Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2023 18:30 - За новогодишната дрога
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 2374 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В края на 2021 г. беше публикувана статия на РП „За новогодишните поздравления“. Тя събуди болезнено чувство у най-изостаналите, обуржоазени работници — съвременната „трудова аристокрация“, която е напълно дребнобуржоазна по начина си на живот, получава по-високи заплати и е дребнобуржоазна по целия си възглед за живота. Тази част от работниците е основната социална опора, агентите на капитала и неговата фашистка държава в работническата класа. Някои политически обитатели също не харесаха тази статия, тъй като те "искаха празник", "запазване на традициите" на Нова година. Те спореха по следния начин: „кой, ако не ние, ще създадем радостно настроение за себе си“, „така че ако животът се влоши, трябва по някакъв начин да се радваме, да бъдем оптимисти“ и т.н.

Състоянието на хората обаче зависи от условията на техния материален живот, условията на производство, социалната система и политиката. Да се ​​забавляваш с фалшива "радост" в условията на фашизъм и война е робско малодушие и най-отвратителен идеализъм. Междувременно трудещите се трябва да бъдат оптимисти, това е безспорно. И Нова година не е отменена. Но гражданите бъркат оптимизма, необходим за борбата на работническата класа, с дребнобуржоазното празнословие. Изостаналите слоеве не се нуждаят от самата Нова година, а от упойка, която може временно да заглуши непоносимото им робско положение и бедствия. Робите се нуждаят от всякакъв вид дрога, за да удавят в него безсилието си да променят живота си към по-добро, да се скрият в него от трудностите и борбата за по-добър живот. Затова жителите на града се лъжат един друг в очите, утешават се напразно и искат забавление, кратка забрава в разгара на чума и война. Мирянинът се ужасява, когато на милите му пожелания, че, казват те, всичко ще се нареди, ще бъде наред, някой разсъждава: няма нужда от лицемерие! Животът на народа няма да се подобри от само себе си, а само ще се влоши и за всяка крачка към добър живот трудещите се са длъжни да се борят, да проливат кръв. Ето как работи едно класово общество.

Празник е когато хората искрено се радват на това, което е променило или променя живота им към по-добро, прави го по-проспериращ и по-културен и издига масите от срама на робския живот. Какво се случи през 2022 г., което подобри живота на работниците?

Какво всъщност поздрави руският, украинският, американският, европейският фашизъм на трудещите се в края на 2021 г.? Той поздрави за началото на войната в Украйна! С това, че трудещите се в Русия и Украйна започнаха да се изтребват физически един друг за интересите и печалбите на шепа капиталистически паразити. Той поздрави 100 000 убити от двете страни и над 200 000 ранени и осакатени. Той поздрави 5-те милиона бежанци, поздрави за разрушения 600-хиляден Мариупол, за разрушените Попасна и Рубежное, за победените Артьомовск, Авдеевка, Волноваха, Маринка, Угледар, Лисичанск, Северодонецк. Той поздрави цивилните жители на Донецк, Макеевка, Харцизск, Енакиево, Горловка, Харков, Днепропетровск, Енергодар, Запорожие, Одеса, Киев, Лвов, Херсон с ежедневния обстрел. Той поздрави за унищожаването на заводите и фабриките, поздрави трудещите се за живота без вода, светлина, газ и топлина. Той ни поздрави за деградацията на народите, средновековната безкултурност и мракобесието. С масов алкохолизъм и наркомания. С национализъм, шовинизъм и зверска омраза към другите народи. Той ни поздрави за засилването на трудовата експлоатация, за бедността и непрекъснатото покачване на цените. Той ни поздрави за унищожаването на остатъците от най-елементарни права и свободи.

Избухна войната, за която писа „Рабочий путь“. Тази война е грабителска, несправедлива, империалистическа и от двете страни, с всичките й ужаси, жестокости, бедствия и мъки за народите. Войната е отприщена и се води в интерес на най-малко две групи финансов капитал: от една страна, американски, британски, европейски и техните сателити, които включват фашистка Украйна; от друга страна руският и китайският империализъм и техните сателити. Фашизмът и империалистическата война бяха продуктите на онази пълна безизходица, в която буржоазията доведе производството и обществото. Буржоазията вече не е в състояние да ръководи народите и да прави правилни изчисления, защото човек не може да прави правилни изчисления, докато стои на ръба на гроба. Тя обаче се опитва да поддържа капиталистическия ред на всяка цена. Тя иска да спре хода на историята и да повлече всички народи със себе си в гроба. Капиталистите най-накрая се оплетоха в своите икономически и политически машинации, което означава, че те ще бъдат зверски, ще прекаляват и неизбежно ще правят глупости и грешки. Финансовият капитал ще се бори срещу народите до последно, на базата на кървав терор, военни авантюри, подли убийства, колкото и безнадеждна да е причината. Това е обективен закон, по който действат всички класи, обречени от историята на загиване.

