Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2021 09:20 - Мутирал ли е капитализма в Русия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
-1



Известният деятель А. Бузгалин написа поредната статия с гръмкото име: «Руският капитализъм: който работи — той ще яде».

Той пише, че при капитализма малцинството е собственик на капитала, а мнозинството са служители, работещи за тях. Следователно, докато съществува капитализмът, бедността за повечето работници е неизбежна. Но капитализмът не остава непроменен, наетите работници чрез своята борба могат да повлияят на капитализма. Като пример за успешна борба Бузгалин посочва революциите, които се случват през XX век - революции в Русия, Китай, Германия, Унгария, Испания. В резултат на борбата на трудещите се положението им се подобрява - в развитите капиталистически страни капиталистите започват да разпределят част от печалбата през държавите в полза на своя пролетариат, което води до повишаване на стандарта на живот. Но в слабо развитите страни положението на трудовите хора практически не се е променило: тъй като те са били безмилостно експлоатирани, те продължават да бъдат експлоатирани.

След като трудещите се хора претърпяха сериозно поражение - след краха на „реалния социализъм“ (наричан от Бузгалин „мутантен социализъм“) в Съветския съюз - положението на трудовите хора в развитите капиталистически страни се влоши, стъпка по стъпка те започнаха да отнемат предишните им завоевания: ограничаване на социалните програми, ограничаване на достъпното здравеопазване, образование и др.

Анализирайки съвременния руски капитализъм, Бузгалин стига до извода, че той е:

«Олигархично-бюрократичен капитализъм полуперифериен тип, който освен това е изрядно подобрен с преродени полуфеодални порядки».

Или руския капитализъм според Бузгалин се отличава от «нормалния капитализъм», като на запад и именно затова положението на трудещите се в Русия е по-лошо, отколкото в развитите капиталистически страни.

Но най-интересното е че професор Бузгалин предлага борба за „коригиране“ на капитализма, за освобождаването му от олигархично-бюрократично-феодалните извращения. Той се застъпва за повишаване ефективността на руската икономика, за премахване на феодалните и бюрократични ограничения в икономиката и политиката, за разработване на планиране и активна индустриална политика, за демократизация на държавата и икономиката. И едва след прилагането на тези мерки, в много далечно бъдеще, може да се мисли за ... движение към социализма.

Комплексът от мерки, предложен от Бузгалин, синтетично съчетава разпоредбите от програмата на типичните либерали (демократизация на политическия режим и икономиката, повишаване на ефективността на икономиката "), фашистките " патриоти ", като И. Гиркин (Стрелков) и М. Калашников (В. Кучеренко) (активна индустриална политика, премахване на феодалните ограничения) и официалната буржоазна опозиция (Комунистическа партия на Руската федерация Г. Зюганов, „Справедлива Русия“ С. Миронов) (активна индустриална политика, повишаване ефективността на икономика).

Въпреки факта, че Бузгалин се смята за марксист в определени среди в неговите възгледи няма нищо марксистко. Скривайки се зад марксистката терминология и наричайки руския капитализъм „грешен“, Бузгалин призовава пролетариата да поеме по пътя на реформизма. Което обаче не е изненадващо, защото Бузгалин всъщност се подкрепя от буржоазията: преподава в престижни буржоазни университети, редовно говори по радио и телевизия, публикува се свободно в буржоазни вестници, организира свободно различни конференции и семинари.

Възгледите на Бузгалин са каша от „дълбокомислени разсъждения“, почти овкусени с марксистка терминология, насочени към решителна вулгаризация, развенчаване на опита от изграждането на комунизма в Съветския съюз, на вулгарност, развенчаване на лидерите на болшевизма, особено Сталин, обезчестяване на марксизма, на революционното отстраняване от него, което е неприемливо за буржоазията, за да замени борбата за изграждане на комунизма с борба за подобряване на капитализма.

Възгледите на Бузгалин с право могат да бъдат наречени троцкистки. Бузгалин и други като него са идеолозите на опортюнизма в пролетарското движение. И само глупостта и нежеланието да се занимават със самообразование сред съвременната левица, особено сред хората, които тепърва започват да се запознават с марксизма, позволява на Бузгалин да се радва на известен авторитет сред тях.

Основното теоретично съдържание на позицията на Бузгалин е типичен троцкизъм (https://prorivists.org/36_antitrotskyism/). Основното политическо съдържание на позицията на Бузгалин е концепцията за унищожаването под лозунгите на борбата срещу феодализма на държавно-монополния капитализъм в Русия до нивото на класическия капитализъм на свободната конкуренция. В първия случай неговата позиция отговаря на общите буржоазни интереси, тъй като преразглежда теорията на марксизма; във втория случай неговата позиция отговаря на интересите на американския и европейския империализъм. Американските и европейските олигарси спят и виждат как Бузгалин и Навални ще изградят „нормален капитализъм“ в Русия, отслабвайки буржоазната държава, разпродавайки нейните активи и в крайна сметка съсипвайки страната.

Най-добрият начин да се преборите с Бузгалин и неговите подобни не е да защитавате руския монополен капитализъм или Путин, а задълбочено да изучите марксизма-ленинизма и да разгърнете неговата пропаганда. Само формирането на способна марксистка партия от авангарден тип може да доведе до организиране на пролетарските маси в работническата класа, която ще реши съдбата на страната към преход към комунизма. Няма "полуфеодални оцелявания" и "периферни нередности", има само пълна материална подготовка на първата фаза на комунизма и масата от потиснати и разделени пролетарии, които трябва да бъдат убедени и организирани.

Д. Иванов

16/08/2021





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1682688
Постинги: 2369
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930