Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2022 08:40 - Война и вода
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 155 Коментари: 0 Гласове:
0



Кореспондентите на РП съобщиха за тежкото положение на водата в ДНР (Донецкое небо | Рабочий путь (work-way.com). Причина: Въоръжените сили на Украйна блокираха канала Северски Донец-Донбас, който доставяше вода на Донецк и по-нататък на Мариупол. Мариупол беше превзет от войските на Руската федерация / ЛДНР, следователно правителството на Украйна вече нямаше нужда да го снабдява с вода, като случайно и принудително го доставя на ДНР. Беше ясно, че това няма да свърши добре за трудещите се. Властите на ДНР вече втори месец не могат да се справят с водата и обясняват това с малки запаси от вода в резервните източници (Олховское, Ханжонковское язовира на малките реки, Калмиус).

Въпросът, разбира се, не е в реките. Каналът от Северски Донец беше необходим за мощната социалистическа индустрия от съюзническо значение и селското стопанство на Донбас. След 30 години буржоазно варварство, бедната местна индустрия и жилищните нужди на гражданите останаха в Донбас. За тях водата в Калмиус и други източници е напълно достатъчна. Но фашистката буржоазия няма достатъчно средства, за да вземе дори това малко количество вода и да снабди градовете. Каналите и помпените станции от резерва, останали от съветския режим, се разпаднаха или бяха разграбени. Пречиствателните станции за отпадъчни води не работят добре. Властите не искат да възстановят резервната система и да установят пречистване на водата, казват, че няма пари, обвиняват за липсата на вода Украйна. И правителството на Руската федерация не дава пари, тъй като и двете власти се нуждаят от война за грабеж и печалба. Много пари отиват за войната. Един ден от войната може да плати за изграждането на нови пречиствателни станции в Калмиус. Но е жалко трудещите се да харчат пари за почистване, но не и за войната, защото обещава нови милиарди за руската олигархия и стотици милиони за елита на Днепър. За буржоазията добрата вода за трудещите се е непродуктивен разход на капитал. Да харчиш пари за благосъстоянието на робите за робовладелците означава да губиш ценни печалби за нищо.

В резултат на това главният канал е затворен, резервните канали едва дишат, а пречиствателните канали всъщност не почистват речната вода. Тази мръсна вода се доставя на час, не всеки ден и не във всички микрорайони. Има райони, където водопроводът пресъхнал от месец. Налягането е малко, така че водата, когато се подава, често не достига над 2-ия етаж.

Пералните машини спряха. Жените са принудени да перат в корита, както жените преди 150 години. Прането е лошо, бельото е полумръсно, жените са изтощени от допълнителната работа. Големи вещи, като спално бельо или кърпи, не могат да се перат на ръка, така че не се перат 2-3 седмици, на някои места по месец, спят върху мазно бельо, принудени са да се подсушават с мокри кърпи, и т.н. Кошници с мръсни дрехи се натрупват у дома, особено ако има деца. И където машините работят, бельото все пак излиза лошо изпрано, защото самата вода е мръсна.

През последния месец жените увеличиха консумацията на парфюми и други силно миришещи препарати. Това не е изненадващо, тъй като повечето нямат възможност да се измият правилно. Те се мият над леген и това не е миене за човек, особено за жена. А топлината, физиологията и недопраните дрехи създават неприятни миризми. През лятото се изисква повишена хигиена, но това е невъзможно, защото я няма нейната основа - вода. Изглежда нещата се движат към ситуация като във френските съдилища, когато неизмити аристократи се обливат с парфюм, за да прикрият вонята, и така дават тласък на парфюмерийната индустрия. Не иначе, а ДНР да изпревари Франция по използване на парфюм и одеколон.

Когато няма вода за 2-3 дни, домакинските припаси свършват и работниците са принудени да вземат вода от реката, за да се измият, да мият деца, да перат, да пуснат водата в тоалетната, да мият чинии и си мият зъбите. От своя страна отпадните води от канализацията навлизат в тези реки и се движат поради факта, че не са ремонтирани от 30 години, а обстрелът на града просто завършва цялата подземна канализационна система.

Те спестяват вода, така че мокро почистване в жилища, входове и институции не се извършва както трябва, а някак си под формата на размазване на мръсотия. Жегата дойде и се налага поливането на улиците от прах и отломки, но властите също не искат да правят това, позовавайки се на обстрел. И тези атаки, според наблюденията на жителите на Донецк се организират от самите власти. Или умишлено провокират въоръжените сили на Украйна да отвърнат на огъня по жилищните райони.

