Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2022 10:00 - За санкциите и импортозамяната
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1160 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След 1992 година Руската Федерация:

— загуби собствено производство на технологически сложна продукция;

— затвори много области на научноизследователска и развойна дейност и икономически задуши научни институции, изгуби научни и инженерни кадри за високотехнологични индустрии;

— развали образователната система;

— загуби целия потенциал по станкостроене (най- пострадалия отрасъл);

 от страна с действителна автархия през 1991 г., Руската федерация за няколко години се превърна в страна, която произвежда предимно суровини и на вносно оборудване;

— от програмата за „импортозамяна“ систематично се крадеше и средствата бяха инвестирани не в разработка, а в имитация на производство, до степен, че стикери на организации, регистрирани в Руската федерация, бяха залепени върху китайски компоненти.

По този начин санкциите, които блокират достъпа до високотехнологично оборудване, включително критично важни такива като микропроцесорни технологии, самолети, авиационни части и материали, спешно изискват руския капитал да подходи към въпроса за заместването на вноса не формално, а добросъвестно. Засега можем да забравим кой е виновен, че нашите домашни империалисти попаднаха в същата локва, която самите те усърдно пълниха с изпражнения.

Итака, какво прави руския капитал в условия на санкций?

От самото начало той компенсира загубите, понесени на външния пазар от санкции на вътрешния пазар. Тоест цените ще се покачат нагоре, заплатите ще останат на мястото си.

— Капиталът може (или по-скоро иска) да формира индустрии за заместване на вноса изключително чрез държавния бюджет. Тоест, да вземе от "Платона" на Ротенберг и от "Роснано" на Чубайс, или това са цветя в сравнение с безсрамния грабеж на бюджета, който ще бъде извършен от „приятели и познати на Заека“ измежду олигарсите „за импортозамяната“.

— Мащабните инвестиции от бюджета ще замразят социалните плащания на същото ниво. Всъщност най-вероятно те дори ще бъдат отрязани.

— Обедняването на руснаците и военните действия, които свалиха реалните заплати, масата мигранти, бягащи от войната, ще създадат условия за формиране на „конкурентни“ импортозаместващи индустрии, които ще произвеждат продукти, по-лоши от вносните (необходимо беше да се развие технология , а не да се глезим с кранчето на нефтената тръба) и по-скъпи от вносните (защото технологиите са неоптимални, скъпи и за такъв подвиг олигарсите ще трябва да отрежат по-тлъсто парче за себе си - защото„страдат от санкциите”).

— Тези технологии, които руската индустрия няма да може да възпроизведе, ще бъдат обречени да купуват много скъпи продукти от втори или трети ръце. „Скъпите руснаци“ също ще платят за това.

С една дума, руския пролетарии ще бъде одиран и ще бъде одиран много дълго, докато не създаде поне втори Тайван или Шенжен някъде в Новосибирск. И дори след постигането на тази цел пролетариите няма да спрат да бъдат одирани, тъй като капитализмът е игра, в която Ахил никога няма да настигне костенурката, тоест средната заплата на пролетариата никога не надхвърля необходимия минимум. Заедно с пролетариата ще бъдат одирани и дребният търгач, дребният предприемач, което е радостно и забавно за комунистите, защото именно дребният търгач е главният проводник и котва на буржоазното съзнание в пролетариата. Колкото по-безнадежден и мрачен е животът на един магазинер, толкова по-лесно ще бъде пролетарият да се съгласи с комунистите.

Капиталът ще реши какво е необходимо и важно за себе си, а в същото време и за революцията, да развива независимо от другите капиталистически страни производство за сметка на социални жертви и лишения, върху гърбицата на пролетариата.

НИЕ ЩЕ ПЛАТИМ ЗА ВСИЧКО, ударете в носа всички, които се радват на идващата независимост на руските олигарси от петролната тръба.

И това е дори при идеалното условие, че капиталистите наистина "честно" ще изпълнят програмата на индустриалната автаркия. На практика всички виждаме, че изпълнението на всяка държавна програма е съпроводено с максимална кражба от страна на олигарси и чиновници, многократно поскъпване, забавяне и лошо качество на крайния продукт.

Как предлагат решаването на този въпрос комунистите:

1Необходимо е пролетариатът, организирал се в класа чрез комунистическата партия, да вземе властта, национализирайки всички индустрии и отстранявайки всички частни собственици от управлението на индустрията. Те вече са се справили достатъчно - изпражненията им по цялата държава е съвсем очевидна.

2Целият индустриален комплекс трябва да бъде обхванат от единен държавен план, изграден извън всички финансови механизми, по натурални показатели.

3.Чрез натрупване на всички ресурси на обществото (а не само на буржоазния държавен бюджет, който в най-добрия случай възлиза на десет процента от общата печалба на капиталистическата класа), органите за планиране могат да отделят много повече средства за изграждането и развитието на необходимите индустрии, отколкото капиталистите, които някога ще извадят от джобовете си.

4В същото време социалните интереси на пролетариата ще бъдат спазени - жилищата, образованието, медицината ще бъдат прехвърлени изцяло в публични фондове и няма да бъдат обект на спекулации, плановата икономика, имаща сто пъти повече средства в ръцете си отколкото на буржоазния държавен бюджет, ще може да реализира както пенсии, така и социално подпомагане под различни форми.

5. Възможно е растежът на благосъстоянието на пролетариите в началото да не бъде толкова бърз, колкото би искал - огромното индустриално и технологично изоставане от последните тридесет години ще изисква преди всичко да се инвестира в производството, а не в социалната сфера , но във всеки случай в условията на диктатурата на пролетариата, растежът не може да не бъде, за разлика от капиталистическите условия, където има систематична тенденция за спад на реалните доходи.

6Отсъствието на институцията на капиталистическа печалба (печалбата е частта от излишния продукт, изтеглен от капиталиста), която капиталистът изразходва не за обществено полезни неща, а за лукс и собствените си желания, понякога съвпадащи, но като правило не съвпадайки със социалната необходимост, както и по-добра организация чрез планиране, те ще направят възможно създаването на собствени независими високотехнологични индустрии с порядък по-малко социални жертви и икономически разходи.

Следователно всеки честен пролетарии, който разбира какво се случва, който не иска едновременно да напълни кутията за яйца на Абрамович и да пусне за Путин нов танк на „чисто руски процесор“, трябва:

а) да изучава марксизма;

б) да встъпи в комунистическа партия от научен централизъм, над която не една година работи колектива на списани «Прорив» и други издания;

в) активно да пропагандира комунистическия светоглед и с диалектически материализъм да работи за вземане на властта от работническата класа.

Само в този случай ще има шанс да се реализира максимално безболезнения и бърз сценарии на развитие на руската промишленост.

И. Бортник
19/05/2022




Гласувай:
0



1. dovolen - Тато, стига дрънка простотии. Айде ...
28.05.2022 17:39
Тато,стига дрънка простотии .
Айде да те водя на абитуриентски бал.
Ще има ядене,пиене,цигарки .....парички ще ти дадат.
Само трябва да облечеш жълтият си костюм от абитуриентската ти вечер.
Да ти се посмеят малко ,да ти се подиграват малко абитуриентите....
Ти си свикнал ще изтърпиш и това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660207
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031