Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2020 18:30 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 143 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди 102 години, на 13 ноември 1918 г., съветското правителство тържествено обявява отмяната на хищническия Брестски мирен договор във връзка с поражението на Германия в световната война.

ВСЕРУСИКИ ЦЕНТРАЛЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ

ДЕКРЕТ
от 13 ноември 1918 года

ЗА АНУЛИРАНЕ НА БРЕСТСКИЯ ДОГОВОР

Към всички народи на Русия, населението на всички окупирани области и земи.

Общоруският централен изпълнителен комитет на Съветите тържествено заявява на всички, че условията за мир с Германия, подписани в Брест на 3 март 1918 г., са загубили своята сила и значение.  Договорът от Брест-Литовск (както и допълнителното споразумение, подписано в Берлин на 27 август и ратифицирано от Всеруския централен изпълнителен комитет на 6 септември 1918 г.) като цяло и във всички точки се обявява за унищожен. Всички задължения, включени в Договора от Брест-Литовск по отношение на изплащането на обезщетение или цесията на територия и региони, се обявяват за невалидни.

Последният акт на правителството на Вилхелм, който принуди този насилствен свят, за да отслаби и постепенно влоши състоянието на Руската социалистическа федеративна съветска република и неограничената експлоатация на народите, заобикалящи републиката, беше изгонването на съветското посолство от Берлин за неговите дейности, насочени към свалянето на буржоазния имперски режим в Германия. Първият акт на въстаналите работници и войници в Германия, свалили имперския режим е призивът за посолство на Съветската република.


Брест-Литовският мир на насилие и грабеж паднал така под обединения удар на германски и руски пролетарии-революционери.

Трудовите маси на Русия, Ливония, Естония, Полша, Литва, Украйна, Финландия, Крим и Кавказ, освободени от германската революция от потисничеството на хищническия договор, продиктуван от германските военни сега са призовани да решат собствената си съдба. Империалистическият мир трябва да бъде заменен от социалистически мир, сключен от работническите маси на народите на Русия, Германия и Австро-Унгария, освободени от потисничеството на империалистите. Руската социалистическа федеративна съветска република приканва братските народи на Германия и бивша Австро-Унгария, представлявани от техните Съвети на работническите и войнишките депутати, незабавно да започнат да решават въпроси, свързани с унищожаването на Брестския договор. Само онези принципи, които съответстват на братските отношения между трудещите се от всички страни и нации и които бяха прокламирани от Октомврийската революция и защитени от руската делегация в Брест, могат да формират основата на истинския мир на народите. Всички окупирани области  на Русия да бъдат очистени. Правото на самоопределение в пълна степен ще бъде признато за трудещите се нации от всички народи. Всички репарации ще бъдат възложени на истинските виновници за войната- на буржоазната класа.

Революционните войници на Германия и Австрия, които сега създават войнишки съвети на депутатите в окупираните региони, влезли в контакт с местните работнически и селски съвети, ще бъдат сътрудници и съюзници на трудещите се при изпълнението на тези задачи.
Чрез братски съюз със селяните и работниците от Русия те ще изкупят раните, нанесени на населението на окупираните региони от германските и австрийските генерали, защитаващи интересите на контрареволюцията.

Построените на тази основа международни отношения между Русия, Германии и Австро-Унгария ще бъдат не само мирни отношения. Това ще бъде съюз на трудещите се от всички нации в тяхната борба за създаване и укрепване на социалистическата система върху руините на системата на милитаризма и икономическото робство. Този съюз се предлага от работните маси на Русия, представлявани от съветското правителство, на народите на Германия и Австро-Унгария. Те се надяват, че народите на всички други държави, които все още не са свалили игото на империализма, ще се присъединят към този мощен съюз на освободените народи на Русия, Полша, Финландия, Украйна, Литва, Балтийските държави, Крим, Кавказ, Германия и Австро-Унгария. До този момент този съюз на народите ще се противопоставя на всеки опит да наложи на народите капиталистическото потисничество на чуждата буржоазия. Народите на Русия, освободени с германската революция от игото на германския империализъм, още по-малко ще се съгласят да се подчинят на игото на англо-американския или японския империализъм.

Правителствотона Съветската Република предложи на всички държаво, водещи с нас война, мирно съглашение. До момента, в който работните маси на тези сили принудят правителствата си да приемат мир с работниците, селяните и войниците на Русия, правителството на републиката, разчитащо сега на революционните сили на цяла Централна и Източна Европа, ще се противопоставя на опитите да върне Русия отново под игото на робството на чужд и местен капитал. Приветствайки населението на всички региони, освободено от игото на германския империализъм, Руската социалистическа федеративна съветска република призовава работните маси на тези региони към братски съюз с работниците и селяните от Русия и им обещава пълна, постоянна подкрепа в борбата им за установяване на техните земи на социалистическо управление на работници и селяни.

Насилственият мир от Брест-Литовск е унищожен. Да живее истинския мир и мирния съюз на трудещите се във всички страни и наци.

Председател на
Всеруския Централен
Изпълнителен Комитет на Съветите
Я.СВЕРДЛОВ

Секретар
на Всеруския Централен
Изпълнителен Комитет на Съветите
В.АВАНЕСОВ
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688457
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930