Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2021 18:30 - За панихидата и "белите журавли" (по повод 9 май)
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 228 Коментари: 0 Гласове:
0



9 май 1945 г. съветския народ начело и под ръководството на партията на болшевиките удържа победа над германския фашизъм и неговите съюзници. Това е известен факт.

Великата Отечественна война бе класова война. От страна на СССР тя бе и най- справедливата от всички войни — война на работническата класа против буржоазията. Победата във войната бе победа на съветския социализъм над международния капитализъм. Буржоазията на водещите капиталистически страни не успя да поправи своите дела за сметка на ограбване и разделяне на Съветския Съюз. Капитализма с ръцете на фашистска Германия нанесе на нашия народ огромна вреда. Буржоазните варвари унищожиха 30–35 % от общественото богатство на СССР, убиха и осакатиха около 8 % от съветските хора. На фронта загина цвета на нашата болшевишка партия. Най-добрите синове и дъщери на трудовия народ платиха с кръв и живот за щастливо бъдеще на своите деца, внуци и правнуци, за живот без потисничество, експлоатация, робство, тирания, мрак и невежество.

Днешният фашизъм временно удържа победа в целия свят. Това е последната, най-жестока и варварска форма на господство на буржоазията. С помощта на терористична диктатура олигархията се опитва да удължи дните си, за да се измъкне от тежката криза, на която няма край. Тя хваща фашизма, за да спаси капиталистическия ред от революция, да запази паразитизма и изключителното си положение в обществото. Тя измисля „епидемии“, за да смаже революционното движение на масите, да раздели работниците и да засили тяхната експлоатация, да съсипе народите и да си осигури най-високи печалби. Едрата буржоазия отново разделя света с въоръжени средства, завзема територии една от друга, за което урежда "малки" войни, преврати, "народни републики" и т.н. Минаха времата, когато новите пазари можеха да се вземат с икономически, «мирен» път. Общата криза и нуждата от най-високи печалби тласкат капиталистите по пътя на военните авантюри. Това означава, че настоящият капитализъм не може да съществува без фашистки терор във вътрешната политика, без война във външната политика, без максимизиране на печалбите на всяка цена в икономиката.

Какво означава тази цена? Това означава, че капиталистите и техните правителства ще засилят допълнително експлоатацията на работническата класа, ще унищожат и забранят най-естествените права и свободи на хората, ще съсипят и обедняят народите на своите страни, ще ограбят други страни, ще превърнат народите на тези страни в техните роби, ще започват нови и нови войни помежду си, ще харчат цели държавни бюджети за война и военно производство. За това ще е нужно всички страни в света да се превърнат в концлагер, в бараки на световен фашистски концлагер. Иначе съвремения «глобализиран» капитализъм да съществува не може. За организацията на всичко това и се налага фашизма.

Днес руската олигархия «празнува» Деня на Победата. Все повече работници разбират, че съвременните фашисти не могат истински да празнуват деня на победата над своите учители - старите фашисти, над класата си, над себе си. Това е абсурд. Но буржоазията изгодно използва 9 Май за оглупяване на народните маси. Защо? Първо- руските власти се маскират, за да покажат на народа, че те не са фашисти, а «наследници на победителите», «продължители на дела та на СССР». Тук се отчитат голямото желание на хората за социализъм, нарастващото разбиране за коректността на болшевиките и любовта на обикновените хора към лидерите на болшевиките- В.И. Ленин и И.В. Сталин.

Второ- 9 Май се използва за скрита шовинистична обработка на масите, за раздуване на милитаризъм и ненавист към другите народи. Тук се решава въпроса за идейна подготовка на народа към разбойнически войни, към зазладяване и грабеж на други страни.

Трето- класовото същество на Деня на Победата фашистите внимателно скриват и все повече подават този празник, като тържествена панихида за загиналите във войната. Тук в народа се възпитава робско смирение и страх пред войната, но само пред класовата война против буржоазията. „Защита на отечеството“, т.е. участието на трудещите се в бандитските войни на "тяхната" буржоазия е свещено нещо: пушечното месо трябва да върви без мърморене, за да се получат нови богатства за "тяхната" олигархия.

Честно в този смисъл постъпи фашистската буржоазия в Украйна. Тя отдавна отмени празника на 9 май и въведе „ден на възпоменание и траур за жертвите на Втората световна война“. Формално то ва означава, че на една дъска в панихидата са поставени героите на Сталинград и разбитата дивизия на СС «Дас Райх». Може да се мисли, че олигархията оценява еднакво падналите съветски генерали Ватутин и Черняховски - и хитлеристкия садист Райхенау и палачът Хайдрих. Но украинските работници бързо осъзнаха, че в действителност само хитлеристи, убийци, палачи и гестаповци, врагове на украинския народ, се издигат и прославят в този „ден на паметта“. А основният смисъл на фашистката панихида е все същият: да се насади животински страх у работниците, да се обезсърчат от настроение за класова борба срещу фашистите и буржоазията, отново да се хвърли кал върху социализма, да сплашат хората с „20 милиони жертви на болшевишки инат. "

Тази "победоносна" идея на настоящите фашисти е проста: да се убедят трудещите се, че ако съветският народ и болшевишката партия не се противопоставят на нацистите, а незабавно предадат страната на фашистко робство, няма да има "20 милиона пропилени жертви "ще бъде тихо и грациозно.

