Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2020 20:10 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 87 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди 87 години на 21 септември 1933 година, в Лайпциг започна изфабрикувания от нацистите съдебен процес против комунисти, обвинени в подпалването на райхстага. Главен обвиняем — българският комунист Георги Димитров използвал трибуната на съда за разобличаване на германския фашизъм. На процеса, който продължил три месеца, Димитров направил всичко за да докаже пред целия свят престъпните деяния на хитлеристите. От обвиняем той се превърнал в обвинител. Под натиска на неговите речи и протеста на международната общност съда бил принуден да оправдае комунистите.

* * *

Откъси от речите на Г.М. Димитров на съдебния процес с фашистите в Лайпциг:

— Аз съм син на работническата класа в България. Израсъл съм и получил възпитание в редиците на революционното работническо движение… В течение на тридесет години съм член  на Българската комунистическа партия. В течение на двадесет и три години — член  на Централния Комитет на Комунистическата партия на България.

— Вярно е че аз съм болшевик, пролетарски революционер. Аз съм длъжен да подчертая: пролетарски революционер, защото сега всеки се води за такъв, дори германският престолонаследник се обявява за революционер и дори се намърдват такива луди „революционери“, като например Ван дер Любе! Вярно е също така, че като член на Централния комитет на БКП и като член на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал, аз съм отговорен и водещ комунист. Напълно готов съм да нося пълна отговорност за всички решения, документи и действия на моята Българска комунистическа партия и Комунистическия интернационал. Но именно затова аз не съм авантюрист, не съм заговорчик и не съм подпалвач.

— По-нататк, също е съвършенно правилно, че аз съм за пролетарска революция и за диктатура на пролетариата. Аз съм дълбоко убеден, че в това е спасението и единствения изход от икономическата криза и военната катастрофыа накапитализма. И борбата за диктатурата на пролетариата и за победата на комунизма, безпорно съставляват съдържанието на моя живот. Аз бих желал още двадесет години да живея за комунизма и след това спокойно да умра. Но именно затова аз съм решителен противник на методите на индивидуален терор и пучизъм.Нямам абсолютно никакво - нито пряко, нито косвено - отношение към запалването на Райхстага. Запалилият райхстага Ван дер Любе аз виждам за първи път в тази зала.

Цялото предварително разследване срещу мен беше проведено с пристрастие и с явно намерение на всяка цена, въпреки всички противоречиви факти да се изфабрикува от мен подпалвач на Райхстага за императорския съд, след като предварителното разследване, продължило месеци не можа, както сега ми е ясно, да намери истинската виновници.

— Аз съм тук за да защитя комунизма и себе си.

— Господа съдии, господа обвинители, господа защитници! В началото на този процес, преди три месеца, като обвиняем се обърнах към председателя на съда с писмо. В него аз изразих съжаление по повод на това, че моите встъпления водили до стълкновения. Но категорично възразих срещу поведението ми да се тълкува като преднамерена пропагандна злоупотреба с правото да задавам въпроси и да правя изявления. Разбираемо е че като обвиняем и невиновен, аз се стремя да се защитя с всички имащи в мое разпореждане средства.

— «Аз признавам — пиша аз — че някои въпроси са ми поставяни не винаги правилно от гледна точка на юридическата форма. Това се обяснява само с това, че аз не съм запознат с германското право. Освен това, аз за първи път в своя живот участвам в подобен съдебен процес. Ако имах защитник, то моя избор със сигурност бих могъл да избегна подобни инциденти, неблагоприятни за собствената ми защита».

— След като и това мое предложение бе отклонено, аз реших сам да се защитавам. Нямайки нужда нито от меда, нито от отровата на красноречието на защитника наложена ми през цялото време се защитавах без помощта на адвокат. Само това има значение в моя защита. това, което досега аз самият съм казвал пред съда и това, което ще кажа сега. Не бих искал да обидя Торглер - мисля, че той вече беше достатъчно обиден от защитника си - но трябва да кажа направо: по-скоро бих бил невинно осъден на смърт от императорски съд, отколкото да придобия оправдателна присъда благодарение на защитата, с която д-р. Зак встъпил в полза на Торглер

— Аз защитавал себе си като обвиняем комунист. Аз защитавам своята собствена комунистическа революционна чест. Аз защитавам своите идеи, своите комунистически убеждения. Аз защитавам смисъла и съдържанието на своя живот.
Затова всяко произнесено от мен пред съда слово — това е т. н. кръв от кръвта и плът от плътта ми. Всяка дума е израз на най-дълбокото ми възмущение от несправедливото обвинение, от факта, че подобно антикомунистическо престъпление се приписва на комунистите.

— Аз съм длъжен решително да възразя против твърдението, че аз преследвам цел на пропаганда. Възможное моята защита пред съда да има известно пропагандно действие. Допускам, че моето поведение пред съда може също така да служи за пример за обвиняем-комунист. Но не това е целта на моята защита. Целта ми е да опровергая обвинението, че Димитров, Торглер, Попов и Танев, Германската комунистическа партия и Комунистическия интернационал имат нещо общо с пожара.

—Ако говорим за пропаганда, то много встъплени тук носят такъв характер. Речите на Гьобелс и Геринг също имат непряк пропаганден ефект в полза на комунизма, но никой не може да ги държи отговорни за факта, че техните изказвания имат такъв пропаганден ефект.

