Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08 22:00 - Противопоставянето не знае карантина
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 97 Коментари: 0 Гласове:
0
В Латинска Америка продължава борбата за определяне пътя на развитие. Властите в Чили се опитват да сдържат масовия протест против неолибералния курс. А лявото правителство на Никарагуа защитава страната от експанзията на капитала.

Наследниците на диктатора

Сблъсъкът между империализма и националноосвободителното движение, капитализма и социалистическата алтернатива е характерен за всички страни от Латинска Америка. В Чили това противопоставяне придобило най-остра форма. Преди 50 години тук победил блока «Народно единство» в съставна социалисти, Комунистическата партия (КПЧ) и редица други сили. Под ръководството на Салвадор Алинде се провели прогресивни реформи в страната: добивната промишленост била национализирана, проведена била аграрна реформа и се укрепили отношенията със социалистическите страни.

Успехите на Чили изплашили местната олигархия и световния капитал. През септември 1973 година правителството на Алиенде било свалено. Хунтата на генерал Пиночет започнала кървави репресии, дълги години страната се превърна в изпитателна площадка за най-нечовешки експерименти. И не става въпрос само за изтезания и убийства, на които палачите на Третия райх биха завидели. Именно в Чили бе усъвършенстван неолибералния модел, който след това обслужваше капитала в десетки други страни.

С отиването си на диктатора модела не рухнал. Демократичните реформи от 90-те години изменили само външната фасада на режима. Гаранция на господството на едрата буржоазия се явява Конституцията. Приета при Пиночет, тя консолидира хегемонията на частната собственост в икономиката и социалната сфера, парламентарните процедури за вземане на решения, които бяха полезни за десните сили и т.н. Тази твърдина не можаха да превземат даже левоцентристските кабинети.

В резултат на това Чили се явява страна с гигантски диспропорции. Една от най-богатите в региона по отношение на БВП на глава от населението, тя също води по неравенство в доходите. Поредните неолиберални реформи станали искра, довела през есента на миналата година до масови вълнения. От вълненията от изминалите години се отличавало от невиждния размах и радикализъм на исканията. Протестиращите искали не просто корекция на отделни положения, а отмяна на Конституцията.

Властите се опитали да спрат вълненията с въвежднето в градовете на армията. При разпръскване на манифистациите загинали 30 човека, хиляди пострадали. Почти 500 от тях частично или напълно изгубили зрението си, като станали жертва на чудовищното забавление на силите за сигурност - стрелба по живи цели. Но жестокостта само  засили възмущението. В резултат властта отстъпила, съгласявайки се на конституционна реформа.

Пандемията на коронавируса им дала глътка въздух. Референдумът бил пренесен от април на 25 октомври. Полученото време президента Себастиян Пинера използва за прихващане на инициативата. Така започнали серия от популистски стъпки. Правителството предложило да се намали заплатата на президент, министри, депутати и губернатори. „Знам, че на много семейства им е трудно, така че ми се струва честно да намаля високите заплати на държавните служители и да помагам на хората повече“, красноречиво каза Пинера.

Същата претенция е обсебена от призиви за ограничаване на възможността за преизбиране на депутати чрез определяне на максимален мандат в парламента за 12 години и като цяло за намаляване на техния брой. Истинската цел на такива лозунги е да съхрани властта в ръцете на буржоазията. Както открито заявил депутата от крайно десния Независим демократичен съюз, избирателната реформа трябва да затрудни избора на комунистите и другите левичари.

Подобни уловки показват страх на управляващата класа. Над 80 процента от чилийците не одобряват политиката на правителството. Неуспешните действия по време на пандемия допринасят за това. Кабинетът на Пинера дълго време отказваше да признае опасността. Министърът на здравеопазването Хайме Манялич призова жителите да "отидат в заведенията и да пият бира", докато инфекцията бушуваше из цялата страна. В края на краищаъа чиновника бил принуден да подаде оставка поради изкуствено занижената статистика по смъртност. Властите съобщавали за смърт само в болници, въпреки че повече от половината от заразените са починали у дома или в старчески домове.

Коронавирусната епидемия разкрила недостатъците на частната медицина, управлявана с цел печалба, която не се контролира от държавата. Острият недостиг на легла за интензивно лечение довел до факта, че страната влезла в челната десятка по брой на заразени хора, а смъртността е дори по-висока, отколкото в Бразилия и Съединените щати.

