Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2022 18:20 - Kакво е война. Пособие за пропагандиста
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 2421 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Идеолозите на империализма разглеждат войната като вечно явление, необходимо за живота на обществото. Това е разбираемо: буржоазията и нейните професори считат само себе си за общество и представят своите грабителски интереси за интереси на целия народ. Болшевизмът разглежда войната не като вечно и естествено явление в живота на народите и държавите, а като историческо явление, възникнало на междинен етап от материалното развитие на обществото. Това означава, че на най-високия етап от общественото развитие войните ще изчезнат от живота на народите, че войните не са вечни.

Войната е неизбежен продукт от развитието на класовото общество. В епохата на първобитния комунизъм, когато нямаше класи, частна собственост и държава, войните между племената не се случваха често, защото да се води война означаваше да се хаби енергия. Едва с появата на частната собственост, класи и държави войната се превръща в доходен и постоянен занаят за експлоататорските класи, в средство за укрепване на господството им над обществото, в средство за завземане на чужди земи и богатства, в средство за поробване на други народи. Появата на частната собственост и разделянето на обществото на непримирими класи наложиха появата на държава, а оттам и на специални отряди от въоръжени хора, съществуващи, за да обслужват икономическите и политическите интереси на господстващата класа. Разполагайки с редовни въоръжени отряди, управляващите класи са в състояние непрекъснато да водят война.

Войната по своята същност е продължаване на политиката на тази или онази класа с насилствени средства. Всъщност управляващите класи на различните страни постоянно се конкурират помежду си, използвайки силата на своите държави за това. В същото време те се опитват да постигнат своите икономически и политически цели с различни средства - икономически, дипломатически, идеологически. Но ако тези средства не успеят да постигнат поставените цели, тогава воюващите помежду си държави прибягват до открит насилствен метод на борба - война.

За да се разбере същността на войната, да се разберат нейните истински причини, е необходимо да се изучи политиката на класите и държавите, които те са провеждали преди войната, политиката, която подготвила войната и довела до нея. Няма война, която да не се води и управлява от политиката на определена класа. Не армията управлява войната, а политиката. Армията е изпълнителен орган на политиката.

Основите на всяка политика и всяка война са положени в системата на икономическите отношения, в производствените отношения, които съществуват във воюващите страни, в обществения и държавен строй на тези страни. Както няма некласова политика, така няма война, която да няма политически цели. Естеството на политическите цели оказва решаващо влияние върху воденето на войната. В същото време не трябва да се забравя, че най-дълбоките корени на политиката, а следователно и на войната, са в икономиката. Политиката е концентратът на икономиката. Не политиката определя икономиката, а икономическите причини определят политиката. Борбата на експлоататорските класи за господство в световното производство в крайна сметка води до световна война. В същото време борбата на поробената класа срещу експлоататорската класа води до революция и гражданска война.

Следователно войната е два вида. 1. Справедлива, неагресивна, освободителна война, имаща за цел или защита на народа от външно нападение и опити за поробването му, или освобождаване на народа от робството на капитализма, или освобождаване на зависимите страни от гнета на международните империалисти. 2. Войната е несправедлива, грабителска, с цел завладяване и поробване на чужди държави и народи.

Несправедливи, завладяващи войни се водят от експлоататорските класи с цел ограбване на народите в името на обогатяването на шепа експлоататори, задушаване на развитието на производителните сили и прогресивните сили на историята, запазване на остарелия начин на производство и стария обществен ред. Тези войни са реакционни, съпроводени с изтребление на цели страни и народи. В такива войни се унищожават колосални материални и човешки сили, тези войни отхвърлят народите назад и спъват прогреса на обществото.

Справедливите освободителни войни са преди всичко войни на работническата класа срещу буржоазията. Това са революционни войни. Те унищожават старите, вредни и реакционни институции, пречещи на свободното развитие на народите, донасят освобождение на угнетеното човечество от капиталистическото робство, а на народите в зависимите страни - от игото на империализма и създават условия за самостоятелно държавно и национално развитие. Справедливите войни служат на интересите на развитието на производителните сили и прогреса на обществото. Ярък пример за справедлива война е гражданската война на работническата класа и трудовото селячество на Съветска Русия срещу белогвардейските армии и намесата на чуждестранни капиталисти. Още по-ярък пример за справедлива война е Великата отечествена война на съветския народ, който защити социализма, своята свобода и независимост в борбата срещу фашизма, донесе свободата на редица европейски страни и помогна на китайския народ да се отърве от игото на японския империализъм.

***

Болшевизмът признава справедливостта и необходимостта от войните на потиснатите класи срещу техните потисници и експлоататори и осъжда империалистическите войни. Има мнение, че днес Украйна води справедлива, освободителна война. Това не е вярно. Сегашната война в Украйна не е справедлива, прогресивна война от страна на Украйна.

Няма значение кой от империалистите е нападнал пръв и къде се водят боевете. Важното е, че политиката на украинската буржоазия преди войната се подготвяше за война с Русия, както политиката на буржоазна Русия се подготвяше за война с Украйна и трябваше да доведе до война.

Важно е, второ, че войната от страна на Украйна не преследва целта да защити народа от външни атаки и опити за поробването му от руските капиталисти. Защо? Защото работническата класа и останалата част от трудещите се в Украйна отдавна са поробени от собствената си и чужда буржоазия, а условията на фашистко робство, които украинските капиталисти създадоха за своя народ, не са по-добри, а в някои отношения по-трудни от условията на робство, в които се намират трудещите се в Русия. Правителството на Украйна, както подобава на служители на управляващата класа, не защитава интересите на абсолютното мнозинство от украинския народ, а само интересите на украинските и чуждестранните капиталисти, а именно тяхната частна собственост, тяхното господство, изключителното им положение в Украйна, правото им да експлоатират украинските работници, правото им да се разпореждат и да присвояват цялото обществено богатство на Украйна, създадено от труда на нейния народ. За това се бори украинската буржоазна държава, прикривайки се зад интересите на народа.

