Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2020 12:17 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 68 Коментари: 0 Гласове:
0На тази дата преди 103 години на 14 октомври 1917 година, В. И. Ленин завършил работа над статията «Ще удържат ли болшевиките държавната власт?».

В. И. Ленин завършил работа над статията «Ще удържат ли болшевиките държавната власт?». Статията разобличава клеветата на кадетите, есери и меншевики, които твърдяли, че само болшевиките или никога не биха се осмелили да вземат цялата държавна власт в свои ръце, или ако го направят, няма да могат да го запазят дори за най-кратко време.

В. И. Ленин отново подтвърдил заявлението, направено им на I Всеруски конгрес на Съветите за това, че болшевиките са готови сами да вземат в свои ръце държавната власт. „Продължавам да стоя на гледната точка, че политическа партия като цяло и по-специално партия от авангардната класа няма да има право да съществува, би била недостойна да бъде считана за партия, би била жалка нула във всеки смисъл, ако се откаже от властта, тъй като има възможност да спечелим властта. "

Ленин доказвал, че болшевиките имат всичко необходимо, не само да вземат властта, но и да я задържат. „Както по въпроса за коалиция с буржоазията, така и по въпроса за незабавното прехвърляне на земевладелската земя на селските комитети - отбеляза Ленин - болшевиките вече имат мнозинство в Съветите на работническите, войнишките и селските депутати, мнозинството от народа, мнозинството от дребната буржоазия. На страната на болшевиките и съчувствие то на всички истински живи сили на демокрацията.

Разбивайки доводите на меншевиките за неспособността на пролетариата технически да овладее държавния апарат, Ленин писал: ««Да овладее» «държавния апарат» и «да го вкара в движение» пролетариата не може. Но той може да разбие всичко, което е потискащо, рутинно, непоправимо буржоазно в стария държавен апарат, замествайки го със своя нов апарат. Този апарат и са Съветите на работническите, войнишки и селски депутати».

В статията се говори, че за победата на социалистическата революция в Русия саназряли всички обективни и субективни предпоставки. «... Когато благодарение на капитализма материалният апарат на големите банки, синдикатите, железниците и др., се е разраснал; когато най-богатият опит на напредналите страни е натрупал резерви от технологични чудеса, използването на които пречи на капитализма; когато съзнателните работници обединяват четвъртмилионна партия, за да вземат систематично този апарат в ръцете си и да го пуснат в експлоатация, с подкрепата на всички трудещи се и експлоатираните - когато тези условия съществуват, тогава няма да има тази сила на земята, която да попречи на болшевиките, а те няма да позволят да бъдат сплашени и ще могат да поемат властта, да я държат до победата на световната социалистическа революция».

В послесловие В. И. Ленин отново се обртща к ъм въпроса за избора на момента за въстание. За да бъде въстанието успешно, революционната партия трябва да има мнозинство в авангарда на революционните класи и в страната; освен това е необходимо: нарастването на революцията в национален мащаб, пълният морален и политически крах на старата власт, големи колебания в лагера на всички междинни елементи. Именно тези условия напълно са узрели в Русия.
http://leninism.su/works/73-tom-34/1702-uderzhat-li-bolsheviki-gosudarstvennuyu-vlast.htmlimage
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 746531
Постинги: 1752
Коментари: 230
Гласове: 357
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031