Децата не се мият правилно. Когато няма вода, процедурата за измиване на ръцете след улицата е трудна за децата: вземете черпак, отцедете от едната страна, след това от другата, навлажнете сапуна, разпенете, изплакнете, без да оцветявате целия запас в легена или кофа с пяна. И т. н. Затова децата вървят по най-простия път и спират да си мият ръцете, освен ако наблизо няма възрастен, който да принуди и да помогне за миенето.

В домовете и на работното място има цели седмици, в които няма с какво да изплакнете тоалетната. Така отпадните води стоят в сифоните няколко дни, отравяйки и заразявайки въздуха. Потокът в канализацията е слаб, някои участъци от тази система почти изсъхват, докато канализацията е предназначена за намокряне на тръби и постоянен поток в тях. Хората не са спрели да стават големи и малки, но количеството вода, което се отмива с канализацията или се използва за почистване и миене, е намаляло значително. А това означава, че тапи от засъхнали отпадъчни води и екскременти растат в канализацията и блокират тръбите по такъв начин, че понякога е невъзможно аварийните екипи да пробият тези тапи. Цели кладенци и тави са обрасли със засъхнали отпадни води. Така "червата" на огромен град постепенно се запушват до пълна необходимост.

От липсата на вода в бита и в производството се появи начин да се натрупва използвана вода, за да се източва тоалетната с нея. В тоалетните и умивалниците се появиха кофи и мивки с отвратителна сива каша, над която се вихрят мухи. Ясно е, че събирането на тази каша по време на измиването става в противоречие с всякаква хигиена и затруднява самото измиване. А да отмиваш едни отпадни води с други всъщност е крещяща антихигиенична обстановка!

Всичко това взето заедно трябваше да доведе и наистина доведе до случаи на холера и дизентерия. В Донецк заразни пациенти бяха приети в "коременната колиба" на болницата Вишневски.

Какво да очакваме по този повод от фашистката буржоазия? През 2020-2021г тя показа, че възнамерява да унищожи общественото здравеопазване като излишно за себе си. Но буржоазията се страхува от истинските епидемии и затова е принудена да води истинска борба срещу тях. В краен случай тя ще бъде принудена да вземе мерки срещу холерата и дизентерията. Но тя може и ще използва тези мерки за по-нататъшно потискане на трудещите се, за засилване на фашисткия терор срещу работническата класа, за премахване на оскъдните остатъци от граждански свободи, за премахване на социалните разходи на държавата за тази мелодия и за повишаване на цените на най-необходимото още повече.

Към това трябва да се добави, че т.н. санитарни станции в Донецк не можете да видите и чуете, въпреки че тяхната помощ в момента ще е необходима под формата на дезинфектанти и третиране на тоалетни в предприятия и институции, както и купища за боклук и кошчета, от които понякога боклукът не се отстранява в продължение на 3 дни. Но когато е необходимо, тях ги няма. Никой не тича из предприятията, както през 2020 г., когато хванаха „коронавируса“ и арестуваха работници. Тогава нацистите принудиха предприятията да купуват всякакви ненужни глупости „за дезинфекция“ за стотици милиони само в Донецк и Макеевка. И сега няма ред. Ще има заповед - тези нацисти веднага ще се появят и ще започнат терор. Ще търсят не толкова холера, колкото лунна треска и извънземна чума.

Ето защо няма да е изненадващо, ако елитът на Днепър, изолиран от хората и снабден с всички домакински стоки, канализация и лекарства, умишлено остави холерата и дизентерията да се разпространят. Това ще направи възможно обявяването на всички работници в „карантина“ от по-жесток и брутален тип от „коронавирусната“. В последния случай имаше фашистка "липа", но тази "липа" помогна на нацистите да убият хиляди хора, да ограбят милиони, лишавайки ги от свободата, разума, човешкия вид, честта, достойнството, науката, културата, образованието , и т. н. Излишно е да казвам, че истинското избухване на заразна болест ще отвори най-широк кръг за престъпления срещу трудещите се пред фашистките чудовища?

Ясно е, че сегашното състояние на нещата в ДНР показва на работниците и трудещите се в Русия и Украйна тяхното близко бъдеще. Това повдига въпроса: искат ли такъв живот? Ако не, време е да се обединим за борба с фашизма и войната.

Да живее братството на руските и украинските работници срещу шовинизма, фалшивия патриотизъм и грабителската война на буржоазията! Да живее революционният пролетарски Интернационал! Долу подстрекателите на братоубийствена война!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1646079
Постинги: 2311
Коментари: 321
Гласове: 464
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031