Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07 08:40 - 100 години комунистическа партия на Китай
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 115 Коментари: 0 Гласове:
0На 1 юли 2021 г. се навършват 100 години от основаването на Китайската комунистическа партия. Цялото прогресивно човечество гледа с голяма надежда на съвременния Китай - опората на света и основната антиимпериалистическа сила.

Поздравления за 95-милионната армия на ККП, нейното ръководство, генерален секретар на Централния комитет на партията Си Дзинпин и цялото 1,5 милиардно население!

Без компартията и творческото развитие на комунистическата теория нямаше да бъде нов Китай!

Победата на китайската революция под ръководството на КПК и формирането на КНР е най-голямото събитие в световната история, заедно с Октомврийската революция и победата във Великата отечествена война на Съветския съюз. В съвременния свят, след падането на СССР, факторът на Китай играе не по-малка роля от сталинисткия СССР по онова време.

Ние сме дълбоко убедени, че никой от нашите марксисти няма никакво научно или морално право да критикува политиките на ККП и КНР. Нашите левичари често издават присъди на ръководството на КПК и на целия КНР, определят степента на тяхното съответствие с марксистката теория, сякаш самите те вече са овладели марксизма по най-изчерпателен начин. Нещо повече, тонът им е толкова отвратителен, а категоричността на ниските рейтинги е толкова строга, сякаш ККП налага някаква рецепта за нашето комунистическо движение.

Заключенията на много от нашите левичари за КЗК и КНР нямат практическо значение за непосредствените съдби на КНР. Завоеванията и резултатите от комунистическото движение в страните от бившия СССР са толкова незначителни пред растежа и проблемите на Китай, че все едно гледаме с очите на друг. Факт е, че нашите леви теоретици по принцип не могат да дадат полезни съвети на китайското ръководство.

Друг е въпросът, че е изключително полезно да се проучи опитът на ККП, но е необходимо да се разбере че, заобиколени от антикомунистически страни, включително Руската федерация, китайските лидери не могат и не трябва да бъдат напълно отворени. Днес никой няма да споделя информация по братски с никого, още повече с ласкателните опортюнисти и антикомунисти, от които имаме с десетки.

Критерият за истина е само социалната и историческата практика. Високата стабилност на КПК свидетелства, че заключенията на Мао Дзедун относно Хрушчов се оказаха правилни, че организационните принципи и строгото отношение към кадрите напълно съответстват на обективните вътрешни и външни условия на класовата борба в Китай.

Постсталинската КПСС представяше политиката на ККП под ръководството на Мао Цзедун като абсолютно антимарксистка и авантюристична. Политиката на Хрушчов и на хрушчовците обаче се оказа абсолютно антимарксистка и авантюристична, особено по отношение на отхвърлянето на сталинисткото теоретично и практическо наследство, в практиката на дискредитиране на сталинизма. В условията на загубата на марксисткия авторитет на КПСС и предателството на световното комунистическо движение, на ККП остава само самоувереност и борба срещу развращаващото влияние на ревизионизма.

ККП изгражда комунизъм в Китай от 70 години. И през всичките тези десетилетия Китай остава монолитна, динамично развиваща се страна, в която марксизмът се развива на академично ниво, преподава се в училища и университети и целият опит за изграждане на комунизъм все още се разглежда в ръководството на КПК, в партията, в китайската работническа класа, в армията, лидерството, в медиите изключително положително.

Не е трудно да си представим какви антинаучни и антисъветски глупости социалните учени в Руската федерация представят на учениците и студентите, докато в Китай те продължават да учат и развиват марксизма на държавно ниво.

Започвайки с андроповизма, борбата срещу всичко буржоазно и филистинско на практика е прекратена в СССР. Ето защо СССР се разпадна през 1991 година. В същото време Китай през 1989 г. оцеля в подобна ситуация до голяма степен, защото пробуржоазната интелигенция по време на Културната революция беше значително дискредитирана и дезорганизирана, докато в СССР 2/3 от членовете на КПСС, голям брой редакции а университетските професори по същество се озовават на дребнобуржоазни, антинаучни, националистически и духовни позиции.

Съветските "марксисти" се подиграваха как жестоко китайските юноши, работници, селяни и войници бяха прочетени от "Червената книга", докато политическото, марксисткото образование в СССР беше напълно смазано, политическите изследвания и изучаването на марксистко-ленинската теория с изкуствено изрязания сталинизъм бяха формализирани до нивото на съвременната система ЕГЕ. Практиката показва, че комунизмът в Китай е придобил само от дейностите на Културната революция.

Разпадът на СССР доказа пълната безпомощност на съветските учителски маси и не само училищните, но и университетските. И без това слабото марксистко обучение на съветския педагогически персонал се влоши по време на ерата на Хрушчов от засиления акцент върху политехническото образование на ученици и студенти.

В Китай беше счетено за необходимо да се изхвърли всичко, което беше въведено в учебниците от религиозната, феодалната и буржоазната платена историография и да се превърне в основен предмет на идеите на Мао Дзедун, неговата визия за приложимостта на разпоредбите на марксизма към конкретните условия на Китай. Следователно дори Дън Сяопин не се поколеба да разпръсне насилствено поддръжниците на демокрацията и многопартийната система в Пекин през 1989 г.

Сегашното преобладаване на ръководни кадри в КПК, които не възнамеряват да се отклонят от пътя на изграждане на комунизма в Китай, също е следствие от факта, че Мао Дзедун демонстрира победоносна практика по време на живота си, а ученици и студенти многократно запомняха и слушаха идеите на Мао Дзедун. „Малката червена книжка“, разбира се, отстъпва на комедиклаб и рекламите в tiktok по очарование, но въздействието й върху съзнанието на младите хора се оказа доста дълбоко и стабилно. Това позволява на Китай днес да се издигне динамично като световен лидер, използвайки както работоспособността на китайските предприемачи, така и работниците, които, както пише Маркс, са готови да си счупят врата, докато могат да получават разрешена печалба и заплати на парче, и алчността на западните инвеститори готови да изградят материалната база на комунизма в Китай, макар и само да експлоатират евтина работна ръка за известно време. Основното обаче е, че в продължение на три десетилетия влиянието на ККП върху тенденциите за развитие на страната, върху прилагането на мащабни космически и земни процеси само нараства и няма практически признаци, че през това време китайците, които са наречени милиардери, са се превърнали в олигарси. В същото време планираното безкризисно развитие на китайските обществени производителни сили и тяхната социализация само нарастват.

Успех на КПК и китайската работническа класа!

РЕДАКЦИЯ
01/07/2021

Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 830118
Постинги: 1784
Коментари: 231
Гласове: 362
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031