Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2020 14:10 - Цитат на деня: В. И. Ленин
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 165 Коментари: 0 Гласове:
0



Историята на съвременната цивилизована Америка се отваря с една от големите наистина революционни войни, които не са били така много сред огромната маса от грабителски войни, провокирани подобно на настоящата империалистическа война. Драките между крале, помешчици, капиталисти за дележ на завладени земи или грабителски печалби. Това бе война на американския народ против разбойниците англичани, угнетители и държащи в колониално робство Америка, както угнетяват, държат в колониално робство още сега тези «цивилизовани» кръвопийци стотици милиони хора в Индия, Египет и във всички краища на света.

От тогава минаха 150 години. Буржоазната цивилизация принесла всички свои разкошни плодове. Америка зае първо място сред свободните и образовани страни по отношение на развитието на производителните сили и човешкия обединен труд, по използването на машини и всички чудеса на най-новите технологии. В същото време Америка стана една от първите държави в дълбочината на пропастта между шепа нахални милиардери, които се давят в мръсотия и лукс, от една страна и милиони работещи хора, които завинаги живеят на границата на бедността от друга. Американският народ, който даде на света пример за революционна война срещу феодалното робство се озова в най-новото, капиталистическо, робско заплащане на шепа милиардери, оказа се, че играе ролята на нает палач, който в името на богат луд удуши Филипините през 1898 г. под предлог, че ги „освобождава“ и в 1918 г. удушава Руската социалистическа република под предлог, че я "защитава" от германците ...

Американските милиардери са едва ли не най-богатите и се намират в най- безопасно географско положение. Те спечелиха най-много от всички. Те направиха всяка страна, дори и най-богатата, свои васали. Те ограбиха стотици милиарди долари. И на всеки долар са видни следите от мръсотия: мръсни тайни договори между Англия и нейните “съюзници”, между Германия и нейните васали, договори за делене на награбения добив, договори за “помощ” едни на други за угнетяване на работниците и преследване на социалистите-интернационалисти. На всеки долар — мръсотия от “доходни” военни доставки, обогатяващи във всяка страна богатите и разоряващи бедните. На всеки долар има следи от кръв - от онова море от кръв, което беше пролято с 10 милиона убити и 20 милиона осакатени в голямата, благородна, освободителна, свещена борба заради това дали английският или немският разбойник ще имат повече плячка, английските или немските палачи ще бъдат първите от задушаването на слабите нации по света.

В.И. Ленин. Писмо до американските работници. 20 август 1918 година
Пълни събрани съчинения, т. 35, с. 48-50.
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682005
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930