По-нататък. Украйна не се бори за освобождението на своя народ от капиталистическото робство и потисничеството на американските и европейските империалисти. Напротив, с помощта на войната украинската и американската буржоазия засилват потисничеството и експлоатацията на работниците и трудещите се в страната. Украйна също не се бори за защита на гражданските свободи и демокрацията от заплахата от фашистка тирания отвън. Всеки знае, че остатъците от гражданска свобода и демокрация за трудещите се в Украйна бяха унищожени от украинското правителство много преди войната. И накрая, Украйна не се бори в името на развитието на производителните си сили. Напротив, производителните сили на страната бързо намаляват. И не само от пряко военно унищожение и убийства на работници, но и в резултат на политиката на украинското правителство, насочена към деиндустриализация на страната, превръщането й от индустриализирана в аграрна колония на западния империализъм, в нещо като аракчеевска страна на военно-селски селища.

Империалистическите войни се водят от едрата и най-голямата фашистка буржоазия- авангарда на експлоататорската класа на съвременното общество. Тя има за цел да завземе и пороби чужди държави и народи, да установи своето световно господство, да забави развитието на производителните сили на обществото, да запази капитализма, да запази експлоататорската система и робството за трудещите се по целия свят и да елиминира всички прогресивни сили на обществото. От страна на Украйна войната се води от фашистката буржоазия на няколко държави едновременно - Украйна, САЩ, водещите страни от ЕС. Освен това украинската буржоазия във всичко следва политиката на американския империализъм, а тази политика е придружена от войни, по време на които се изтребват цели народи и държави. В съответствие с тази политика украинското правителство всъщност е във война със собствения си народ, тъй като настоящата война в Украйна не унищожава старите, вредни и реакционни институции, които пречат на свободното развитие на народа, а напротив, укрепва ги.

Но войната между Украйна и Русия не носи избавление от капиталистическото робство и на руските работници. Абсолютно ясно е, че както и да завърши тази война, световната буржоазия ще направи всичко възможно, за да попречи на руските трудещи се да свалят фашисткото правителство, да установят режим на народна демокрация и да преминат към завощване на социализма.

И накрая, войната, или по-точно съперничеството с руския империализъм, водено от буржоазна Украйна, не създава условия на украинския народ за самостоятелно държавно и национално развитие, не му дава суверенитет и политическа свобода. Напротив, трудещите се в Украйна попадат в засилено робство на няколко групи международни хищници едновременно, които вече се споразумяват и със сигурност ще се споразумеят помежду си срещу украинския народ, за по-добра съвместна експлоатация на този народ. Всеки един от тях се стреми да пороби още повече трудещите се на друга страна, да ги лиши от всички свободи, суверенитет, национално богатство и култура – ​​на основата на военни грабежи, брутална експлоатация и фашистко варварство. Тези групи империалистически хищници, освен това, са обединени от желанието за по-нататъшно поробване и поробване на собствените си народи. Оттук например „санкционната“ война, която американо-европейските и руските империалисти обявиха не толкова един на друг, колкото на собствените си работници.

Прогресивните трудещи се в Украйна и Русия започват да се противопоставят на войната. Това е добре. Но не трябва да забравяме, че е невъзможно да се унищожат войните, без да се унищожат причините, които ги пораждат.

Капиталистическата система с нейните непримирими противоречия е най-дълбокият източник на войни. Съвременните световни войни възникват като неизбежен резултат от развитието на световните икономически и политически сили на базата на съвременния монополистичен капитализъм. Цялата система на съвременната световна икономика е изпълнена с безпрецедентни кризи и военни сблъсъци. Неспособни да преодолеят по „нормален” начин най-дълбоките противоречия, които разяждат съвременната капиталистическа икономика, опитвайки се да излязат от непрекъснатата и все по-дълбока обща криза, опитвайки се да спасят господството си в света от революцията, империалистите търсят и ще търсят изход в нова световна война. Капиталистите на САЩ, ЕС, Русия, Китай, Япония имат за цел да преразпределят света по реда на войната, насилствено да установят своето господство на цели континенти и страни, да поробят всички народи, които ги населяват, и да унищожат всяко развитие и движението на човечеството напред. Това означава, че борбата на империалистите за завоюване на световното господство и поробването на всички народи на света от един, например американските империалисти, неизбежно става на дневен ред..

Ето защо днес повече от всякога е необходимо да се сплотят и организират всички прогресивни сили на всички народи в единен фронт срещу нова световна война и непрестанната борба на трудещите се срещу войната. Само такъв организиран фронт на работниците и трудещите се от Русия и Украйна, със симпатиите и подкрепата на работниците от всички страни, е в състояние да спре прерастването на украинската война в световна война и да осуети престъпните планове на Америка, Руски и всякакъв друг империализъм.

В края на краищата, ако империалистите все пак отприщят трета световна война, тя може да се превърне в гроб не само за отделните капиталистически държави, но и за цялото човечество. Следователно, ако човечеството иска да живее е необходимо да се сложи край на основната причина за империалистическите войни - да се унищожи господството на капитализма чрез победата на социализма в повечето от водещите страни.

Продолжение будет.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1660462
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031