т.е. всички останали починали, които не може да отнесем към загиналите от ръцете на неприятеля, но при желание, обяснявайки ги винаги може да се осланяме на войната, като на съпътстващ фактор.

Всъщност: войната засегнала всички и не всеки е не е оказала благоприятно въздействие, затова косвено можем да считаме практически всички убити! Разбираемо е че при военното време рязко е паднало нивото на живота, влошила се е санитарната обстановка, условията на труда и бита, увеличил се е психологическия натиск на хората, а значи и се е понижила средната продължителност на живота. Нарснала е смъртността сред рисковите групи: деца, възрастни, хронически болните. Катастрофално паднала раждаемостта. И ако не беше виновна войната – то всичко щеше да бъде по другому.

Но има и умрели, които НЕ МОЖЕ да отнесем към загубите на СССР. Например смъртта на предатели, страхливци, мародери, полицаи и т.н. Това са въобще казано, загуби на неприятеля, а не на СССР! Затова «статистическият подход» е неприложим даже в случай на броене загубите на РККА. В тила също са се унищожавали различни враждебни на съветските хора елементи, играли на ръката на врага: вражеск пропагандисти, агитатори и паникьори, бандити, крупни спекуланти, вредители, шпиони — и това са също загуби на врага, а не на СССР, макар че фашистската пропаганда и се опитала да изопачи гледната точка, казвайки че войната ги е поставила на престъпния път.

По-нататък, редица фашистски демографи отнасят намалената раждаемост заради войната, макар че тези хора не съществували, те не само не загинали, но даже не били заченати. Бягството на хиляди предатели заедно с отстъпващите фашисти, макар и формално населението на страната при това се намалило, също не трябва да се отнесе към загубите на СССР.

Във всеки случай намаляването на населението (оценена по формулата «трябвало да стане минус станало» или «било минус станало») броейки загубите от войната е лъженаучно.

Защо? Защото намаляването на населението  не отразява нито същността на конфликта, нито даже факта на конфликта.

Например, войната на СССР в Афганистан имала преки загуби, и те са се изчислявали в пeтцифрени числа, а косвените въобще ги нямало или са били незначителни. Освен това в СССР от този период не е имало свръхсмъртност и е имало прогресивна тенденция в раждаемостта, поне в периода преди престройката и войната. От друга страна, в постсъветско време населението на РФ намалява, даже когато страната въобще не участва във военни конфликти.

Затова косвените загуби НЕ ТРЯБВА да се с преките военни загуби. В материалистичната статистика при анализ на военни конфликти се броят САМО ПРЕКИТЕ ЗАГУБИ. А цифрата на демографската загуба на СССР има само техническо значение; използването му за пропагандни цели, без да се споменават преките загуби отделно от косвените загуби е изкривяване на същността на конфликта. А и по косвените също е необходимо да се дава разбивка – кое и от къде се е взело, как се е броило.

И така фалшификацията на Хрушчов се състои в това, че той е дал смес от косвенни и преки загуби за преки загуби! Той не трябваше да прави нищо, достатъчно беше само да мълчи за преките загуби: да заяви, че „СССР загуби X милиона души през военните години“, без да уточнява, че преките загуби възлизат на 7 милиона души.

Научно преброените от Сталин преки загуби са ключов и неотменим факт в демографията на СССР в периода 1941–1945 г.! Факт е, че споменаването им незабавно ще обезкуражи фашистите да не дават косвени загуби. Защото косвените загуби са им нужни именно като преки. Още повече, те са им нужни КАТО ЗАГУБИ НА СССР НА БОЙНИТЕ ПОЛЕТА! И победата на СССР във ВОВ за хрушчовците е била нужна именно, като пирова!

***

Хрушчовската фалшификация красноречиво иллюстрира всевъзможните фалшивки, хвърлени в последно време в интернет. Ще приведем и разгледаме една от тях[3]. Ето и текста:

разсекретено
С особена важност
Екз. № 2

В ЦК КПСС

Другарят Шепилов моли да се телеграфират подлежащите публикации за цифрите за хорските загуби от съветската армия и съветския народ за годините на втората световна война.

