Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2020 11:50 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 242 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди 103 години, на 26 - 27 септември 1917 г., В.И. Ленин пише писмо до Централния комитет на РСДРП (б) "Марксизъм и въстание", в което очертава и развива основните идеи на марксизма за въстанието, формулира условията, осигуряващи неговия успех, предлага подготовката и организацията на въоръжено въстание пред партията.

Преходът на властта към пролетариата начело с болшевишката партия съответствал  на жизнените интереси на народите на Русия и цялото прогресивно човечество. Разобличавайки лъжата на опортюнистите, обвиняващи марксистите в бланкизъм, Ленин писал: «За да бъде въстанието успешно, трябва да се опира не на заговор, не на партия, а на авангардна класа. Това първо. Въстанието трябва да се опира на революционния подем на народа. Това второ. Въстанието трябва да се основава на такъв повратен момент в историята на нарастващата революция, когато активността на напредналите редици на хората е най-голяма, когато колебанията са най-интензивни сред редиците на враговете и сред слабите половинчати нерешителни приятели на революцията. Това трето».

Ленин показа, че целият ход на събитията поставя въстанието по реда на деня, че има всички обективни предпоставки за успешно въстание, което ще спаси революцията и ще предотврати разграбването на Русия от империалистите на двете коалиции. «Зад нас е болшинството от класата, авангарда на революцията, авангарда на народа, способни да увлекат масите. Зад нас е болшинството от народа, тъй като напускането на Чернов далеч не е единственият, но най-видният и най-очевиден знак, че селячеството няма да получи земя от блока на есерите (и от самите есери). А в това е гвоздея на общонародния характер на революцията. Ние се възползваме от позицията на партия, която твърдо знае пътя си, с нечуваните колебания както на целия империализъм, така и на целия блок на меншевики и есери. За нас ще е победата, тъй като хората вече са много близо до отчаянието и ние даваме на целия народ правилния изход, показвайки важността на нашето ръководство за целия народ „в дните корниловски“, след което ще предложим компромис на блокистите и при отказ от тях при условие на безкрайно колебание от тяхна страна ".

Писмото определя тактиката на партията по отношение на Демократичното съвещание в условията на назряващата революция и очертава плана за въстанието.

«Първо трябва да адаптираме политическата си тактика на Конференцията към условията на нарастващото въстание; трябва, на второ място, да докажем, че не просто приемаме с думи идеята на Маркс за необходимостта да се третира въстанието като изкуство. На съвещанието трябва незабавно да съберем болшевишката фракция, без да преследваме числата, да не се страхуваме да оставим колебаещите се в лагера на колебаещите се: те са по-полезни там за каузата на революцията, отколкото в лагера на решителни и безкористни бойци. Трябва да изготвим кратка декларация на болшевиките, подчертавайки по най-острия начин ирелевантността на дългите речи, ирелевантността на „речите“ като цяло, необходимостта от незабавни действия за спасяване на революцията, абсолютната необходимост от пълен разрив с буржоазията, пълно сваляне на цялото настоящо правителство, пълно скъсване с тези, които подготвят „сепаративен“ мир с англо-френските империалисти, необходимостта от незабавно прехвърляне на цялата власт в ръцете на революционна демокрация, оглавявана от революционен пролетариат. Нашата декларация трябва да бъде най-кратката и остра формулировка на този извод във връзка с програмните проекти: мир на народите, земя на селяните, конфискация на скандалните печалби и ограничаване на скандалното разваляне на производството от капиталистите. Колкото по-кратка и рязка ще е декларацията, толкова по-добре. В нея е необходимо ясно да се посочат още два важни момента: хората са изтощени от колебанията, хората са измъчвани от нерешителността на социалистите-революционери и меншевиките; ние скъсваме с тези партии напълно, защото те са променили революцията. И още нещо: като веднага предложим мир без анексии, незабавно скъсаме със съюзническите империалисти и всички империалисти, ние веднага ще получим или примирие, или целият революционен пролетариат ще премине на страната на отбраната и революционната демокрация под нейно ръководство ще води наистина справедлива, наистина революционна война.

След като прочетохме тази декларация, призовавайки да решаваме и да не говорим, да действаме и да не пишем резолюции, трябва да преместим цялата си фракция във фабриките и казармите: там тя принадлежи, там е нервът на живота, там е източникът на спасението на революцията, там е двигателят на Демократичното съглашение. Там трябва да сме ние в горещите, страстни речи да разясним нашата програма и да поставим въпроса така: или пълно приемане на Съвещанието, или въстание. Среден път няма. Не трябва да се чака. Революцията ще загине. Поставяйки въпроса по този начин, след като сме концентрирали цялата фракция във фабриките и в казармата, ние правилно ще вземем предвид момента за началото на въстанието.

И за да се отнасяме към въстанието по марксистки начин, тоест като изкуство едновременно, без да губим минута, трябва да организираме щабовете на въстаническите отряди, да разпределим сили, да преместим верни полкове до най-важните точки, да заобиколим Александровка, да окупираме Петропавловка , да арестуваме генералния щаб и правителството, да изпратим такива отряди към юнкерите и към дивите дивизии, които са способни да умрат, но да не позволяват на врага да се движи към градските центрове; трябва да мобилизираме въоръжените работници, да ги призовем към отчаяна последна битка, да вземем веднага телеграфа и телефона, да поставим щаба ни за въстанието на централната телефонна централа, да комуникираме с него по телефона с всички фабрики, всички полкове, всички точки на въоръжена борба и т.н. "

В писмото се подчертава, че «... невъзможно е да останем верни на марксизма в момента, в който живеем, да останем верни на революцията, без да третираме въстанието като изкуство».
https://www.marxists.org/russkij/lenin/works/lenin005.htm
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1681340
Постинги: 2369
Коментари: 325
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930