Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2020 22:00 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди 103 години на 29 (16) октомври 1917 годи, в Петроград се състояло разширено заседание на ЦК РСДРП (б) съвместно с представители те на изпълнителната комисия на ПК, Петроградския окръжен комитет, Военната организация при ЦК, Петроградския Съвет на работническите и войнишки депутати, професионалните съюзи, фабрично-заводските комитети и железничарите, извикани за обсъждане на въпроса за въоръженото въстание.

Присъствали около 30 човека. Срещата се проведла от страна на Виборгска в къща номер 13/17 на улица Болотна, в помещенията на Регионалната дума Лесновско-Уделнински, председател на Съвета на която бул М. И. Калинин. Съблюдавали се правилата на строга конспирация. На входа в дома била установена охрана.

Председателствал Я. М. Свердлов. Дневен ред: доклад на заседанието на ЦК РСДРП (б) от 10 октомври, кратки доклади на представителите, текущ момент.

С доклада за решението на ЦК за въоръжено въстание встъпил B. И. Ленин.Той прочел резолюцията на Централния комитет от 10 октомври и мотивирайки я дал кратък анализ на вътрешната и международната ситуация. Ленин показал, че масите следват болшевиките, като доказателство за това той цитирал статистиката на изборите за градска дума в Петроград и Москва. «Положението е ясно: или диктатура корниловска, или диктатура пролетарска и бедните слоеве от селячеството. Невъзможно е да се ръководим от настроението на масите, защото то е изменчиво и не може да бъде взето предвид; трябва да се ръководим от обективен анализ и оценка на революцията. Масите дадоха доверие на болшевиките и искат от тях не думи а дела, решителна политика и в борбата с войната и в борбата с разрухата». При анализа на международното положение Ленин подчертал, че революционна Русия ще бъде поддържана от пролетариата на Европа. В заключение Ленин казал: «От политическия анализ на класовата борба както в Русия, така и в Европа следва, че е необходима най-решителна и най-активна политика, която може да бъде само въоръжено въстание.».

 По-нататк били заслушани доклади от място. Я.М. Свердлов от името на Секретариата на ЦК съобщил за огромния ръст на болшевишката партия, обединила не по-малко от 400 хил. човека, за разширение на нейното влияние, особенно в Съветите, а така също в армията и флота. Я. М. Свердлов привел факти от мобилизация на контрареволюционни сили в Донецки район, Минск и на Северния фронт. Представителят на ПК Г. И. Бокий съобщил, че в района на Петроград преобладават настроения в полза на болшевиките. Н. В. Криленко от бюрото на Военната организация заявил, че настроението в полковете е за болшевиките. Представителят на Петроградския окръжен комитет С. Ф. Степанов говорил за ситуацията в областите, за въоръжаването и подготовката за въстанието на работниците от Колпин и Сестрорецк, за силното болшевишко влияние в гарнизоните на Красно село, Луга и Гдов. Представители на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати В. Володарски и С. Н. Равич обявили, че всички в Петроград по призива на партията и на Съвета ще застанат зад тях. От името на синдикатите В. В. Шмид докладва, че в Петроград броят на организираните работници надхвърля 500 хиляди; влиянието на болшевиките преобладава сред тях; работниците осъзнават, че извън борбата за власт няма изход от тази ситуация и настояват за прехвърляне на цялата власт на Съветите. Н. А. Скрипник, изказвайки се от името на фабричните комитети, отбелязал че резолюциите вече не удовлетворяват и навсякъде има желание за практически резултати. Представителите на железничарите и пощенските и телеграфни служители заявили, че пощенските работници обещават да завладеят Пощата в решаващия момент; след общата стачка настроенията на железничарите се променят и социалистическият революционер-меншевишки ВЦИК на профсъюза (Викжел) бързо започва да губи влияние сред масите; работниците на петроградския и московския железопътен възел са болшевишки. Я. М. Свердлов направил допълнително съобщение, че са предприети стъпки за изясняване на ситуацията в Москва и възможността за въстание там.

По въпроса за текущия момент отново встъпил В. И. Ленин. Той показал, че революцията има предимство пред силите на контрареволюцията и болшевиките имат всички шансове да вземат и запазят властта. Преобладаващото мнозинство от членовете на Централния комитет и представителите от местата, които говорили в дебата, смятали, че въстанието е доста узряло. Против въстанието встъпили, както и на предишните заседания, Каменев и Зиновиев. В защита на ленинската гледна точка за въооръжено въстание встъпили Я. М. Свердлов, М. И. Калинин, Ф. Е. Дзержинский, Н. В. Криленко, Н. А. Скрипник, М. И. Лацис, И. А. Рахя и други.

В. И. Ленин подложил на критика доводите на Зиновиев и Каменев против въоръжено въстание. След като показал, че политическото въстание е неизбежно, той призовал да се третира като изкуство и предложил да се подготвят за въстание, като дал на Централния комитет и Съветите правото да решават кога да действат.

 Обсъжданията продължили до 7 часа сутринта. След това Ленин предложил следната резолюция: «Събранието напълно приветства и подкрепя изцяло резолюцията на Централния комитет, призовава всички организации и всички работници и войници да се подготвят цялостно и най-интензивно за въоръжено въстание, да подкрепят създадения за това център от ЦК и изразява пълната увереност, че Централният комитет и Съветите незабавно ще посочат благоприятен момент и целесъобразни начини за атака».

След края на конференцията се провело закрито заседание на Централния комитет, на което било решено да се организира Военен революционен център за ръководството на въстанието, който включвал Я. М. Свердлов, И. В. Сталин, Ф. Е. Дзержински, А. С. Бубнов, М. С. Урицки. Решено било Военно-революционният център да бъде включен като водещо ядро ​​във Военно-революционния комитет към Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати.
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1645968
Постинги: 2311
Коментари: 321
Гласове: 464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031