Във връзка с това докладвам:

а) в интервю на Й.В.Сталин, публикувано в печата на 14 март 1946 година било казано: «…В резултат от немското нападение, Съветския Съюз безвъзвратно загубил в бой с немците, а така също благодарение на немската окупация и пленяването на съветски хора на немска каторга – около седме милиона човека. Иначе казано, Съветския Съюз е загубил хора няколко пъти повече от Англия и Съединените Американски Щати, взети заедно».

б) по разчети на ЦСУ загубата на население на СССР за годините на войните в резултат от загубите на съветската армия изтребването на съветски хора от окупаторите и превишаването на смъртността над раждаемостта съставила над 20 милиона човека;

в) от публикуваните в сборника на ЦСУ цифри за населението на СССР за 1940 година (191,7 млн.) и април 1956 година (200,2 млн.), а така също от данните за прираста на населението, публикувани за последните години, може да се направи извод, че загубите на СССР във войната са не 7 млн., а значително повече.

В тази връзка бих счел за необходимо да инструктирам другаря Шепилов изобщо да не назовава цифрата на загубата, като се ограничи до израза „много милиони“ или да назове цифра - повече от 20 милиона души, давайки й приблизително следното:

«По време на Великата Отечествена война Съветският съюз загуби над 20 милиона души в битки с нашествениците, в резултат на изтребване на населението от нашествениците, както и от намаляване на раждаемостта и увеличаване на смъртността».

Чакам указания.

НАЧАЛНИК ЦСУ СССР            (В. СТАРОВСКИЙ)

14/XI-56 г.

РГАЭ. Ф. 1562. Оп.33 Д.2990. Л.75

Защо ние считаме този документ за фалшив?

Тъй като „Шепилов“ моли „Старовски“ да „изпрати цифрите, които трябва да бъдат публикувани за жертвите на съветската армия и съветския народ през годините на Втората световна война“, а „Старовски“ му дава данни за Великата отечествена война! «Старовски» решава задача, която «Шепилов» НЕ ПОСТАВИЛ, а поставената задача въобще игнорира. Взема данни за 1940 година, макар че Втората световна започна в 1939 година. И СССР вече водил сериозни бойни действия във Финландия. Имало сблъсъци и в Полша, имало е и убийства на съветски хора от ръцете на фашистски диверсанти в приграничните райони.

По-нататък, «Старовски», решава задача, която не са му поставили, подлага на съмнение вече съществуващо решение. От къде той знае, че е нужно да се преразгледа старото решение, че там има грешка? Той да не е пророк? И защо в буква в) той заявява, че „може да се заключи, че загубите на СССР по време на войната не са били 7 милиона, а много повече“, но не посочва колко по-конкретно? И в завършване към всичко «Старовски» дава на «Шепилов» указание от пропаганден характер! Вре си носа не там където трябва! При това, «дава указание», «Старовски» веднага пише, че «чака указания». Цирк!

Забележете, че «Старовски» в «записката» все пак показва, че той разбира разликата между загуби и убито население. И независимо от това в «предлагаемата формулировка» фигурират вече замазаните загуби. При това нито дума за «убити», нито дума за «загуби»! Вместо тях се използва думата «загубил», намекващ на преки загуби, дори и че се акцентира на жестокостите на немската окупация.

Не п-малко интересно е че «Старовски» взема данни от ЦСУ за 1940 г. и за 1956 г., макар че има данни от ЦСУ и за 1946, 1941 и 1939 години. Защо съставителите на тази фалшивка не са ги използвали? Очевидно, защото не бяха подходящи за спора за данните за загубите за СССР, от които се нуждаеха.

Като цяло е ясно, че тази бележка е фалшива, дори ако привържениците на нейната автентичност представят сканиране на „оригинала“. Този пропаганден документ е угоден, само че не е служебна записка на началника на ЦСУ Старовски в ЦК КПСС. И тази фалшивка добре се разобличава от авторите, тяхната съзнателна ангажираност. Изсмукаха всичко от пръстите си! Превишаването на смъртността над раждаемостта, както ние говорихме повече — това не са военни загуби!

