Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2021 09:50 - Работата не е само в Тръмп. ТОВА Е КАПИТАЛИЗЪМ
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 218 Коментари: 0 Гласове:
0




Картинaта на хаоса от Вашингтон, с привърженицте на Тръмп, щурмуващи Капитолията в САЩ се явяват огледало на демокрацията, намираща се в състояние на дълбок упадък. В продължение на десетилетия зад фасадата на прославената „Американска мечта“ и изкуствения просперитет на най-мощната икономика в света се криеше натрупаното гниене на цялата система.

Историята на американската демокрация, особено през XX век, е пълна с класова експлоатация, социално и расово насилие, империалистически намеси и войни, културни ценности, основани на социалния дарвинизъм и обожествяване на парите. Няколко поколения американци израснаха, убедени, че няма алтернатива на капитализма, че комунизмът е заплаха, а САЩ са „пазителят на свободния свят“.

Американската демокрация, която мнозина описват като „образцова демокрация“ е отговорна за множество империалистически войни, интервенции, преврати и „промени в режима“ по целия свят. Страна, която от десетилетия се маскира като „лидер на свободния свят“ е виновникът за военни престъпления и кръвопролития в почти всички краища на света. От ядрения холокост в Хирошима и Нагасаки до империалистическите войни в Корея и Виетнам, опитите за държавен преврат в Латинска Америка, войните в Ирак, Югославия, Афганистан и наскоро в Либия, Украйна и Сирия, движещата сила на външната политика на САЩ, както при демократите и при републиканските президенти, интересите на големия монополен капитал бяха удовлетворени.
Същата тази американска демокрация - известният мегаполис на капиталистически просперитет и „земя на възможностите“ - такава, в която в разгара на значителен научен и технологичен прогрес шепа капиталисти (най-богатите 5%) притежават 80% от цялото богатство, произведено от милиони работещи мъже и жени. В Съединените американски щати общото богатство на 600-те най-богати хора е 4 трилиона долара, докато близо 40 милиона американци живеят в бедност, а 18,5 милиона от тях живеят в крайна бедност.
Най-мощната държава в света не успя да се справи с настоящата пандемия, демонстрирайки пълната неефективност на комерсиализираното здравеопазване.
С 373 000 смъртни случая, свързани с Covid-19 и над 22 милиона случая, картините на масови гробове, изкопани на остров Харт в Ню Йорк, са трагично напомняне за пълната неспособност на САЩ да се справят с пандемията.
Но пандемията е върхът на айсберга. В течение на последните 20 години САЩ претърпяват бавно, но неуклонно разделение в социален и политически план.
Така наречената "война срещу тероризма", започнала след атентатите от 11 септември, сега се превърна в недекларирана "гражданска война" в сърцето на САЩ.
Глобалната капиталистическа финансова криза от 2008 г. и появата на нови сили (Китай, Русия), оспорващи хегемонията на Америка на световната политическа арена, допринесоха значително за обострянето на вътрешно-буржоазната конкуренция в САЩ.
Тези "тектонични промени" са ясно отразени в президентските избори миналия ноември и в ожесточената борба между Байдън и Тръмп и двамата са политически представители на различни части на американския монопол. От тази гледна точка отказът на Тръмп да признае изборните резултати и предизвикателната му реторика, която проправи пътя за насилствени събития във Вашингтон, не могат да бъдат анализирани единствено в резултат на личността му. буржуазного класса и с использованием государственных механизмов. Обсадата на Капитолия от различни крайнодесни групи беше добре организирана и ръководена от определени слоеве.
Посланието към техните конкуренти беше ясно: борбата за господство в рамките на буржоазната система и държавния апарат на САЩ би била много тежка и дори би могла да приеме форми, които далеч надхвърлят обичайната институционална „демократична рамка“.
Трампизмът – симптом на прогнилия капитализъм

«Феноменът Тръмп» – това е продукт на американския капитализъм. «Трампизмът» се е родил в условия на задълбочени вътребуржоазни противоречия в САЩ.

Той се позиционира като въплъщение на „американската мечта“ и „антисистемен“ бизнесмен, борещ се срещу политическия истеблишмент („дълбока държава“) на Вашингтон.
Основният проблем е възприемането на по-голямата част от американците за това, какво е "истеблишмент".. За тези, които щурмуваха Капитолия на 6 януари, истеблишментът са такива политици, като Хилари Клинтън, Нанси Пелоси, Джо Байдън и т. н. От друга страна, за поддръжниците на Демократическата партия Тръмп е олицетворение на „злото“ и фашист, който иска да унищожи американската демокрация.
Почти никой в ​​САЩ дори не мисли, че истинският истеблишмент далеч отвъд политическото съперничество между демократи и републиканци е самата капиталистическа система. Капитализъм – източник на неравенство, бедност, безработица, войни, расизъм и полицейски репресии. Същата експлоататорска система и нейните механизми произвеждат крайнодесните „чудовища“, неонацисти и бели супрематици, използвайки ги като опора срещу радикализацията на работническата класа.

Доналд Тръмп напуска Белия дом, новоизбраният президент Джо Байдън пристига, но ситуацията за американските работници може само да се влошава, докато средствата за производство са в ръцете на капиталистите.

Наистина е необходима революционна комунистическа партия, напълно освободена от социалдемократически илюзии, основана на марксистко-ленински принципи, която е способна да води борбата на работническото движение на страната за социалистическа трансформация на обществото. За да може американския народ да стане господар на собствената си съдба, господар на своето богатство в обществото, без експлоатацията на човека от човека.

Никос Моттас – главный редактор сайта In Defense of Communism, член Коммунистической партии Греции.
Перевод: ☭ КОММУНИСТИЧЕСКИЙ МИР ☭
image
http://www.idcommunism.com/2021/01/its-not-just-trump-its-capitalism-stupid.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1687345
Постинги: 2373
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930