Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08 14:30 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 57 Коментари: 0 Гласове:
0Преди 75 години на 15 август 1945 година, войската на Червената Армия във взаимодействие с частите на Корейската Народно-Революционна Армия, възглавяема от Ким Ир Сен, завършила освобождаването на територията на Северна Корея от японските нашественици.

От 1910 година Корея се явява японска колония. Управлението на страната се осъществявало от генерал-губернатор, а горния слой чиновничество се формирал от японци — за корейците оставали само дребните канцеларски длъжности. Японската колониална власт била репресивна и най-малката съпротива на властите била наказуема чрез арест или по-тежко наказание.

Борбата на корейския народ с японските регулярни воински части в периода на окупацията на Корея продължила почти половин век, била много тежка и неравна. Японската армия била добре снабдена с всички необходими военни снаряжения. Партизанските отряди, създадени от другаря Ким Ир Сен и ръководени от него, доставяха оръжие за себе си при въоръжени нападения върху японски военни части, а местните жители, които подкрепяли борбата на партизанските отряди, доставяли на партизаните храна. Най-добрият военен форт, на който се опирала Корейската Народно-революционна армия ( КНРА) в своята борба с японците се явил района на планината Пекту. Това било непревземаема крепост, създадена от самата природа, благоприятна за отбраната на революционната армия и неблагоприятна за атаките на противника. Този район на Корея се отличавал също така от силни антияпонски настроения на населението. Пектусанският партизански лагер бил надеждна масова база на революцията. От тук Ким Ир Сен организирал рейдови операции на територията на Корея с крупни сили. През декември 1938 г., в безпрецедентен студ, на практика без храна, сън и почивка, напускайки обкръжението, бойците на КПРА трябвало да направят принудителен поход, продължил 100 дни. Тази кампания, проведена под командването на Ким Ир Сен, влязла в историята на анти-японската борба под името "Трудна кампания".

На 8 август 1945 година Съветския Съюз, изпълнявайки приетите на Техеранската и Ялтенска конференции задължения, обявила война на Япония. В нощта на 8-9 август 1,5 милиона съветски червеноармейци нанесли смазващ удар на японските сухопътни сили. В операцията участвали войските на Забайкалския, 1-ви и 2-ри Далекоизточен фронт в сътрудничество с Тихоокеанския флот и Червенознамената Амурска флотилия. На 9 август пълководеца Ким Ир Сен отдал на всички отряди на КНРА заповед за генерално настъпление.

На 14 август в бомбоубежището императора на Япония било свикано заседание на правителството и висшето командване на армията и флота, на която, въпреки военното противопоставяне, императорът предложил своя проект на рескрипт за безусловното предаване на японските въоръжени сили при условията на Потсдамската декларация.

Денят 15 август в КНДР станал Ден на възраждане на Родината. Изморителната борба за освобождаване на корейския народ от игото на японските империалисти завършило с победа.

Пребиваването в Северна Корея на Съветската Армия способствало за организация на демократичните сили с цел борбата на корейския народ за национална свобода. Скоро след освобождението в страната се сформира Комунистическата партия на Корея, под чието ръководство масово започват да възникват демократични организации. В техните програмни устави влизали създаванетона демократична република и конфискация на всички земи, принадлежащи на японската държава. През август - септември 1945 г. в Северна Корея започва процесът на създаване на органи на народната власт - политически народни комитети за организация на държавната власт.

Отбелязвайки ролята на Съветския Съюз в освобождаването от японските окупатори, другаря Ким Ир Сен казал на митинг в Пхенян: «През август 1945 г. могъщата Съветска Армия разгроми Квантунската армия и освободи Корея. Ние през столетията ще съхраним благодарност към Съветския Съюз – нашата освободителка».

image
image
Монументът "Освобождение" в Пхенян в чест на съветските войници и офицери, загинали в годините на Втората световна война на територията на Корейския полуостров. На монумента с надпис на корейски и руски езици: "Вечна слава на Великата Съветска Армия, освободителка на корейския народ от игото на японските милитаристи и открила му пътя към свобода и независимост!".Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 707603
Постинги: 1687
Коментари: 222
Гласове: 351
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031