Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04 10:20 - Някои допълнения към статията "За работническата политика" (3)
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 195 Коментари: 0 Гласове:
1През 1929-1932г. социалдемократите се опитаха по всякакъв начин да докажат на буржоазията предимствата на своите методи на работа, за отслабване на пролетариата. Но когато една година по-късно монополите решиха положително въпроса за идването на нацистите на власт, социалистите-демократи не направиха нищо реално срещу това. За немската социалдемокрация, както и за неговите господари, имало само едно абсолютно, най-голямо зло, в сравнение с което всичко останало бледнеело. Такова „най-голямото зло“, срещу което социалдемократите положили големи усилия, било заплахата от пролетарска революция, заплахата от диктатурата на пролетариата.

В света на тази заплаха и е нужно да разглеждаме цялата политика на социалдемокрацията, това «ляво» крило на германския фашизъм. Така от 1919 г. насам е изграден обединен фашистки фронт срещу германските работници и комунистическата партия, от Северинг, Каутски, Брайтшайд и Троцки до Хитлер, Хугенберг, Стин и Круп.

Заключение

Марксистите са против исторически аналози и параллели. Такива паралели са опасни, тъй като всяко събитие има свои специфични обстоятелства, място и време. Да се копира миналото не трябва.

Друга работа е опита. Опитът от миналото, ако е правилно разбран потвърждава, че в определена историческа епоха действат същите основни социални закони, характерни за тази епоха. Германският фашизъм и фашизма днешен — това са явления от една епоха на залез на капитализма, епохи на войни и революции. Това е едно и също явление, но в различни етапи от тази епоха. От тук и някои различия по форма и методи, но не по класово същество. Но даже някои форми на стария и новия фашизъм съвпадат, това може да отбележи внимателния читател. Следователно, полезен опит от историята на германския фашизъм е да се вземе същността на стария фашизъм и на тази основа по-добре да се види, че новият има точно същата същност. Този, изложен от старите хитлеристи в своята «Хесенска програма» и други програми.

През 1933 г. немската работническа класа загуби боя с буржоазията. Резултатът го видяхме: 13 години чудовищен кошмар, милиони жертви, невиждани зверства и варварство. Не следва да мислим, че днешните трудещи се мислят че всичко това ще отмине — по тази причина, че днешния фашизъм е по-«мек» и постепен. Няма да мине, въпроса е само в конкретните форми и срокове. В това и се състои главната историческа «аналогия» с фашизма.

Но в същото време фашизма не е присъда. Опитът показва, че където и когато германските работници са следвали своите болшевики, те са печелили битки и победи. Опитът на френските работници от 1938–1939 гг. показа, че когато трудещите се нахвърлят срещу фашизма от всички страни, той трепери и се крие. Следователно има и друга историческа „аналогия“- все още са необходими организирани работници на основата на болшевизма, за да победят днешния фашизъм; и второ- необходими са усилията на целия народ срещу силите на реакцията. Тези сили на реакция са нищо пред революционния народ. Това е е и третата и главна историческа «аналогия».

Подготовил: М. Иванов
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 795007
Постинги: 1768
Коментари: 230
Гласове: 359
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31