В същото време Старовски поставя под въпрос сбора от заключенията на ЦСУ и данните за загубите на Червената армия, без да го обосновава по никакъв начин, а разчита само на намаляване на населението, което не отразява преките загуби.

У хрушчовската контра имаше всички документи в ръцете си, живи свидетели и участници в събитията и снимки за да преброи сталинистките фигури по протежение и от друга страна и да се увери, че те съответстват на историческата действителност.Но те не направиха това, а направиха точно обратното - не се побъркаха от фактите и науката и измислиха нужните фигури, като по този начин се дискредитираха.

изводът от това е само един: съставителите на «записките на Старовски» демонстрират, че в истиността на сталинските цифри хрушчовците не се съмнявали!

***

Последвалото развитие на фалшифицирането на съветските загуби във Втората световна война, разработено от перестроечните и постсъветските буржоазни политици и техните „историци“, е много по-грубо.. Тук те вече просто издигаха планини от откровенно лъжливи цифри, не ограничвайки се от манипулация с формулировките. Казаха безочливо, че техният брой се основава на някои „архивни данни“, без да се уточнява степента на основа, без да се занимават с препратки и цитати на източници, и като правило, без дори да се споменават имената на източниците. Научната ценност на тези работи е равна на нула.

Ако съвременните политици искат - нека два пъти да проверят преките загуби. Но за това всъщност трябва да преизчислите загубите на Червената армия, използвайки данните от военните години, и да ги подложите на сравнителен анализ със сталинистките данни, а също така да повторите колосалната работа по преброяване на „Извънредната държавна комисия за създаване и разследване на престъпленията на нацистките нашественици и техните другари и причинените от тях щети на граждани, колективните стопанства, обществените организации, държавните предприятия и институциите на СССР " (ЧГК). Предвид факта, че ЧГК се занимавала с обвинение, а не с адвокатура на фашистите и техните слуги, би било странно, ако съвременните фашистки историци сериозно увеличат изводите на ЧГК.

И до днес изводите на ЧГК никой т.е. научно да ги оспори не може. И никой все още не е представил допълнителни документи за войната за загубите на Червената армия на Сталин! Сумата на загубите на РККА и изводите на ЧГК и са 7 млнчовека, озвучени от Сталин. Това е сумата, тъй като, например, клането на съветски военнопленници от нацистки садисти не са военни загуби на Червената армия и те са изчислени от ЧГК, тъй като това беше част от обвинението на Нюрнбергския трибунал. Освен това, нацистите се смесиха със съветските военнопленници от двата пола и всички възрасти, които бяха арестувани при временно окупираните територии, включително семейства на заподозрени подземни работници и дори заложници.

Но разбивката на сталинските 7 млн. никой не е разскретил. Тези 7 милиона въобще се игнорират и на предмет на критика не се подлагат. В момента няма нито един (!) надежден, т.е. въз основа на документи от военните години, проучвания, където в конкретен епизод от войната би било доказано, че Сталин е изкривил цифрите на загубите! Никой не е привел доказан пример, ето вижте тези документи от военните години, а тук противоречащите им изводи от сталинската комисия. Но това е първото нещо, с което трябва да започне истинският изследовател на въпроса, ако той наистина е учен и има претенции към общата цифра, дадена от Сталин!

Истински изследовател трябва първо да постави документи на масата, доказващи разминаването между сталиниските цифри и историческата реалност, и да обясни мотивацията за умишленото изкривяване от Сталин на човешките загуби на СССР. И не „преброихме и разбрахме“, „въз основа на архивни данни, стана ясно“ и т.н. не може да бъде цитиран тук. Нека критиците на Сталин покажат какво и как са изчислили и установили и ще демонстрират своите изчисления и заключения за критичен преглед на широката общественост.