Нацистите довеждат тази идея до своя логичен край: ако през 1917-1920г. работници, селяни с болшевиките начело биха били победени от "благородната бяла армия" и "международната общност", тогава нямаше да има Втора световна война. И нянмаше да има «20 милиона жертви». Излиза че за всичко е виновен социализма, съветската власт и болшевиките. Без тях щеше да има мирен спокоен живот без войни и без жертви.

Изводът е ясен: бог да ни спаси от революция и социализъм, иначе отново ще има война и "20 милиона жертви". Затова, украински работници и целия трудов народ, стойте тихо, защотоможе да стане по-лошо.

Плачът на Ярославна за „двадесет милиона жертви“ е не само украински феномен, но и руски, където се извършва в скрита, прикрита форма. Например, ДНРовските фашисти изобретили нов «символ на Победата» — журавли, излитащи в небето. В тези журавли се преселили душите на победителите и излетели на небето, в рая. И тук на народа упорно се намеква, че 9 Май — това е ден на голяма панихида, а не Ден на Победа на социализма над фашизма. А за панихидата с преселването на души са необходими покаяли се грешници, сълзи, свещеници и кръстове, а не борба с фашизма и не класова оценка на тази Победа.

Но ако трябва да разсъждаваме трезво, то фашистските пропагандисти са прави. 9 май за новите фашисти е именно денят на голяма скръб по факта, че е победена най-голямата кампания на световния капитализъм срещу диктатурата на пролетариата. Въпросът е, че в Русия по ред причини властите крият скръбта си над победения фашизъм, докато в Украйна властите открито скърбят за нацистите. Настоящата руска олигархия разглежда германския фашизъм не като враг, а като „съученик“ и в същото време като исторически възможен конкурент на световния грабеж. В този смисъл фашистска Германия е неприятна за русиката буржоазия. Но истинското отношение на руските власти към нацистите е нормално отношение в рамките на една класа, където всички са свои хора. Хитлеровият фашизъм — той е наставник, учител. Днешният руски фашизъм — това е верен ученик на Гьобелс, Химлер, Розенберг, Менгеле и т.н. Те са единни в целите и основните средства. Главната цел — да се разбие работническата клас, да се потисне революцията, да не се допусне ръст на болшевизма. Основните средства за това — терор, зверско насилие над народа, мракобесие, концлагер.

Идеята за «цената на победата», «празник със сълзи на очи» не е нова. Тя е измислена още от хрушчовско-брежневската контра и закрепена в известната песен.

Защо? За да се замаже главното съдържание на Великата Отечественна война, нейния класов смисъл.

Какво замазва контрата и какво скрива днешния фашизъм зад панихидата «Ден на Победата»? Замазва и скрива следните факти.

  1. Това е била революционна война на съветската работническа класа против обединените сили на световния капитал. Това беше война между две непримирими класи на съвременното общество- реакционната класа на буржоазията и авангардната работническа класа в лицето на съветския социализъм.
  2. Социализмът, представен от съветския народ и Червената армия, победи тези обединени фашистки сили и спаси народите от световния концентрационен лагер. Силите на прогреса победиха, развитието на човечеството бе продължено. Това бе победа на целия световен пролетариат. Тя приближи световната социалистическа революция.
  3. Войната показа, че класовата борба на работниците срещу капиталистите не отшумява, а се засилва с развитието на социализма и със задълбочаването на кризата на капитализма.
  4. Работническата класа на СССР не трябваше да се успокои от победата над хитлеристка Германия, а да се мобилизира за борба с капитала и фашизма във всичките му форми - до пълна победа над световния капитал.
  5. Победата във войната показа, че социализмът и съветската социална и държавна система са много по-високи и по-силни от капитализма и всяка несъветска социална и държавна система. Трудовите маси от целия свят бяха убедени в това и искаха да живеят толкова свободно и щастливо, колкото народите на СССР. Следвоеннй капитализм залитна. Хрушчовската контра, осъществявайки в 1953 г. военно-фашистски преврат в СССР, фактически го спаси.

Всички тези обстоятелства днес се обявяват за «марксистска лъжа» или «конспирация». Фашистите се страхуват от тази истина за Победата, защото тя подбужда работническата класа да се бори срещу настоящия фашизъм и капиталистическото робство, показва на масите, че капитализмът може и трябва да бъде победен. Затова фашистите старателно крият Победата на социализма зад сълзите по «белите журавли».

На някои места буржоазията организира военни „Паради на победата“. Защо? На капиталистите от различните групи се показва с какво ще се воюва при поредно делене на пазари, суровини и роби. Буржоазията показва на работническата класа и на останалите трудещи се хора как ще ги убие в бъдещи класови битки, плаши трудещите се. И тогава ги настройва на факта, че скоро ще трябва да отидат на война, „да защитават отечеството“, т.е. да защитават богатството и властта на буржоазията, да удължават робството си със собствените си ръце.