Сложно е да се нарече адекватна реакцията на властите на трудностите, породени от пандемията. Ограничените мерки освен отсрочка по изплащане на ипотека не могли да сдържат ръста на бедност и безработица. Първата се увеличила от 9 до 15 процента, втората — от 7 на 12 процента. И това, ако не броим хората, принудени да работят на непълен работен ден. 800 хил. жители обхванал закона «За защита на заетостта», позволяващ да се спре действието на договорите и да се намалят заплатите.

Кризата довела до нови протести. В градовете-спътници на Сантяго излезли на улицата не дочакали обещаните продуктови набори жителите. По време на разпръскването на митинга бил застрелян 21 годишен демонстрант. Ужесточили се репресиите против народа мапуче. Индианците са възмутени от суровата карантина, която при липса на мерки за социална подкрепа ги поставила на ръба на глада, както и преследването на техните водачи. Една от тях - Селестино Кордова беше осъдена на 18 години по обвинение в убийство без достоверни доказателства. На 1 август тълпа крайнодесни активисти, подкрепени от полицията, нападнаха индианци, които заеха няколко административни сгради и започнаха гладна стачка там.

На преследване е подложена опозицията. Продължава съдебното дело против депутата от КПЧ Уго Гутиерес. Той е обвинен, защото е публикувал «Туитър» детски рисунки, уж оскърбяващи президента. Заплахи за убийство са насочени и към комуниста Даниел Джадуе, който оглавява община Реколета, с население от 160 000 души. С неговите усилия беше открит университет с безплатно образование, стартира се програма на жилища на достъпни цени, а проектът „Народна фармация“ даде възможност да се намалят цените на лекарствата чрез директни покупки. Голям резонанс имал и иска на Джадуе против Пинера. Комунистът нарекъл президента виновен в гибелта на 62 жители на Реколета, не получили своевременна медицинска помощ. По социологически проучвания , Джадуе води пред всички възможни кандидати на президентските избори през 2021 година.

Удар по авторитета на властта нанесла пенсионната реформа. Тя позволява на гражданите да изтеглят до 10 процента от своите сметки и това е важна помощ при криза. Правителството и крупния бизнес се опитали да свалят приемането на закона. Системата от частни пенсионни фондове, учредена при Пиночет, не гарантира осигуряване при старост. Средната пенсия е само една трета от средната заплата и милиони чилийци, работещи в неформална заетост, са лишени от получаването и. Но затова пък пенсионната система служи за захранване на капитала. Натрупаните във фондовете 200 млрд долара да се използват за финансови афери.

Одобрението на реформата от преобладаващото мнозинство от гражданите принуди някои членове на управляващата коалиция да я подкрепят, а президентът да постави подписа си. Това станало на 24 юли, а след няколко дена Пинера сменил външния и вътрешен министри и редица други министерств. Новите чиновници представляват крайно десния фланг. Например, министърът на вътрешните работи Виктор Перес е бил кмет при военната хунта и се ползвал с личното разположение на Пиночет. Освен това Пинера се опита да включи в кабинета внучката на племеницата на диктатора Макарена Сантелихес, която бе известна със симпатиите си към кървавия режим, но бе принудена да подаде оставка след огромни възмущения.

Преходът на десните в контранастъпление се изразил и в предложение на Независимия демократичен съюз от антикризисен план. Той предвижда приватизацията на националната корпорация CODELCO - най-големият производител на мед в света и в същото време основен донор на бюджета. Значението на компанията е такова, че не се е решили да я приватизира даже Пиночет. Профсъюзите и левите сили встъпили против, заявявайки, че крайната цел на властта е закрепване на неолибералния модел. Юлският пленум на Централния комитет на КПЧ постави основната минимална задача: да не допусне нарушаването на референдума и свикването на Учредителното събрание, което ще разработи нова Конституция. Без това, уверени са комунистите, Чили няма да се избави от рождените петна на диктатурата.

Пособие за метеж

Ако в Чили капитала се стреми да удържи своите позиции, то в Никарагуа неговата задача е да въстанови владичеството си. Преди 14 години Сандинистския фронт за национално освобождение (СФНО) триумфално се върнал на власт. От тогава опозицията и поддържащата я САЩ се опитват да се реваншират.

