Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2022 12:30 - За възпитанието на децата
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
0



Съветската система на образование се основаваше на социалното равенство на съветските граждани. Това беше условие за ефективно народно образование чрез детски градини, училища, кръжоци, лагери и т.н. И през 90-те години всичко това рухна. Формално всичко беше същото, но всъщност детска градина или училище от 2000-те вече не беше равно на аналога от 80-те. Друга среда, различни цели, различен персонал, различен контингент. Ако вземем предвид, че дори тези социални институции - детски градини, кръжоци, лагери - станаха достъпни не за всички, ще видим, че е категорично невъзможно да се сравнява отношението на родителите към децата директно. Родителят от 80-те е бил уверен в училище, а родителят от 90-те и още повече от ерата на ЕДИ вече изобщо не е уверен. Освен това през 90-те години безопасността на детето в обществото рязко спадна. Ако през 70-те години е било сигурно, че детето ще стигне безопасно до училището в другия край на града и ако се изгуби, тогава ще му помогнат, то през 90-те години престъпността, алкохолизмът и наркоманията, психопатизацията и сексуалното насилие излезе извън мащаба и започна наистина да заплашва децата. Следователно тази функция беше поета от родителите. Дете за ръка до 13-14 години се води на училище и това е нормално. Детето ми всъщност се натъкна на тийнейджърска банда изнудвачи на път за басейна. В СССР това беше извънредна ситуация в регионален мащаб, през 2000-те години беше норма. Трябваше лично да хващам и бия идиотите - полицията не работеше.

По-нататък. Сега имаме поколение родители, родени през 80-те - началото на 90-те години, преминали през целия хтоничен ужас на перестройката и краха в детството. Беше основно оскъдна и непълна нито с протеини, нито със сладки храни, евтини дрехи с лошо качество, невъзможност за закупуване на играчки и рязко изразено неравенство. Когато дъщеря ми поиска колбаси за закуска вместо здравословна млечна каша, си спомням, че на нейната възраст виждах колбаси веднъж месечно като деликатес и не мога да откажа. Родителите се опитват да дадат на децата си това, което самите те не са получили в детството, трудно е да се обвинява за това и е невъзможно да се спре или забави, особено чрез говорене.

Относно навлизането в зряла възраст. В СССР влизането означаваше труд, който беше на висока почит и единственият законен начин за социално издигане. В буржоазните условия трудът автоматично се равнява на ЕКСПЛОАТАЦИЯ. Кой родител би продал доброволно детето си в робство на копеле предприемач? Кой родител ще я даде на буржоазната държава, която лесно ще я изгори в резервоар на името на поредната яхта на Абрамович? Да се ​​упрекват родителите, че забавят срещата на детето с робството и армията, е направо буржоазна пропаганда.

Макаренко многократно е писал, че не родителят възпитава, а средата възпитава. Способността на родителите да създават среда е минимална. Те могат да реагират само вторично на околната среда в много тесен коридор от решения. Следователно е необходимо да се започне от околната среда, тоест от РЕВОЛЮЦИЯТА, възстановяване на социалното равенство, системата на общественото образование, осигуряване на адекватно ниво на сигурност и стандарт на живот, а след това можете да изисквате нещо от родителите си. Буржоазното общество, от друга страна, не може реално да създаде дори стабилна семейна среда, като се има предвид, че 50-70% от браковете се разпадат, главно по икономически причини.

... От гледна точка на марксистите добър родител е този, който се бори за комунизма, защото разбира, че само в условия без стоково-парични отношения може да се възпита достоен човек. Но в същото време комунистът няма да упрекне пролетарията за „въздушната възглавница“, която родителите се опитват да дадат на децата си при капитализма в условия, когато революцията е още далеч. Това е форма на спонтанна съпротива срещу капитализма, който иска да експлоатира максимално пролетариата, а пролетарият се опитва да увърти.

И. Бортник
19/08/2022




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1675765
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930