Освен това всеки критик на Сталин ще трябва да обясни произхода на документите, инкриминиращи Сталин (ако намери дори един) и причината тези документи да са били скрити под графа „секретно“ от Хрушчов, Брежнев и т.н. до Горбачов от ръководството на СССР, както и пост-перестроечната контра. Необходимо е да се направи това, за да се доверят на „новооткритите документи“, тъй като нашият народ вече е изморен от фалшификатите на постсталинисткото ръководство на СССР и особено на съвременното ръководство на Русия.

А докато това не се направи цялата критика на сталинските цифри за загубите на СССР във ВОВ е просто несериозна!

И oще нещо. Това е адресирано до всички, които досега станаха жертва на пропагандата на постсталинистката контра за загубите на СССР и поддавайки се на нейните лъжи, неволно помогнаха за нейното разпространение и развитие. Защо те като достойно приложение на изследователските умения и усърдие не правят подходящи изчисления на демографските загуби на постсъветския период? Открити източници много, така че това няма да е трудно. А и може да се изчислят и материалните загуби от плячкосването на перестройката и следперестройския контрол върху богатството на съветския народ. Малко хора днес се съмняват, че Хитлер дори не е мечтал за такъв мащаб на щетите на съветския народ!

В заключение

Статията „Нещо за математиката или защо Буржоазията се нуждае от социални проучвания (край)“ (https://work-way.com/blog/2019/09/03/koe-chto-o-matematike-ili-zachem-burzhuazii-nuzhny-sotsoprosy-okonchanie/) описва контекста на действията на Хрушчов, в които той надува жертвите на СССР, и която не оставя съмнение, че Хрушчов не е направил това „поради простотата на душата ", Но съвсем съзнателно и умишлено. Тъй като, за да разобличат тази фалшификация, е достатъчно да овладеят основите на истмата и материалистическата военна аналитика, за да хвърлят този фалшификат, хрущовците се нуждаят от дълъг период на обработка на съветския народ, за да изпразнят материалистичното разбиране за историческите процеси сред населението на СССР.

Освен че насажда политическо и историческо невежество сред съветските граждани, хрушчовското фашистко противоправителство провежда и масови репресии срещу болшевиките, най-съзнателната част от работническата класа. Само прочиствайки страната старателно от истинските марксисти-ленинисти, хрушчовците биха могли да очакват, че фалшифицирането на нивото, за което говорим тук, ще се измъкне. И тяхното изчисление, за съжаление, бе успешно.

Фалшификацията на хрушчовските загуби на СССР във ВОВ предизвика колосален ефект. През последните 60 години у нас се разви цял епос, прославящ тези загуби, които засенчиха войната, нейния класов характер, истинското й значение, истинския обхват на подвига на съветския народ, воден от болшевишката партия до Великата победа. Навсякъде, независимо дали в журналистическа статия, в учебник по история, в новини, директории, разговори на обикновени хора за войната или в произведение на изкуството по военни теми, темата за загубите на СССР излиза на преден план.

По този признак може леко да се определи, кога е написан сценария към филма, текст на песен, статия или книги: до 1961 година или после. Ако е после – задължително ще бъдат указани загубите, например: «ние останахме само трима от осемнадесет момчета», а ако до – то нищо подобно вие няма да видите и да чуете. Но тези, които пишеха преди 1961 г., а не след това, бяха прави: нашите войници влизаха в битка, но за да победят! Те се стремили да защят своя народ, да разгромят и изпъдят врага от пределите на своята земя! Да го победят, за да живеят, и не просто да живеят, а да живеят в свобода от капиталистическото робство! И ако някой е загинал в битка, тогава подвигът му не е че е умрял, а че се е борил за социализма, за правото да живее свободно!

Злостта на фалшификацията на Хрушчов е, че потомците на съветските хора, спечелили войната, са напълно лишени от разбирането за действията на техните героични предци. Отдавайки почит на победителите, искрено се гордеят със своите славни дела, всъщност съвременниците ни дори не подозират, че всичко, което могат да кажат за войната, е изкривена картина, адаптирана към резюмето на Гьобелс, това е унизителна карикатура на техните дядовци и прадядовци ...