Част от материала не беше поставен в последната „новогодишна“ статия, тъй като обстоятелствата тогава не изискваха повторение на казаното и преразказано в други статии. Днес се оказа, че тази част трябва да се повтори.

Лаикът смята, че политиката и ходът на войната зависят само от волята, амбициите и желанията на президентите и другите държавници. В действителност буржоазната държава и нейното ръководство не определят своята политика, тъй като такава държава не може да управлява капиталистическата икономика. Тази икономика не е в неговите ръце. Напротив, буржоазната държава е изцяло в ръцете на капиталистическата икономика, в ръцете на магнатите на финансовия капитал. Следователно всички буржоазни държави служат само на него, на реакционния финансов капитал, и са му напълно подчинени. Магнатите, собствениците на монополи и банки, държат в ръцете си цялата икономика, а оттам и целия държавен апарат на една страна или няколко страни едновременно.

Основната цел на финансовия капитал в политиката е потушаването и поражението на всички революционни и демократични движения на трудещите се, удушаването на всичко напредничаво и прогресивно, което съществува сред масите - в името на спасяването на капитализма и удължаване на господството му над обществото. Основната цел на финансовия капитал в икономиката е получаването на максимална печалба на всяка цена чрез разоряването, потисничеството и бруталната експлоатация на трудещите се в собствените и чуждите страни, чрез ограбването и поробването на чужди страни и народи, чрез оръжието раса и война.

Всички официални и неофициални, обществени и частни, правителствени и неправителствени действия и изявления на буржоазията, всички политически, социални, религиозни, морални лозунги, фрази, резолюции, речи, закони, укази на президенти, ръководители, „бащи на нации“, министри, командири, военно-милитаристичен и бюрократично-терористичен апарат за насилие срещу работническата класа и трудещите се – всичко това не е нищо друго освен израз и реализация на фундаменталните интереси на финансовия капитал, на шепа управляващи милиардери. Същността на тези интереси е да се даде възможност на паразитите да експлоатират трудещите се по-дълго и по-силно, да живеят още по-добре от труда на милиони, да получават все повече и повече милиарди от потта и кръвта на хората.

За да осигурят всичко това, експлоататорите използват държавен терор и фашистки правителствен бандитизъм срещу трудещите се. С помощта на държавната машина капиталистите все повече тровят народа с демагогия, лъжи и клевети, пропагандират омраза и вражда между работниците от различни страни, опитвайки се да прикрият своите експлоататорски, грабителски, човеконенавистни истински интереси и планове.

За тази цел капиталистите използват средствата за масово осведомяване и културата, които им принадлежат, но са създадени от трудещите се. За да се спаси от революция и крах, финансовият капитал отнема всички най-добри постижения на човечеството във всички области на живота, изкривява ги, вулгаризира и фалшифицира, подменя концепции, превръща ги в отровни снаряди и ги хвърля срещу здравото съзнание и култура на народи. Фашистката буржоазия иска милиони нейни роби да се възхищават на мерзостта и боклука, да считат отвратителното робство за свое „естествено“ положение.

С помощта на страха и открития терор, с помощта на фашизма съвременните робовладелци лишават и упорито ще лишават трудещите се от всички човешки права и свободи, превръщат и упорито ще превръщат някога свободните хора в роби, лишени от воля за борба и организиране. С помощта на телевизията и другите органи на фашисткото духовно потисничество, капиталистите и техните правителства се стремят и ще се стремят робите винаги да са разделени, да се мразят и унищожават.

Всичко това е жизненоважно за оцеляването на империалистическата буржоазия, за да продължи да съхранява капиталистическия ред. Капиталистите нямат друг изход освен световния фашизъм, войната и бруталната експлоатация на трудещите се.

Какви нови поздравления ни готви фашизмът през 2023 г.? Руският империализъм със своите сателити се готви да увеличи армията си до 1,5 милиона души и "не жали пари" за войната. Американският фашизъм, със своя лакей в лицето на украинското правителство, обявява „ненасилие“ и „война до победен край“. Това означава, че ще има опити да бъдат хвърлени нови хиляди животи на обикновени хора в пещта на войната.

От друга страна, слабостта, страхът, объркването и безсилието на нацистите и от двете страни са очевидни. Мобилизациите се провалиха. Отечествената, народната война не проработи и не можеше. В яростта си фашистите се опитват да компенсират безсилието и страха си от народите с терор и глупави лъжи, от които плюят най-закоравелите еснафи.

