Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01 15:00 - На тази дата преди...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 37 Коментари: 0 Гласове:
0Преди 124 години, на 10 януари 1897 г., се ражда Бедржих Вацлавек - чехословашки литературен критик и марксистки естетик, лидер на Комунистическата партия на Чехословакия, убит в Освиенцим през 1943 година.

Появил се на света в бедно семейство в Чаславице. След като завършва гимназия през 1915 г., бъдещият теоретик на марксистката естетика е изпратен в окопите на империалистическата война. След това пет години учи в Карловия университет в Прага, обучава се в Берлин, работи като учител и след това като библиотекар в държавните и университетски библиотеки в Бърно.

Член на компартията от 1925 година. През 1933 г., попаднал в полезрението на полицията във връзка с активната си комунистическа дейност, той е преместен от Бърно - в библиотеката на университета в Оломоуц. Както съобщава полицейският циркуляр, Ваклавек е начело на онази част от „интелигенцията в Бърно, която действа за комунистически цели и подкрепя дейността на комунистите с всички средства ... Под влиянието на Вацлавек авторитетът на онези студенти, които са откровени привърженици на комунистическата партия и участват активно в комунистическото движение, неимоверно нарасна сред студентите от висшите училища. "
Подозренията на буржоазната тайна полиция били обосновани: Вацлавек участвал активно в работническото движение в своя регион, организирал акции на солидарност между културни дейци и стачкуващи миньори през 1932 г., събирайки пари и храна.

Приживе и след смъртта му са публикувани деветнадесет книги на Вацлавек, включително такива известни като „От изкуство до творчество“, „Творчеството към реалния свят“, „Литература и народна традиция“, които все още се считат за класика. Книги, които не могат да бъдат заглушени от доминиращите днес либерални западняци в чешките социални науки.

В 1939 година преминал в нелегалност, ставайки един от ръководителите на забранената при «новия порядък» КПЧ. Юлиус Фучик го привлякъл на работа в редакцията на нелегалния вестник на ЦК на КПЧ «Руде право». През същата 1942 г., когато Фуцик също е арестуван, гестаповците попадат на следите на Вацлавек ...

Скоро и той е арестуван и хвърлен в затвора под №94544. При първия разпит се наричал с псевдонима «Грдина». С този псевдоним („grdina“ на руски означава „герой“) активиста на нелегалната комунистическа партия на Чехословакия Бедржих Ваклавек бил измъчван в пражкото гестапо, в затвора в Панкрац, концентрационния лагер в Освиенцим ... С този псевдоним, случайно наречен от него по време на първия разпит, но толкова подходящ за човек, който не е дал никакви свидетелства на палачите дори за истинското си име, доктор Вацлавек почива на 5 март 1943 г. в Освиенцим. Бил е само на 46 години. Той умера, така и не казал на фашистите своето истинско име…

«От разлагащата се класа — к младата класа! От класово общество — към безкласово! От общество, раздирано от противоречия, които то не е в състояние да разреши, — към младо общество, които тези сили в себе  си ще намери! Само по този път може да се създаде нова основа, където изкуството да процъфтява отново и да придобие голяма социална цел ...»
(Б.Вацлавек)
image
Бедржих Вацлавек (Bedřich Vбclavek, 10 януари 1897 — 5 март 1943) — чехословашки литературен критик и марксически естетик, деятел на Комунистическата партия на Чехословакия. Умира в Освиенцим.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 779931
Постинги: 1763
Коментари: 230
Гласове: 359
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930