Бях охулен от пресата по всякакъв възможен начин - това ми е безразлично - но във връзка с мен българският народ беше наричан „див“ и „варварски“, аз бях наричан „тъмен балкански субект“, „див българин“ и не мога да премина през това мълчаливо. Вярно е че българския фашизъм се явява див и варварски. Но българската работническа класа и селячеството, интелигенцията на българския народ, в никакъв случай не са диваци или варвари.Народ, който петстотин години е живял под чуждо иго без да загуби езика и националността си, нашата работническа класа и селячество, които са се борили и се борят срещу българския фашизъм, за комунизъм - такъв народ не е варварски и дивашки. Дикари и варвары в Болгарии — это только фашисты. Но аз питам вас, господин председател: в каква страна фашистите не са варвари и диваци?

Националсоциалистите се нуждаеха от диверсионна маневра, за да отклонят вниманието от трудностите в националния лагер и да нарушат единния фронт на работниците.

— Аз още преди заявих, че в един пункт съм съгласен с обвинителния акт. Сега аз съм длъжен да подтвърдя това свое съгласие. То се отнася до въпроса за това, устроил ли е Ван дер Любе подпалването сам, или е имал съучастници… Аз счита, че Ван дер Любе действително не е бил сам в паленето на райхстага. Въз основа на изследването и данните от процеса стигам до извода, че палежът в пленарната зала на Райхстага е бил от различен вид от палежа в ресторанта, на долния етаж и т.н. Пленарната зала е подпалена от други хора и други способи. Подпалването на Любе и подпалването на пленарната зала съвпадат само по време, а в останалите отношения те са различни. Най-вероятно Любе е несъзнателен инструмент на тези хора, инструмент, който е бил малтретиран ... Ван дер Любе не е бил сам, но с него не са били Торглер, нито Попов, нито Танев, нито Димитров.

Глупавият ван дер Любе не би могъл да знае, че когато прави неудобните си опити за палежи в ресторанта, в коридора и в долния етаж, едновременно неизвестни лица, използвайки запалимата течност, за която говори д-р Шац, запалват пленарната зала.

— Аз мога да говоря още половин час. Аз съм длъжен да изкажа своето мнение по този въпрос… През трите месеца на процеса вие, г-н председател, ме принудихте да мълча безброй пъти, обещавайки, че в края на процеса ще мога да говоря подробно в своя защита. И ето дойде този край, но въпреки вашето обещание вие отново ме ограничавате в моето право да говоря.

— Подпалвачите се търсят не там, където са били, а там, където не са. Те се търсят в редиците на компартиите, и това е неправилно. Това дало възможност на истинските подпалвачи да изчезнат. Те решиха: тъй като не са заловили и не смеят да заловят истинските виновници за палежа, тогава е необходимо да се заловят други, така да се каже, ерзаците на подпалвачите на Райхстага ...

Но не е ли важно, че всички основни свидетели на обвинението са националсоциалистически депутати, журналисти и поддръжници на националсоциализма? Полицаят Гелер цитира тук комунистическо стихотворение от книга, публикувана през 1925 г., за да докаже, че Райхстагът е бил подпален от комунистите през 1933 г.

— Аз ще си позволя също да цитирам стихотворение на великия поет на Германия Гьоте:

Подготви ти своя ум навреме.
На кантара на голямото щастие
Рядко се дава почивка на чашите:
Трябва ли ти да се издигнеш,
Или да потънеш;
Властвай — или се покори,
С триумф - или знаеш с мъка,
Тежък чук ли ще си —
Или наковалня.

— Та койно не иска да е наковалня, то трябва да е чук! Тази истина германската работническа класа, като цяло не разбра нито през 1918 година, нито в 1923, нито на 20 юни 1932, нито през януари 1933 година…

— Върховният прокурор предложил да се оправдаят обвиняемите българи за отсъствие за доказателства на тяхната виновност. Но това мен не може да ме удовлетвори. Въпросът далеч не е така прост. Това не отстранява подозренията. Не, по време на процеса беше доказано, че нямаме нищо общо с изгарянето на Райхстага, така че няма място за подозрения. Ние българите, като Торглер, трябва да бъдем оправдани не поради липса на доказателства, а защото ние като комунисти имаме и не бихме могли да имаме нищо общо с този антикомунистически акт.
— Аз предлагам да се даде следното решение:
1. Върховноият съд да признае нашата невиновност в това дело, а обвинението — неправилно; това се отнася до нас: до мен, Торглер, Попов и Танев.
2. Ван дер Любе да се разглежда, като оръдие, използвано във вреда на работническата класа.
3. Виновните за необоснованото обвинение против нас да се привлекат към отговорност.
4. За сметка на тези виновни, да се компенсират загубите, които претърпяхме за времето, което загубихме, увреденото здраве и претърпените страдания.

— Ще настане време, когато такива предложения ще бъдат изпълнени с проценти. Що се отнася до пълното изясняване на въпроса за изгарянето на Райхстага и идентифицирането на истинските подпалвачи това разбира се ще направи националната преценка за предстоящата пролетарска диктатура.

През седемнадесети век основателя на научната физика Галилео Галилей е изправен пред строг съд на инквизицията, който трябва да го осъди на смърт като еретик. Той с дълбоко убеждение и решимост възкликнал: «И все пак Земята се върти!» И това научное положение станало по-късно достояние на цялото човечество. Ние комунистите, можем днес не по-малко решително от Галилей да кажем: «И все пак тя се върти!» Колелото на историята се върти, движи се напред към съветска Европа, към Световен съюз на съветски републики. И това колело, тласкано от пролетариата под ръководството на Комунистическия интернационал, няма да е възможно да го спрем с разрушителни мерки, тежки работни присъди или смъртно наказание. То ще се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма.

От книгата на Камен Калчев «Синът на работническата класа»
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660531
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031