А какво да кажем за Нова година? Въпреки факта, че по добра традиция се обобщават резултатите от годината. През 2022 г., изпитали на собствената си кожа част от прелестите на фашизма и войната, част от трудещите се помъдряха видимо и започват да се събуждат за политиката. Някои джингоисти говореха различно. Вместо „война до победа“ или „за Украйна от Сян до Дон“, сега те се питат един друг: кога най-после ще свърши всичко това? Все по-малко са милите малки глупаци, които мечтаят да избягат от войната и да седят в пустинята. Повече са работниците, които гледат трезво на Новата година - не като на дрога или мизерен "семеен празник", който допълнително разделя и пръска работниците в дупки. Съзнателните работници започват да разбират по-добре, че при преобладаващите условия, място и време Новата година ще бъде най-подходящата възможност като удобен повод да се съберат с колегите си и честно да обсъдят политиката, работните си дела и ситуация. Все повече са "злите" и "странни" трудови хора, които отхвърлят лицемерните поздравления на еснафите и си задават въпроса: няма какво да празнуваме трудещите се, защото още не сме си спечелили празници. Те не започнаха офанзива срещу фашизма и буржоазията. Те не ликвидираха империалистическата война. Не е организирано. Те не се обърнаха към борбата за по-добър живот. Подобно разбиране на ситуацията е знак, че широките маси най-после се пробуждат за своето историческо, революционно творчество. Това е най-добрият подарък за 2022 г.

P. S. Когато материала бе готов, дойде другар и разказа следното (записахме на живо, с думи):

„В нашата държавна организация на един от „новите региони“ на Русия на 29 декември 2022 г. до обяд започнаха да карат служители, за да ги поздравят за Нова година. В началото синдикалистът с шапката на Дядо Коледа просто приканваше хората да се съберат с глупави шеги и закачки. Виждайки, че никой няма желание, администрацията нареди: „Всички да бъдат...”. Половината от служителите веднага „отлетяха“ у дома. Втората част, предимно помощни работници, успяват да бъдат събрани. 15 души седнаха в отдавна неотопляемата зала, с якета, шапки и чакаха "поздравления". Администрацията включи музиката под формата на вулгарни песнички. Дежурният началник поздрави, пожела на всички щастие, любов и късмет и добави всеки сам да си създава настроение и радост. Освен това беше ясно, че той самият разбира целия цинизъм, вулгарност и абсурдност на това поздравление и иска процедурата да приключи възможно най-скоро. След „поздравленията“ назначената масовка пусна музиката и се опита да хване всички на хоро. Те го гледаха като луд. Всъщност този идиот поканен да танцува върху костите, върху руините на къщите. След две минути всички се разотидоха. По лицата на служителите нямаше радост, но в тях нямаше и стара обреченост, тъга и безсилие. Имаше ново чувство на някакъв гняв и презрение, чувство на враждебност, дори омраза към правителството и неговите представители. Даже имаше нещо като разбиране и осъзнаване каква точно е причината за страданието и сегашния живот на трудещите се.

Този ден се случи друго събитие. На улицата работници разтовариха кола със строителни материали. Покрай него мина военен с пакети храна и възрастна жена, най-вероятно нейната майка. Ясно беше, че войникът е някъде от фронтовата линия, от окопите. Те се караха за нещо. И изведнъж той й извиква в сърцата си: „Върви по дяволите, твоята Русия. И така бяха в ж..не, а сега са в голямото ж..не.” Някой каза, че военните вече открито говорят за истинската реалност. И беше ясно, че когато каза това, войникът имаше предвид не руския народ, а руския фашизъм и правителството. Сигурни сме и дори знаем от роднини от Украйна, че обикновените украински войници изпитват същото към фашизма и правителството на Украйна и Америка.

Осъзнаването идва сред хората и трябва да им се каже, че господството на империализма е станало източник и причина за войни, бедствия и нещастия на трудещите се, на цялото човечество. В унищожаването на империализма и фашизма е спасението на човечеството, гаранцията за неговото щастие и живот, развитието на културата."

Другарят се развълнува и след това добави, че сега той „... всъщност осъзна, че всички трудещи се трябва да знаят какво е империализъм и каква форма на власт е фашизмът. Без изучаване на империализма и фашизма, без разбиране на тяхната същност, социално значение, не може да се върви бързо и правилно в делото за освобождението на трудещите се, защото навсякъде има задънена улица без познаване на правилната теория на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин"

Остава за нас, РП, да добавим към думите на този прост работник думите на великия революционер Фьодор Сергеев (Артьом) - под формата на пожелание към всички съзнателни работници: „Най-трудната работа е работа без фрази , ден след ден, работата по образованието и организирането на масите. Но това е единственото плодотворно.”

Честита Нова година в борбата с фашизма, другри.

РП




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1679639
Постинги: 2362
Коментари: 324
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930