Последното масирано настъпление страната преживяла в 2018 година. „Мирните протести“ бързо прераснаха в кланета на привърженици на правителството и на пръв поглед слепи, но в действителност дълбоко обмислен разпален вандализъм. Агресивните тълпи громили предприятия, повреждали обществения транспорт, подпалвали административни здания. Безпорядките нанесли на Никарагуа огромна загуба, но не довели до главната цел — сваляне на правителството на Даниел Ортега.

Не помогнало даже външното вмешателство. Американското ръководство обяви събитията в Никарагуа за "заплаха за националната сигурност на САЩ" и включи страната в "тройката на тиранията" заедно с Куба и Венецуела. На демократично избраното ръководство и редица компаний са наложены санкции. "Ще продължим да преследваме онези, които подкрепят режима на Ортега", заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин на 17 юли след поредното разширяване на ограниченията.

 След провала на безпорядките Вашингтон заложил на обединение на десните сили. Но «Националната коалиция», която трябвало да встъпи, като единен фронт против правителството, затънала в спорове. Няколко партии го напуснали, обвинявайки своите партньори, че се стремят да изведат на ръководни позиции политици, които са били уличени в корупцията на десните кабинети от 1990-2006 г.

Това активизирало подготовката на преврата.В ръцете на никарагуанските журналисти попаднал многостранен документ с подробен план за "преход към демокрация". Целта му е да се обяви създаване на икономическа система, „основана на защитата на правата на частна собственост“ или по-просто казано, шокова терапия с разрушаването на завоеванията на правителството на Ортега. Документът също така обявявал пълното прочистване на държавния апарат от привърженици на левите възгледи и унищожаването на "паралелни институции на властта" в лицето на СФНО, организацията "Сандинистска младеж" и др.

Авторите на стратегията смятат надеждата за мирна победа на опозицията за безнадеждна. Смяната на властта ще бъде насилствена, а изходна точка на метежа трябва да стане някакво «вълнение». Сред възможните варианти в документа се назовават «криза в здравеопазването», «вътрешен конфликт» и стихийни бедствия. Координираща роля при това трябва да изиграе американското посолство начело с Кевин Съливан и агенцията на САЩ по международно развитие (ЮСАИД). Тази организация и преди се намесвала във вътрешните дела на Никарагуа. През последните три години опозицията получила от нея над 30 млн долара. След като през април ЮСАИД възглавил сина на кубински емигранти антикомуниста Джон Барса, подривната дейност на агентството станала още по-очевидна.

Публикацията на плана разкрила подривните действия на опозицията и нейните куратори. С началото на пандемията те твърдили за «неминуемата катастрофа», а след това, когато властите успели да удържат ситуацията под контрол, започнали да крещят за «фалшификации».

В това, че страната се справила най-добре от болшинството съседи, няма нищо удивително. Лявото правителство увеличило разходите на здравеопазване от разчета на човек от наеселието повече от два пъти. Лекарите нараснали от 2,7 до 6,2 хил., а медсестрите — от 6,4 до 11,1 хил. Построени били двадесетина нови болници, създадени почти 500 селски медпункта и 80 мобилни клиники.

Към това трябва да се добави двукратно намаляване на бедността и увеличен достъп до основни услуги. По този начин броят на населените места, свързани с електрически мрежи, нараснал от 48 на 97 процента. Хиляди семейства са получили стабилен доход от земеделски кооперации. Тяхното развитие е неразделна част от стратегията на „народната икономика“.

След като не успяха да популяризират „коронавирусните протести“, сценаристите на преврата неистово търсят изход. Пожарът в католическата църква в столицата стана нова причина. Въпреки че бързо е изгасен и никой не е пострадал, опозицията обвини членовете на СФНО в палежа. Абсурдните атаки веднага бяха подети от американските медии и служители.

Изказвайки се на 19 юли по повод 41-ата годишнина от революцията на Сандинистите, Ортега заяви, че страната ще продължи да се съпротивлява на чуждата намеса и няма да жертва своите постижения на империализма. Тази решителност е гаранция за победа на прогресивните сили на Латинска Америка.

Автор: Сергей КОЖЕМЯКИН, политический обозреватель «Правды».Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 707761
Постинги: 1687
Коментари: 222
Гласове: 351
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031