Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2020 16:50 - Вярност към марксизма-ленинизма
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 146 Коментари: 0 Гласове:
-1




На 27—29 ноември в Лурес се състоял XXI конгрес на Португалската комунистическа партия (ПКП). Комунистическата партия- трета политическа сила в страната, подчерта, че единствената лява алтернатива на сегашния курс са комунистите.

Поради санитарни ограничения, предизвикани от пандемията COVID-19, конгреса се състоял в свит формат- вместо 1200 присъствали само 600 делегата. Въпреки традициите нямало гости и чуждестранни делегации.

В резултат на конгреса Генералния секретар на ЦК на партията Жерониму де Соуза бил преизбран за пети срок. Също така конгресът избрал Жоао Ферейра- кандидат на партията за следващите президентски избори в Изпълнителния съвет на партията.

Де Соуза осъдил реакционната антикомунистическа клеветническа кампания, започната от португалските медии преди конгреса отбелязвайки, че враговете на работническата класа имат за цел да отслабят и унищожат партията.След като събра делегати в Павилиона за мир и приятелство в Лурес, ръководството на португалската комунистическа партия отбеляза изключителното значение за работническата класа на страната на системното провеждане на конгреса тази година. Другарят де Соуза отбелязал, че ПКП "не иска за себе си привилегирована самозащита под предлог на санитарна ситуация, докато стотици хиляди работници продължават да работят на своите места, като са обекти на повишена експлоатация в рамките на пандемията".

Централният комитет на партията високо оценил работата на партийните активисти при организирането на конгреса, който на практика потвърдил принципите на демократичния централизъм, колективизма и братството. Социалният състав на конгреса, в който делът на работниците е 52% от общия брой на делегатите, потвърждава класовия характер на партията. Средната възраст на делегатите бил 48,9 години, което отразява курса на ръководство на омаловажаване на партийните кадри. 60% от делегатите са членове на социални движения и организации, а 22,7% са председатели на синдикални организации на местно и държавно ниво. Отбелязало се също така, че 37,9% от делегатите са избрани в местни и централни органи на властта на страната.

 Конгресът единогласно одобрил новия програмен документ на партията, определяйки политическата стратегия на близките четири години. В него ръководството на партията потвърждава своята лоялност към принципите на ленинската политика и марксистко-ленинската идеология: португалските комунисти подчертават ролята на партията като авангард на работническата класа във вътрешнополитическата борба. Обявявайки влизането на 1500 нови членове в ПКП, де Соуза отбелязал, че по отношение на структурата и влиянието върху работническото движение, Комунистическата партия е извън конкуренция в страната.

В заключителната си реч генералният секретар на Централния комитет на ПКП подчертал, че страната е в икономическа ситуация, причинена от некомпетентната правителствена политика: «Днес португалците все по-често са жертвана жестока експлоатация, безработица и нищета. Болшинството от населението изпитва неопределеност и дълбоко безпокойство по повод на своето бъдеще. Необходимо е да се спре разрушаването на цели сектори от икономиката. Страната се нуждае от лява патриотична политика, основана на укрепване на индустрията, социалните функции на държавата в областта на образованието, транспорта и жилищно-комуналните услуги. Необходима е политика, основана на национален суверенитет, без външни ограничения и подчинение на Европейския съюз. "

Другарят де Соуза разкритикувал остро политиката на управляващата партия на социалистите, като заявил, че именно те са изцяло отговорни за либерализацията на трудовото законодателство и липсата на държавна подкрепа за стратегическите сектори на икономиката.

Делегатите на конгреса единогласно одобри резолюция в чест на 75-годишнината от Великата Победа: «В годината на 75-годишнината от Великата победа над фашизма, XXI конгрес на ПКП подчертава ролята на комунистите в борбата за мир, срещу германския фашизъм и агресията на империализма. Капитализмът е система, основана на експлоатация, угнетение и война. В своите думи и дела главните центрове на империализма заявяват, че стандартите на международните отношения, които са се развили след поражението на германския фашизъм, трябва да отстъпят пред „закона на най-силните". Те се опитват да наложат своите норми със сила, нарушавайки суверенитета на страната и живота на народите. Те поддържат открито фашистските сили, както видяхме в Украйна. САЩ, НАТО и ЕС заплашват всеки, който не им се подчини. Агресивността на империализма на международно ниво е неделим от експлоататорската и деспотична офанзива срещу работниците във всички страни. Лъжливото провъзгласяване на демокрация и права скривааструктурата на властта, служеща на монополистическия капитал. Пандемията COVID-19 показа, че приоритет се явява не благополучието и живота на народите. Офанзивата срещу правата на работниците се засилва: населението обеднява, докато мултимилионерите стават по-богати. Именно затова навсякъде се предприемат опити да се ограничат свободите и да се наложи необуздан антикомунизъм. Имайки предвид уникалния принос на СССР, Червената армия и съветския народ за победата над германско-фашисткото варварство, XXI конгрес на ПКП напомня, че именно комунистите винаги са били авангардът на борбата, нанасяйки най-трудните поражения в историята на империализма. Именно те постигнаха историческите победи във войните за социално и национално освобождение».

XXI конгрес на ПКП потвърди солидарността на португалските комунисти с трудещите се по света, които се борят срещу експлоатацията за социален прогрес и социализъм; с народи, защитаващи своя суверенитет и противопоставящи се на империалистическата агресия. Конгресът подтвърдил своята солидарност с всички, които се борят за мир, против войните и искат разпускане на НАТО.

Автор: Андрей ДУЛЬЦЕВ, соб. корр. «Правды».
image
image
image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660517
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031