Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2020 18:40 - Заявление от Прес-бюрото...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Заявление от Прес-бюрото на ЦК на Компартията на Гърцията
За «мирно» съглашение за Нагорни Карабах

Неотдавнашният въоръжен конфликт между Азербайджан и Армения, продължил повече от 40 дни и довел до кръвопролитията на народите и на първо място младежта на тези две бивши съветски републики, беше причинен от противопоставянето на различните планове на буржоазните класи, както и общото им желание в условията на капиталистическата криза, да насочат народите към безплоден и опасен канал на национализъм и взаимно клане, така че тяхната власт да не бъде разклатена.

В същото време участието на други буржоазни класи в този конфликт стана още по-очевидно, като Турция, която открито подкрепи военната операция на Азербайджан за разширяване на геополитическата си подкрепа в Кавказ и Каспийския регион.

Споразумението за примирие, подписано между Русия, Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах, ще остави своя отпечатък върху новото разпределение на силите, което се формира в Кавказ и Каспийския регион. Русия разширява своето военно и политическо присъствие, разполага „мироопазващи сили“ в Нагорни Карабах и осигурява пътни връзки с Армения. Участвайки в т. н. "мироопазващ център", който ще бъде създаден в Азербайджан, НАТО и Турция придобива нова роля в особено важния регион, който е "канал", свързващ Черно и Каспийско море, засилвайки военно-политическото си присъствие.

Във всеки случай това е временно споразумение, което има основните характеристики на империалистическия свят, като окупация, размяна на територии и присъствие на чужди покровители. Това пресичане на стремежите на буржоазията на Русия и Турция в друг регион - в Кавказ и Каспийския регион - може да създаде условия за избухването на нов конфликт в бъдеще.

Народите на Армения и Азербайджан, които през последните десетилетия живееха спокойно, изграждайки ново социалистическо общество, днес при капитализма, плащат с кръвта си за напредъка на едни или други - но винаги чужди за тях - капиталистически интереси. Извличайки уроци от своята история, хората могат да отворят фронт както срещу чужди империалистически намеси, така и срещу интересите на буржоазните класи. Те могат да издигнат своята „стена“ срещу империалистически войни, да очертаят стратегия за борба срещу капиталистическата система, която поражда кризи, войни и бежанци.


13.11.2020

https://inter.kke.gr/ru/articles/--01358/
image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1688043
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930