Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08 08:20 - Рецензия на брошурата "Причини за реставрацията на капитализма в СССР"
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
0През 2020 г. беше публикувана работата на главния редактор на вестник „Проривист“ А. Редин - „Причините за възстановяването на капитализма в СССР“, посветена на втората годишнина на вестника и най-важния, остър въпрос от близкото минало, без което е невъзможно комунистите да продължат напред.

Разбирането на законите на развитие на реалните процеси и явления в обществото позволява да се установи защо определени субективни действия на хората не са на висотата на обективната необходимост. По-специално, изучаването на съветския опит в изграждането на комунизма дава възможност не само да се отговори на въпроса какви грешки на партийното ръководство проправиха пътя за възстановяване на капитализма в СССР, но и какви са причините за тях, т.е. защо субективната дейност на КПСС противоречи на обективното състояние на нещата. В този смисъл теоретичното движение „от какво към какво“ не само позволява да се разберат особеностите на недостатъците, пропуските и саботажите в практиката на КПСС, но и да се идентифицират причините за тяхното възникване. Само разбирането на причините дава възможност да се знаят последствията - как правилно да се изгради днешната практика, за да се организират най-добрите представители на пролетариата на постсъветското пространство в комунистическата партия на работническата класа.

За да се постигне тази цел, се повтарят банални неща, сякаш след 1953 г. мнозинството от тези, които си пробиха път до ръководните постове в КПСС, бяха кариеристи и обективно не можеха да служат на "ума, честта и съвестта", а "служеха" на гръбначния мозък. и черен дроб не е достатъчно. А. Редин предлага да се отиде отвъд разкриването на материалните факти от подготовката за реставрацията на капитализма, за да се стигне до дъното на неговите истински причини.

Затова първия раздел от брошурата «Методологически аспекти на изследването» фиксира проблема, превръщайки я в задача:

„Липсата в лявото движение на всеобщо призната детайлна концепция за причината за реставрацията на капитализма в СССР говори главно за факта, че в същото време няма разбиране какво всъщност представлява конструкцията на комунизма.“

Авторът обръща специално внимание на факта, че всички грешки на КПСС след смъртта на И.В. Сталин - това не са причините за падането на първата в света държава на работниците и селяните, а предишни събития и явления, които имат една единствена основа. Точно това е причината! Следователно за читателя става ясно, че историческите факти, отразяващи плъзгането на СССР в бездната на капитала, не са причините за това, а има констатация за определено състояние на КПСС с тенденция към деградация. Неговите предпоставки, например, омаловажаването на класовата борба, като сблъсък на напредналите комунистически обществени отношения с изостаналите капиталистически, макар че възпрепятстваха процеса на движение от формалното равенство на хората (от всеки според способностите - всеки според към работата му) до действителната (от всеки според възможностите на всеки според нуждите), но не можаха да го спрат. В същото време авторът показва, че деградацията на КПСС пряко зависи от намаляването на броя на диаматически грамотните ръководители в нейния състав.

Във втория раздел: «Обзор на основните версии за причините на реставрацията на капитализма в СССР», авторът отсича неверни решения на проблема.

Разкривайки същността на редица погрешни възгледи за причините за възстановяването на властта на капитала в СССР, авторът опровергава и модната заблуда, че с идването на власт на Хрушчов Съветският съюз става капиталистическа държава. Такива възгледи са несъстоятелни, защото диктатурата на работническата класа не изчезва по волята дори на високопоставени негодници и измамници. След 1953 г. повечето от ръководните кадри на всички комунистически партии по света нямаха малка представа как да изградят комунизма. Но ако в същото време властта, т.е. способността да потиснеш вътрешния враг, да му наложиш своя дневен ред и да го принудиш да го изпълни, докато все още оставаш с работническата класа, означава да говориш за възстановяване на капитализма в СССР след 20-ия или 22-ия конгрес на КПСС е също толкова погрешно, колкото да се замени истинската причина за поражението на СССР с неговите предпоставки. Тезисите, нито отхвърлянето на класовата борба, нито „развенчаването на култа към личността“, нито укрепването на бюрокрацията, нито икономическите реформи на Косигин-Либерман, нито продажбата на оборудването на MTС на колективните ферми, нито промяната в конституцията и т.н. не са причините за разпадането на СССР. Всичко това са само аспекти от цялостната подготовка за възстановяване на частната собственост върху 1/6 от земята, която се случи през 1991 г.:

„Политическият катаклизъм се случва, в мащаба на историческия процес, изведнъж, чрез унищожаването на политическото господство на работническата класа и установяването на политическото господство на буржоазията.“

Третият раздел от брошурата: «Причини за реставрацията на капитализма в СССР» предлага решение.

Разкривайки връзката между забавянето на превръщането на науката в пряка производителна сила на обществото и упадъка на КПСС, авторът отбелязва, че некомпетентността на висшето партийно ръководство по въпросите на разширеното възпроизводство на обществото е основната причина за възстановяването на капитализма в СССР.

Oбективните обстоятелства, при които Съюзът е съществувал (външен враг в лицето на световния империализъм, вътрешен враг - фрагменти от експлоататорските класи, дребна буржоазия на населението и др.) се представят от съвременната левица като причини за възстановяването на капитализма. Всичко това обаче не е нищо друго освен предпоставките за контрареволюционния преврат на Елцин и Ко. При липса на обективни фактори за прекратяване на съществуването му, СССР беше унищожен поради преобладаването на антисталинистите в КПСС, които, маскирани като комунисти, „превърнаха държавната политика на правителството в подривно разхлабване на икономическата и идеологически основи на комунистическото строителство“.

Или, след като идентифицира истинската причина за възстановяването на капитализма в СССР, като вземе предвид положителния и отрицателния опит на КПСС, А. Редин, въз основа на актуализирането на марксизма от авторите на списание „Прорив“, предлага:

„Първо- да защитим комунистическата революция от подобни поражения, второ- да коригираме теорията за изграждане на комунизма като цяло и трето- да реабилитираме комунистите пред масите и по този начин да започнем формирането на нов тип партия. Последният въпрос е предмет на теорията за научния централизъм.

Д. Назаренко
30/07/2022
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1038661
Постинги: 1946
Коментари: 264
Гласове: 395
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31