Позволете ми в завършваненето си да цитирам два откъса от стихотворението на К. Симонов «Ако пътят е твой дом…» (1942):

«Так убей фашиста, чтоб он,

А не ты на земле лежал,

Не в твоем дому чтобы стон,

А в его по мертвым стоял.

Так хотел он, его вина,—

Пусть горит его дом, а не твой,

И пускай не твоя жена,

А его пусть будет вдовой.

Пусть исплачется не твоя,

А его родившая мать,

Не твоя, а его семья

Понапрасну пусть будет ждать.

Так убей же хоть одного!

Так убей же его скорей!

Сколько раз увидишь его,

Столько раз его и убей!»

Не с нашите загуби трябва да се гордеем, а със загубите на врага на бойното поле. А с нашите загуби на бойното поле да се гордее врага. Но да се гордеят хитлеристите няма с какво. На бойното поле те бяха разгробени от Червената Армия. Както бе казано в първата част (https://work-way.com/blog/2020/06/27/o-poteryah-sssr-v-velikoj-otechestvennoj-vojne-chast-2-otvety-na-otkliki-chitatelej/) от тази статия, в боя фашистите загубиха в пъти повече, от червеноармейците.

Въпреки това, горди с героичните си дядовци, все още има какво да запомним. И тук еуместен друг цитат от стихотворението:

«Если ты фашисту с ружьем

Не желаешь навек отдать

Дом, где жил ты, жену и мать,

Все, что родиной мы зовем,—

Знай: никто ее не спасет,

Если ты ее не спасешь;

Знай: никто его не убьет,

Если ты его не убьешь.

И пока его не убил,

Ты молчи о своей любви,

Край, где рос ты, и дом, где жил,

Своей родиной не зови.

Пусть фашиста убил твой брат,

Пусть фашиста убил сосед,—

Это брат и сосед твой мстят,

А тебе оправданья нет.

За чужой спиной не сидят,

Из чужой винтовки не мстят.

Раз фашиста убил твой брат,—

Это он, а не ты солдат.»

Днес фашистите тъпчат нашата земя. Заселили са се в нашия Кремъл, грабят ни, посягат над нас и нашите деди, представят неправилно всичко. Така че ето срещу кого, уважаеми читатели, против тях и са се сражавали вашите деди. За социалистическо Отечество, за това, то никога да не бъде буржоазно. И докато вие не встъпите в борба за социализъм, твърде рано е да се радваме от гордостта на победилите хитлеристите деди. Te победиха, а не вие. Още повече няма смисъл да се гордеем с небойните преки загуби на СССР, т.е. тези, които фашистите взели в плен, в окупации и блокади. С тях не се гордееш, а отмъщаваш.

Единственото правилно е «благодаря дядо за победата», единственото искрено почитание е неговия подвиг и ордени – това е продължаването на неговите славни дела. Няма нишо по-свято, от ТАКАва памет за дедите.

О.Зотов

26 июня 2020 года

[1] Например, вот здесь: «Классовая борьба в вопросе о потерях в Великой Отечественной войне», 18.12.2018г. https://vk.com/@prorivists-klassovaya-borba-v-voprose-o-poteryah-v-velikoi-otechestvenn

[2] Вот прекрасный пример деятельности одного из тысяч фашистских пропагандистов, Михаила Черепанова, на поприще распространения фальсификаций советский потерь — статья «Они не вернулись из боя: рассекречено число погибших в Великой Отечественной войне», 05.03.2017
https://realnoevremya.ru/articles/58108-o-rassekrechennyh-arhivazh-sssr-i-realnyh-poteryah-v-voyne

[3] Дмитрий Богоявленский, «Как утаивали величину военных потерь», Демоскоп weekly, № 513-514, 4-17 июня 2012г., http://www.demoscope.ru/weekly/2012/0513/arxiv01.php




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1689865
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930