Фашистите към 9 Май събират «безсмъртни полкове». Това са цели демонстрации, където работниците ще отидат със снимки на ветерани от войната или просто роднини, които са служили в армията. Обикновените хора с маски гордо ще понесат портретите на тези, които се сражавали за това да няма никакви фашистски маски. Нашите хора се гордеят с победата над фашизма на своите деди и прадеди, но самите те се боят да се борят с фашизма. Такова е «единството на противоположностите».

Нашите хора се гордеят със съветските герои от войната. И в същото време същите тези хора не искат да знаят защо техните предци са станали герои, какво са защитавали толкова отчаяно, какъв характер е имала тази война, за какво точно техните дядовци и прадеди са се борили до смърт.

Нашите хора искат социализъм и се радват на Победата. Но в същото време те не свързват 9 май и Великата октомврийска революция, без които победата над фашизма и щастливия живот на хората биха били немислими. Думите „революция“, „борба“, „фашистка диктатура“ потапят неспециалиста в тих ужас: не, не, това не ме засяга, всичко това е невярно. Но такива настроения — това е дело поправимо, тук самия живот помага.

Какво трябва да правят нашите работници на 9 Май? Същото като за всички съветски празници, обезобразени, кастрирани и забранени от фашизма. Въпросът е централен — нашаторганизация, наша партия. Стъпка по стъпка по места елементи на партията възникват. Не бързо, не гладко, но върви устна и писменна агитация и пропаганда на болшевизма. В този процес случайни хора и съпътстващи пътници отпадат от авангардните работници. Работниците започват сами да пишат листовки. В производствата вървят дискусии по различни въпроси. Това е добре. Често е невъзможно настоящите „празници“ да бъдат там, където се събират масите. А ако се получи, то не винаги се събира кръг и дискусия с хора. Това е лошо, но това означава, че днес работата с хората преди „празника“ и след него е продължила, когато по един или друг начин работници и трудещи се говорят за това, обсъждат го от едната или другата страна. Тук нашите другари удобно разгръщат своята работа. Удобно дават листовки, водят разговор. Тук има изход на масите, които се събират или вече са на «празника».

На нашите неустойчиви другари следва още един път да кажем, че фашизма не е вечен и не е така силен, както се надува. Неговата сила се състои в неговото главно оръжие — страхът на трудовите маси, в оглупяването на народа. Там, където масите пренебрегват фашистките декрети и закони, където хората произволно и спонтанно потискат своята линия, там фашизмът отстъпва. Фашизмът е много страхлив. Той е смел, когато 100 са против един. А когато вижда, че макар и стихийна организация на трудещите дава отпор, то тя си подвива опашката и вика на помощ повече сили.

Нашата организация и масите - на всички места, във всички случаи, от малко ежедневие до големи улични схватки - ще бъдат по-силни от фашистките филистери, по-силни от полицейските и СС банди от всякакви гвардии и батальони. Те са десетки хиляди, а ние  — милиони. Ние засега отстъпваме, защото сме разединени и лошо организирани. А не трябва да се страхуваме. Не трябва да стоим и мълчим търпейки поединично. Трбява да се съберем заедно, да се сплатим, организираме. Първите плодове, които организацията на работниците на място ще даде, дори по малки въпроси (и със сигурност ще даде такива плодове!), ше вдъхновят хората и ще покажат на практика каква гигантска сила е и как може да се използва срещу фашисти, господари, чиновници, фашистки поддръжници, провокатори.

На организация на нашите клетки, събрания, секция и т.н. е нужно да се насочат всички сили на авангардните трудещи се. По-малко празни фрази за "голяма победа", по-ефективна работа за популяризиране и организиране на работни колективи, групи, срещи, секции, клубове и т.н.

Всчико противоречи на фашизма. Стихове и рисунки, плакати и разкази, вицове. Той не обича смеха, ненавижда сатирата. Затова е нужно да се осмее целия маразъм и мракобесие на фашизма, да се подигравате, да разобличавате цялата му дивотия и абсурд на фашистката диктатура. Фашизмът трябва да бъде бичуван и линчуван, трябва да бъде намушкан във всяка негова точка в окото му, както великите ни поети и писатели направиха с царската военно-феодална монархия - Пушкин, Радищев, Гогол, Салтиков-Щедрин, Толстой. Фашизмът трябва да се мята, да ръмжи като преследван вълк, да не намира място за себе си никъде и никога.

Другарите трябва да вземат под внимание, че маските и целият „коронавирусен“ терор са станали толкова зле, че най-плахите не само в работническата класа, но и във всички непролетарски слоеве започват да кипят. В тези слоеве ще е голямата поддръжка на работническите организации и отделните работници. Не следва по-левашки да се пренебрегват тези слоеве и прослойки. Против фашизма трябва да се встъпи най-доброто, което е в нашето общество. И тогава този капиталистически звяр ще бъде разбит и погребан. Тогава победата ще бъде наша, защото нашата кауза, причината за болшевизма, причината за борбата за комунизъм, е единствената справедлива и единствена истинска причина за целия трудов народ.

РП   




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1646006
Постинги: 2311
Коментари: 321
Гласове: 464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031